Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul „Creşterea competitivităţii economice prin calificarea angajaţilor din Turism – COMTUR”

Fundaţia AGORA Oradea face cunoscut

Proiectul „Creşterea competitivităţii economice prin calificarea angajaţilor din Turism – COMTUR”

Fundaţia AGORA Oradea, în calitate de beneficiar, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmbovita, în calitate de parteneri în proiectul „Creşterea competitivităţii economice prin calificarea angajaţilor din Turism - COMTUR", Contract nr. POSDRU/164/2.3/S/142133, proiect demarat în data de 17.04. 2014, au realizat o analiză a progresului proiectului în perioada 16-17 martie 2015.

În perioada respectivă au fost realizate întâlniri de lucru la Fundaţia Agora Oradea şi la Camera de Comerţ şi Industrie Bihor, întâlniri la care au participat reprezentanţi din partea tuturor partenerilor implicaţi în proiect.
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea capitalului uman şi creşterea competitivităţii pe piaţa muncii pentru 950 de angajaţi din regiunile NV şi Sud Muntenia, prin calificarea în domeniile serviciilor turistice.
Obiectivele specifice ale proiectului se referă la:
*Dezvoltarea şi autorizarea a 4 programe de calificare şi promovarea beneficiilor participării la formare profesională continuă  în rândul angajaţilor din turism.
*Facilitarea accesului pentru 950 de angajaţi din turism la servicii de consiliere şi programe de formare în vederea obţinerii unei calificări complete.
Având în vedere obiectivele proiectului, s-a specificat faptul că, din punct de vedere tehnic, proiectul prezintă interes pentru grupul tintă vizat, interes remarcat în ambele regiuni de implementare.
S-a menţionat faptul că, persoanele înscrise în grupul ţintă al proiectului sunt interesate de cursurile de calificare oferite, cursuri care sunt benefice prin prisma informaţiilor dobândite de la formatori cu experienţă în domeniu, dar şi prin prisma practicii de specialitate realizate la entităţi cu profil specific.
Reprezentanţii celor trei parteneri au specificat la aceste întâlniri că trebuie continuată activitatea de promovare a proiectului în vederea atingerii indicatorilor vizaţi, dar şi pentru a atrage cât mai multe persoane în vederea calificării într-un domeniu de interes major la nivel naţional şi cu potenţial de dezvoltare.
În contextul dezbaterilor din cadrul acestor întâlniri, Fundaţia AGORA Oradea, în calitate de beneficiar, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Bihor şi Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Dâmboviţa, în calitate de parteneri în proiectul  „Creşterea competitivităţii economice prin calificarea angajaţilor din Turism - COMTUR", Contract nr.  POSDRU/164/2.3/S/142133, precizează faptul că la cele trei entităţi implicate în implementarea proiectului continuă înscrierile pentru cursurile de calificare derulate prin proiectul mai sus amintit, acestea fiind:
*Lucrător în hoteluri - cameristă - cod nomenclator 5142.1.1- calificare nivel 1- 360 ore;
*Lucrător hotelier - cod nomenclator 5142.2.1 - calificare nivel 2 - 720 ore;
*Administrator pensiune turistică - cod nomenclator 5121.2.4 - calificare nivel 2 - 720 ore;
*Lucrător în comerţ -cod nomenclator 5220.1.1 - calificare nivel 1- 360 ore.
Este important de precizat faptul că, fiecare cursant, la finalizarea cursului, pe lângă diploma obţinută va beneficia şi de o subvenţie prevăzută în proiect.
Prin implementarea acestui proiect se promovează egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă.
Pentru mai multe detalii şi informaţii referitoare la activităţile proiectului:
Persoană de contact: conf. univ. dr. Bologa Gabriela, manager de proiect; telefon 0259/427398; Fax 0259/434925;
e-mail: secretariat@univagora.ro

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:18 Ora de vară a Europei de Est