Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor

Săptămâna Poliţiei Bihorene a debutat miercuri cu

Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor

Anul acesta, Ziua Poliţiei Române va fi marcată în judeţul Bihor printr-o serie de evenimente programate în perioada 18-25 martie 2015.

Săptămâna Poliţiei Bihorene a debutat miercuri, 18 martie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" cu cea de-a VIII-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă", rezervat gimnaziştilor. Astăzi (vineri, 20 martie), vor intra în concurs liceenii, 18 echipaje de elevi din Municipiul Oradea, Beiuş, Ştei, Tinca, Vadu Crişului, Aleşd şi Dobreşti.
„Şcoala fără violenţă" este un proiect judeţean de educaţie preventivă implementat în urmă cu 8 ani de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Oradea.
La ediţia de miercuri a concursului de prevenire „Şcoala fără violenţă" au participat 17 echipaje de gimnazişti de la şcolile din Tărian, Ciumeghiu, Mădăras, Nucet, Remeţi, Rieni, Sîmbăta, Tinca, Husasău de Tinca, Roşia, Ştei (2 - de la Şc. Gimnazială „Miron Pompiliu" şi CN „Avram Iancu"), din Şuncuiuş şi din Municipiul Oradea (3 echipaje, reprezentând Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" şi Liceul cu Program Sportiv „Bihorul"). Au absentat, din motiv de boală, echipajele de la Şcoala Gimnazială din Balc şi Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş" din Beiuş.
„Doresc să vă asigur că am mare încredere în voi, copiii"  
Săptămâna Poliţiei Bihorene a fost deschisă miercuri de însuşi inspectorul şef de poliţie, chestorul dr. Liviu Popa, care a mulţumit organizatorilor tradiţionalei competiţii pentru succesul pe care acest concurs preventiv îl înregistează an de an, felicitând în egală măsură colegii poliţişti, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, gazdele concursului, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" şi echipajele concurente, elevii şi profesorii coordonatori. Dl chestor dr. Liviu Popa a subliniat faptul că an de an, sute de elevi de gimnaziu şi liceu sunt câştigători ai acestui proiect prin simpla participare la concurs, asigurându-i de respect şi înaltă apreciere...
„Doresc să vă asigur că am mare încredere în voi, copiii, plecând de la nenumăratele întâlniri pe care le-am avut cu copii din judeţ şi care m-au impresionat, atât prin responsabilitatea lor, dar şi prin ceea ce înseamnă talentul de a pune pe hârtie gânduri extrem de serioase cu privire la această molimă, aş numi-o, care este violenţa", a conchis dl chestor dr. Liviu Popa, după care ne-a citit un fragment din „Antidotul violenţei", eseul elevei Dana Juşcă, de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul", care a obţinut premiul I la ediţia de anul trecut a concursului de eseuri.
Să mai spunem că acest concurs, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor, sub coordonarea d-nei comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş, urmăreşte formarea unei conduite în rândul tinerilor menite să prevină manifestarea violenţei în mediul şcolar.
Cele 17 echipaje concurente prezente miercuri în sala festivă a Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu" şi-au dovedit cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar prin scenetele prezentate, prin descifrarea unui labirint şi elaborarea unui eseu pe tema luptei împotriva violenţei.
La finalul întrecerii, juriul (alcătuit din reprezentanţi ai ISJ Bihor, doamnele insp. şc. Daniela Duma şi Sânziana Neşiu, ing. Mioriţa Săteanu, reprezentantul de suflet al Uniunii Femeilor Bihor, Mihaela Dindelegan, reprezentantul Primăriei Oradea, Otilia Bejan, din partea Palatului Copiilor şi Elevilor, Andrada Cojocaru, profesor de aerobic şi dans modern) a stabilit următorii câştigători:
Pe locul I - echipajul Liceului Teoretic „Nicolae Jiga" din Tinca (alcătuit din elevii: Oana Alexandru, Gabor Patricia, Dume Giulia, Balş Iasmina şi Ungur Andrei, îndrumaţi de prof. Oana Lola Aura, Martin Toma Teodora şi Frese Daniela).
Locul II - echipajul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu" (format din: Monica Marincaş, Miruna Pantiş, Georgiana Teşan, Mihai Trifa, Florin Popa şi Andrei Fabian, îndrumaţi de prof. Florin-Alin Oros şi Carmen Lazăr).
Locul III - echipajul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Şuncuiuş (alcătuit din: Alexandru Haragoş, Emanuela Ungur, Claudia Szodrai, Mirabela Szodrai, Ionuţ Paşcalău şi Flavia Toderaş, îndrumaţi de prof. Monica Straton).
Cel mai bun eseu a fost cotat drept eseul celor de la Lic. Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu".      
Cel mai reuşit moment artistic (a fost sceneta prezentată de echipajul Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Ciumeghiu (format din: Coroi Ioana, Roxin Denisa, Indri Adrian, Ciorba Alina, Zagony Marius şi Mada Andreea, îndrumaţi de director Huple-Moldovan Irina Denisa şi consilierul educativ, prof. Cuibuş Mihaela).
Cei mai isteţi rebusişti (cei care au parcurs labirintul în timpul cel mai scurt, dar şi corect, au fost membrii echipajului de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 din Rieni (elevii: Petrugan Ioana, Avram Ioana, Onica Larisa şi Junc Romina, îndrumaţi de prof. Loredana Marge, director, prof. Liliana Balint, prof. Angela Ilieş şi Cornelia Bălan).
Din partea doamnei comisar-şef de poliţie Ioana Indrieş, calde felicitări şi lacrimi... de mulţumire şi admiraţie pentru toate echipajele şi profesorii coordonatori, „care s-au prezentat la un înalt nivel, demonstrând creativitate şi originalitate".
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (158 de poze), accesaţi Galeria foto:  Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă”, adresat gimnaziştilor.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:01 Ora de vară a Europei de Est