Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Liceenii, la „Şcoala fără violenţă”, ediţia a VIII-a

Vineri, au intrat în luptă 15 echipaje

Liceenii, la „Şcoala fără violenţă”, ediţia a VIII-a

Dacă la ediţia de miercuri, la gimnaziu, pe podium şi pe lista premiilor speciale au urcat cei din Tinca, Şuncuiuş şi cei de la „Episcop Roman Ciorogariu", nici liceenii nu s-au lăsat mai prejos în întrecerea de vineri!

Pe agenda de vineri, 20 martie 2015, a Poliţiei bihorene, a figurat confruntarea echipajelor de liceeni calificate la etapa judeţeană a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", aflat la ediţia a VIII-a.
La startul întrecerii găzduite de sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", s-au aliniat 15 echipaje din 16 (lăzăriştii au absentat pe caz de boală); liceenii au intrat în luptă în următoarea ordine: 1.Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" 2.Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" Beiuş 3.Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş 4.Colegiul Tehnic „Alexandru Roman" Aleşd 5.Liceul cu Program Sportiv „Bihorul" 6.Liceul Tehnologic Nr. 1 Şuncuiuş 7.Liceul Teoretic „Lucian Blaga" 8.Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" 9.Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu" 10.Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" 11.Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna" 12.Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crişului 13.Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca 14.Liceul Tehnologic Nr. 1 Dobreşti 15.Colegiul Naţional „Avram Iancu" Ştei.
Juriul a fost numai ochi şi urechi, în următoarea formulă: insp. şcolar Sânziana Neşiu, d-na Otilia Bejan (prof. de artă teatrală la Palat), prof. Costa Monica (de la Şc. Gimnazială „N. Bălcescu"), ing. Mioriţa Săteanu (de la Uniunea Femeilor Bihor), psiholog Mihaela Mincic (de la CN „E. Gojdu") şi d-na Ana Pop (şef serviciu probaţiune la Tribunalul Bihor). Organizatorii, aşijderea, au intrat în priză înainte de ora 11.00 şi au rămas conectaţi până în jurul orei 14.00: doamna comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş, inspectorul principal Flaviu Iova, agentul principal Lăcrimioara Fărcane şi comisarul Marcel Cosma, iar de la gazde: domnul director Ioan Pirtea, d-na prof. Daniela Marinău şi d-na prof. Camelia Timofte. La proba artistică (sceneta), fiecare echipaj a dat măsura cunoştinţelor lor în domeniul luptei împotriva violenţei din mediul şcolar, mesajul lor preventiv fiind ilustrat în chip sugestiv cu materiale, dar mai ales prin jocul lor de scenă, sincer şi natural, admirabil prezentat de cei care s-au dovedit a fi nişte actori „profesionişti". Au avut apoi de trecut, nu fără dificultate, proba scrisă, de descifrare a rebusului; eseul l-au pregătit din timp acasă şi l-au expediat spre jurizare.
Verdictul juriului
Locul I - echipajul Colegiului Tehnic „Alexandru Roman" Aleşd, alcătuit din elevii: Tanc Bianca, Secară Bianca, Lazea Lucia, Puşcaş Mihai şi Ivan Sergiu, îndrumaţi de prof. Vasile Valeria (director), Joldea Melania, Dios Carmen, Moisin Monica şi Moisin Sebastian;
Locul II - echipajul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca, format din elevii: Cojocar Roxana, Seiche Paulina, Vidican Elena, Vârsta Samuel, Vârsta Dalia şi Ghebu Sebastian, îndrumaţi de prof. Cioca Floare, Anton Carmen Monica şi Ardelean Margareta Simona;
Locul III - echipajul Liceului Tehnologic Nr. 1 Şuncuiuş, alcătuit din elevii: Maria Petruş, Beniamin Brândaş, Andrei Ardelean, Paul Lele, Alexandra Bodea şi Roxana Manea, îndrumaţi de d-na prof. Monica Straton şi Bogdana Haragoş;
Premii speciale
Cei mai isteţi rebusişti, care au dezlegat corect rebusul, dar şi în timpul cel mai scurt, au fost cei de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" Tinca;
Cel mai bun moment artistic (sceneta) a fost prezentat de membrii echipajului Colegiului Naţional „Samuil Vulcan" Beiuş, format din elevii: Creţ Paula Maria, Ghiulai Estera, Ilea Livia Maria, Iovan Florina Georgiana, Lezeu Salome Petra şi Tirla Georgiana Roberta, îndrumaţi de prof. Ojică Elena, Tudor Diana şi Ilieş Mihaela; şi membrii echipajului Liceului Teoretic „Lucian Blaga", alcătuit din elevii: Scurt Daiana, Reştea Gabriela, Butuc Laura, Petricău Alexandra, Man Gabriel şi Ciarnău Andrei, îndrumaţi de prof. Tempe Ioana şi Sânziana Neşiu;
Cel mai bun eseu a fost redactat de membrii echipajului Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", alcătuit din elevii: Ander Alin, Burlău Gabriel, Ciocnadi Isabella, Crăciun Andrei, Micle Cristian şi Sava Alexandru, îndrumaţi de prof. Carmen Tripe, Alice Popa şi Kristo Tunde; şi de membrii echipajului Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", format din elevii: Adriana Ardelean, Alexandru Lichinţeanu, Paul Oros, Raul Zbârcea, Nicolae Văscan şi Mirel Fanya, îndrumaţi de prof. Ramona Urdea şi Mihaela Pap.
Acest concurs ne arată încă o dată că „Dacă vrei, poţi!" şi că pe podium urcă purtătorii celui mai bun mesaj preventiv; la ediţia de anul trecut, pe primele trei locuri i-am avut pe economişti, urmaţi de cei de la „Mihai Eminescu" şi „Mihai Viteazul".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (127 de poze), accesaţi Galeria foto: Liceenii, la „Şcoala fără violenţă”, ediţia a VIII-a.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:39:56 Ora de vară a Europei de Est