Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor

Săptămâna Poliţiei Bihorene a debutat miercuri cu

Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor

Anul acesta, Ziua Poliţiei Române va fi marcată în judeţul Bihor printr-o serie de evenimente programate în perioada 18-25 martie 2015.

Săptămâna Poliţiei Bihorene a debutat miercuri, 18 martie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" cu cea de-a VIII-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", rezervat gimnaziştilor. Astăzi (vineri, 20 martie), vor intra în concurs liceenii, 18 echipaje de elevi din Municipiul Oradea, Beiuş, Ştei, Tinca, Vadu Crişului, Aleşd şi Dobreşti.
„Şcoala fără violenţă" este un proiect judeţean de educaţie preventivă implementat în urmă cu 8 ani de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea.
La ediţia de miercuri a concursului de prevenire „Şcoala fără violenţă" au participat 17 echipaje de gimnazişti de la şcolile din Tărian, Ciumeghiu, Mădăras, Nucet, Remeţi, Rieni, Sîmbăta, Tinca, Husasău de Tinca, Roşia, Ştei (2 - de la Şc. Gimnazială „Miron Pompiliu" şi CN „Avram Iancu"), din Şuncuiuş şi din Municipiul Oradea (3 echipaje, reprezentând Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" şi Liceul cu Program Sportiv „Bihorul"). Au absentat, din motiv de boală, echipajele de la Şcoala Gimnazială din Balc şi Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" din Beiuş.
„Doresc să vă asigur că am mare încredere în voi, copiii"  
Săptămâna Poliţiei Bihorene a fost deschisă miercuri de însuşi inspectorul şef de poliţie, chestorul dr. Liviu Popa, care a mulţumit organizatorilor tradiţionalei competiţii pentru succesul pe care acest concurs preventiv îl înregistează an de an, felicitând în egală măsură colegii poliţişti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, gazdele concursului, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi echipajele concurente, elevii şi profesorii coordonatori. Dl chestor dr. Liviu Popa a subliniat faptul că an de an, sute de elevi de gimnaziu şi liceu sunt câştigători ai acestui proiect prin simpla participare la concurs, asigurându-i de respect şi înaltă apreciere...
„Doresc să vă asigur că am mare încredere în voi, copiii, plecând de la nenumăratele întâlniri pe care le-am avut cu copii din judeţ şi care m-au impresionat, atât prin responsabilitatea lor, dar şi prin ceea ce înseamnă talentul de a pune pe hârtie gânduri extrem de serioase cu privire la această molimă, aş numi-o, care este violenţa", a conchis dl chestor dr. Liviu Popa, după care ne-a citit un fragment din „Antidotul violenţei", eseul elevei Dana Juşcă, de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", care a obţinut premiul I la ediţia de anul trecut a concursului de eseuri.
Să mai spunem că acest concurs, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor, sub coordonarea d-nei comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş, urmăreşte formarea unei conduite în rândul tinerilor menite să prevină manifestarea violenţei în mediul şcolar.
Cele 17 echipaje concurente prezente miercuri în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu" şi-au dovedit cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar prin scenetele prezentate, prin descifrarea unui labirint şi elaborarea unui eseu pe tema luptei împotriva violenţei.
La finalul întrecerii, juriul (alcătuit din reprezentanţi ai ISJ Bihor, doamnele insp. şc. Daniela Duma şi Sânziana Neşiu, ing. Mioriţa Săteanu, reprezentantul de suflet al Uniunii Femeilor Bihor, Mihaela Dindelegan, reprezentantul Primăriei Oradea, Otilia Bejan, din partea Palatului Copiilor şi Elevilor, Andrada Cojocaru, profesor de aerobic şi dans modern) a stabilit următorii câştigători:
Pe locul I - echipajul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca (alcătuit din elevii: Oana Alexandru, Gabor Patricia, Dume Giulia, Balş Iasmina şi Ungur Andrei, îndrumaţi de prof. Oana Lola Aura, Martin Toma Teodora şi Frese Daniela).
Locul II - echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" (format din: Monica Marincaş, Miruna Pantiş, Georgiana Teşan, Mihai Trifa, Florin Popa şi Andrei Fabian, îndrumaţi de prof. Florin-Alin Oros şi Carmen Lazăr).
Locul III - echipajul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Şuncuiuş (alcătuit din: Alexandru Haragoş, Emanuela Ungur, Claudia Szodrai, Mirabela Szodrai, Ionuţ Paşcalău şi Flavia Toderaş, îndrumaţi de prof. Monica Straton).
Cel mai bun eseu a fost cotat drept eseul celor de la Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu".      
Cel mai reuşit moment artistic (a fost sceneta prezentată de echipajul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Ciumeghiu (format din: Coroi Ioana, Roxin Denisa, Indri Adrian, Ciorba Alina, Zagony Marius şi Mada Andreea, îndrumaţi de director Huple-Moldovan Irina Denisa şi consilierul educativ, prof. Cuibuş Mihaela).
Cei mai isteţi rebusişti (cei care au parcurs labirintul în timpul cel mai scurt, dar şi corect, au fost membrii echipajului de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Rieni (elevii: Petrugan Ioana, Avram Ioana, Onica Larisa şi Junc Romina, îndrumaţi de prof. Loredana Marge, director, prof. Liliana Balint, prof. Angela Ilieş şi Cornelia Bălan).
Din partea doamnei comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş, calde felicitări şi lacrimi... de mulţumire şi admiraţie pentru toate echipajele şi profesorii coordonatori, „care s-au prezentat la un înalt nivel, demonstrând creativitate şi originalitate".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (158 de poze), accesaţi Galeria foto:  Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:21:38 Ora standard a Europei de Est