Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Etapa judeţeană a celei de-a IX-a ediţii a concursului „Speak Out”

Joi, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”

Etapa judeţeană a celei de-a IX-a ediţii a concursului „Speak Out”

Joi, 19 martie 2015, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai" s-a desfăşurat etapa judeţeană a celei de-a IX-a ediţii a concursului naţional de creativitate în limba engleza, intitulat „Speak Out".

La etapa judeţeană, la secţiunea monolog, au participat 15 elevi de la cinci şcoli: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Liceul cu Program Sportiv „Bihorul", Liceul Teoretic ,,Nicolae Jiga" din Tinca şi Colegiul Economic ,,Partenie Cosma": opt din clasele V-VI (Alb Victor, But Popa Oana, Chirilă Briana, Ienei Alisa, Morar Thomas, Nan Paula, Neagu Georgiana şi Silvăşan Anda-Gabriela; patru din clasele VII-VIII (Ceanea Darius, Lucuţ Diana, Matei Teodora şi Rîmbu Renata) şi doar trei din clasele IX-X (Chilba Şerban, Gherman Naomi şi Miclăuş Cezara).
Iniţiatorul proiectului este EDAR (Educational Drama Association in Romania), organizatori fiind prof. Marta Fingermann, reprezentant EDAR şi prof. Mariana Moler de la Liceul „Don Orione", având ca parteneri: Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai", Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Şcoala Gimnazială „Szacsvay Imre".
Tradiţionalul concurs s-a desfăşurat
pe cele două secţiuni consacrate: Secţiunea A - monolog: clasele V-VIII: cu tema „The world we discover is the world we can change", iar clasele IX-XII, cu tema „But above all, in order to be, never try to seem." - Albert Camus
Secţiunea B - scriere creatoare: clasele V-VIII: Write a story of an object that lost its power (100-150 words); clasele IX-XII: You are a bridge. Write your story (100-150 words), cu 19 elevi participanţi;
Pentru evaluare a fost desemnat un juriu alcătuit din: d-na Liliana Ardelean, profesor  de limba engleză la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr"; d-na Zoia Ciogu, profesor de limba engleză, la Şcoala Gimnazială Nr.11, d-na  Delia Tarr Popa, profesor de limba engleză la Şcoala Gimnazială „Dacia" (fost inspector şcolar)şi dl Şerban Borda, actor la Teatrul „Regina Maria".
Câştigătorii ediţiei
Secţiunea Monolog:
La cls. V-VI: premiul I - Ienei Alisa, Şc. Gimnazială  „N. Bălcescu", prof. Pop Angela; premiul al II-lea - Nan Paula, Şc. Gimnazială  „N. Bălcescu", prof. Costa Monica; premiul al III-lea - Silvăşan Anda-Gabriela, Şc. Gimnazială  „N. Bălcescu", prof. Pop Angela; menţiuni: Morar Thomas, LPS „Bihorul", prof. Bate Bianca, But Popa Oana, Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", prof. Costa Monica, Alb Victor, Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", prof. Pop Angela, Chirilă Briana şi Neagu Georgiana, de la Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", elevele d-nei prof. Ani Monica.
La cls.VII-VIII: premiul I - Rimbu Renata, premiul al II-lea - Matei Teodora, premiul al III-lea - Lucuţ Diana, menţiune - Ceanea Darius; toţi patru sunt elevi ai d-nei prof. Pop Angela, de la  Şc. Gimnazială „N. Bălcescu".  
La cls. IX-X: premiul I - Gherman Naomi, premiul al II-lea - Chilba Şerban, elevii d-nei prof. Ramona Breazdău de la Colegiul Economic „Partenie Cosma", premiul al III-lea - Miclăuş Cezara, de la CE „P. Cosma", prof. Nica Nicoleta.
Secţiunea Scriere creativă:
La cls. V-VI: Locul I - Crăciun Tudor Vlad, de la Şc. Gimnazială „N.Bălcescu", prof. Pop Angela; loc. II - Bobu Valentin, de la LPS „Bihorul", prof. Bate Bianca, loc. III - Popa Bogdan, de la Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", prof. Costa Monica, menţiuni: Petre Giulia, de la LPS „Bihorul", prof. Bate Bianca, Munteanu Ştefan şi But Popa Oana, de la Şc. Gimnazială „N. Bălcescu", elevii d-nei prof. Costa Monica.
La cls. VII-VIII: loc. I - Rîmbu Renata, loc. II - Beleneşi Andrada, loc. III - Ghitea Alexia, menţiuni:
Prada Gabriel, Furtos Rareş şi Matei Teodora, toţi şase sunt elevii d-nei prof. Pop Angela, de la Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu".
La cls. IX-X: loc. I - Gherman Naomi, de la CE „P. Cosma", prof. Ramona Breazdău, loc.II - Miclăuş Cezara, de la CE „P. Cosma", prof. Nica Nicoleta, loc. III - Buibaş Emanuela, de la Liceul Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca, prof. Mercea Ioan, menţiune - Mariana Guzun, de la CE „P. Cosma", prof. Ramona Breazdău.
Premianţii au fost răsplătiţi cu diplome şi cu premii din partea sponsorului concursului, Librăria Cărtureşti.
Ocupanţii locurilor I vor reprezenta judeţul Bihor la etapa naţională, care se va desfăşura la Constanţa, în perioada 16-17 aprilie 2015.
În timp ce se completau diplomele şi se pregăteau premiile, actorul Şerban Borda s-a întreţinut cu publicul, lansând provocări şi răspunzând întrebărilor.
Ovidiu Dan
Foto: Alin Maghiar
P.S. Pentru mai multe poze (44 de poze), accesaţi Galeria foto: Etapa judeţeană a celei de-a IX-a ediţii a concursului „Speak Out”.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 14:46:24 Ora de vară a Europei de Est