Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Săptămâna Poliţiei Bihorene

18 - 24 martie

Săptămâna Poliţiei Bihorene

Avem deosebita onoare de a vă invita să participaţi la aniversarea a 193 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române.

Ziua Poliţiei Române va fi marcată în Judeţul Bihor printr-o serie de evenimente menite să exprime recunoştinţa faţă de cetăţean, cel în slujba căruia se află în permanenţă poliţistul bihorean.
Manifestările menită să marcheze, cum se cuvine, în Judeţul Bihor, Ziua Poliţiei Române, vor debuta miercuri, 18 martie 2015, odată cu „Săptămâna Poliţiei Bihorene".
Calendarul activităţilor
ATENŢIE!
Astăzi, luni, 23 martie, ne-au fost comunicate două modificări de oră şi o completare la manifestările de mâine, 24 martie!
Miercuri, 18 martie - Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă" (clasele V-VIII)
Miercuri, 18 martie, începând cu ora 11.00, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu", se va desfăşura cea de-a VIII-a ediţie a Concursului cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă". Concursul este organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu".
Competiţia are ca scop formarea unei conduite în rândul tinerilor menite să prevină manifestarea violenţei în mediul şcolar.
Peste 200 de elevi din cadrul unor instituţii de învăţământ gimnaziale din Judeţul Bihor, respectiv din Municipiul Oradea, Tinca, Roşia,  Rieni,  Remeţi, Sâmbăta, Husasău de Tinca,  Tărian, Ciumeghiu, Mădăras, Nucet, Balc, Ştei şi Şuncuiuş, organizaţi în 19 echipaje, vor concura pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.
Vineri, 20  martie - Concursul preventiv „Şcoala fără violenţă" (clasele IX-XII)
Vineri, 20 martie, începând cu ora 11.00, va fi rândul liceenilor din instituţiile de învăţământ din Judeţul Bihor să-şi dovedească cunoştinţele în materie de prevenire în cadrul Concursului preventiv „Şcoala fără violenţă".
Astfel, 18 echipaje de elevi din Municipiul Oradea, Beiuş, Ştei, Tinca, Vadu Crişului, Aleşd şi Dobreşti vor avea de parcurs trei probe de concurs pentru a fi declaraţi cei mai buni în confruntarea şcolilor pentru titlul de „şcoli fără violenţă".
Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii îşi propun să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Elevii participanţi se vor implica activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le vor transpune pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi.
Marţi, 24 martie, ora 12.00, lansare de carte 
Marţi, 24 martie, începând cu ora 12.00, în Salonul Albastru al Complexului Continental Forum Oradea va avea loc lansarea cărţii „Portretul judiciar şi portretul sinelui colectiv" - autor inspector principal de poliţie Florin Lăzău, expert criminalist - Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor.
Cartea este, de această dată, una mai puţin tehnică, prin intermediul căreia autorul face o analiză a societăţii actuale, prin prisma metodelor artei criminalistice, pornind de la faptul că, până la urmă, portetul judiciar reprezintă expresia societăţii în care trăim.
Prin intermediul lucrării, poliţistul bihorean demonstrează cum imaginea unui portret robot şi imaginea manifestărilor şi obiceiurilor nesănătoase ale individului pot converge într-o singură compoziţie grafică.
În prima parte a cărţii autorul prezintă câteva cazuri soluţionate cu succes folosind metodele artei criminalistice, iar în partea a doua sunt prezentate câte dintre concepţiile autorului cu privire la sinele colectiv, întâmplări adevărate din viaţa sa, analizate sub aspect filosofic şi moral.
Marţi, 24 martie - „Poliţist rutierist pentru o zi"
Marţi, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora 10.30 se modifică şi devine ora 12.00), sub genericul „Poliţist rutierist pentru o zi", 50 de liceeni de clasa a XI-a vor fi întâmpinaţi de poliţiştii Serviciului Rutier la sediul S.P.R. (Strada Independenţei, Municipiul Oradea) şi vor avea ocazia să observe îndeaproape, pas cu pas, cum se desfăşoară o zi de muncă a poliţiştilor rutieri.
De asemenea, la ora 13.30, în Parcul 1 Decembrie, liceenii implicaţi în activitatea educativă vor participa la o simulare de cercetare la locul producerii unui accident rutier. Totodată, poliţiştii rutieri le vor prezenta liceenilor şi autoturismele aflate în dotarea acestora.
Elevii participanţi vor fi răsplătiţi cu premii.
Marţi, 24 martie - „Poliţist de ordine publică pentru o zi"
Marţi, 24 martie, începând cu ora 13.00 (ora 14.00 se modifică şi devine ora 13.00), la sediul Poliţiei Municipiului Oradea (Strada Calea Aradului) se va desfăşura activitatea educativă „Poliţist de ordine publică pentru o zi".
Astfel, 25 de elevi din clasa a VI-a vor avea ocazia să viziteze sediul Poliţiei Municipiului Oradea şi Dispeceratul Poliţiei Municipiului Oradea din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, locul în care este amplasat sistemul de supraveghere video a străzilor orădene.
Poliţiştii de ordine publică bihoreni le vor dezvălui elevilor de gimnaziu din tainele meseriei de poliţist de ordine publică. Elevii vor avea posibilitatea să însoţească poliţiştii în teren, într-o misiune de patrulare în oraş, să observe modalitatea de reacţie în urma unui apel la numărul 112 şi să asiste la simulări de intervenţie a poliţiei de ordine publică la anumite evenimente.
De asemenea, elevii vor putea observa autoturismele din dotarea poliţiştilor de ordine publică.
Marţi,  24 martie: „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir" pentru jurnalişti
Marţi, 24 martie, începând cu ora 10.30, la Poligonul de Tragere din cadrul Bazei Sportive „Dinamo" Oradea din Municipiul Oradea, se va desfăşura competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Tir" pentru jurnalişti.
12-24 martie -„Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal"
În perioada 12-24 martie, în cadrul evenimentelor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor pentru sărbătorirea Zilei Poliţiei Române se desfăşoară competiţia „Cupa Poliţiei Bihorene la Fotbal".
Meciurile sunt disputate pe terenul de sport „5x5" Ioşia, în campionat fiind angrenate 16 echipe formate din poliţişti din toate structurile din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, care vor juca în patru grupe.
Meciurile pentru calificările în finală se vor desfăşura vineri, 20 martie, începând cu ora 14.00, iar marţi, 24 martie, începând cu ora 14.00, în aceeaşi locaţie, vor avea loc jocurile pentru locurile I - IV.
Miercuri, 25 martie - Ziua Poliţiei Române
Ora 11.00 - Şedinţă Publică Festivă la Casa de Cultură a Sindicatelor, în cadrul căreia vor avea loc ceremonia de avansare în gradul profesional următor a poliţiştilor bihoreni şi festivitatea de premiere a câştigătorilor concursurilor organizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în cadrul „Săptămânii Poliţiei Bihorene".
Miercuri, 25 martie între orele 10.00 - 15.00 - Poliţia bihoreană sărbătoreşte alături de comunitate
Sărbătoarea va fi marcată în intervalul orar 10.00 - 15.00, când cetăţenii sunt invitaţi la un eveniment dedicat exclusiv publicului, organizat în aer liber, în Parcul 1 Decembrie din Oradea.
Vor fi prezentate activităţile pe care le desfăşoară zi de zi poliţiştii bihoreni, dar şi dotările de care aceştia dispun în executarea misiunilor, pe ateliere de lucru.
Astfel, în Parcul 1 Decembrie, începând cu ora 10.00, vor avea loc următoarele activităţi:
*Demonstraţii de abilităţi ale unităţii canine;
*Demonstraţii tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
*Demonstraţie de dezamorsare a unui colet exploziv efectuată de specialiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale;
*Defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutierişti, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi o formaţiune de câini, urmată de
*Parada tehnicii şi mijloacelor auto deţinute de I.P.J. Bihor, respectiv motociclete, maşini de patrulare, maşini de intervenţie rapidă şi autolaboratorul criminalistic;
*Expoziţie cu armamentul şi tehnica de ultimă generaţie din dotarea Poliţiei bihorene;
*Prezentarea dotărilor autolaboratorului criminalistic, cu suportul de specialitate al poliţiştilor criminalişti bihoreni;
*Stand de documentare-informare în cadrul căruia vor fi distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ - preventiv;
*Expoziţie cu sisteme tehnice de securitate.
Stimaţi orădeni şi bihoreni, vă aşteptăm cu drag să sărbătoriţi alături de poliţiştii bihoreni!
Subcomisar de poliţie Alina DINU,
purtătorul de cuvânt al I.P.J. Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:35 Ora de vară a Europei de Est