Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor

În perioada 13-15 martie, la Bucureşti

Adunarea Generală Extraordinară a Consiliului Naţional al Elevilor

În perioada 13-15 martie 2015, reprezentanţii judeţelor s-au întâlnit la Bucureşti pentru a-şi alege secretarul Departamentului de Comunicare şi Educaţie (Relaţii Externe), după ce liderii elevilor nu au validat unicul candidat pentru această funcţie în cadrul sesiunii de alegeri desfăşurate în luna februarie 2015 la Craiova.

În urma acestor alegeri noul secretar al Departamentului de Comunicare şi Educaţie (Relaţii Externe) este Eusebiu TUDOROIU, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Prahova.
Deschiderea oficială, precum şi atelierele de lucru s-au desfăşurat la Colegiul Naţional Matei Basarab din Bucureşti. La deschidere au luat parte reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, ministrul Sorin CÎMPEANU şi consilierul Albert CRAIU, Şerban IOSIFESCU, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, dar şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar, Liliana TODERIUC, inspector general adjunct la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, ai organizaţiilor studenţeşti, printre care ANOSR, CTR, UNSR şi USR.
Liliana TEODORIUC a afirmat la deschiderea oficială: „Consiliul Elevilor se bucură de tot sprijinul nostru. Ne bucură faptul că, pe lângă şcoală, vă dedicaţi timpul pentru reprezentarea elevilor. Să faceţi aceste zile un plan de îmbunătăţire, de atac pentru învăţământul naţional".
Pe de altă parte, reprezentantul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, Şerban IOSIFESCU, a adăugat importanţa colaborării cu structura reprezentativă a elevilor: „Încercăm să colaborăm pentru a schimba sistemul de învăţământ, pentru ca rezultatele învăţării să vă fie utile. Societatea tinde să se dilueze, şcoala ar trebui să se axeze pe dezvoltarea competenţelor sociale. Fără presiune din partea alegătorilor nu se poate schimba nimic".
În timp ce Albert CRAIU, consilier al Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a felicitat Consiliul Elevilor şi a afirmat că „ştim cu toţii că voi sunteţi generaţia de mâine şi trebuie să creşteţi frumos [...] aveţi toată susţinerea ministerului, aşa cum aţi avut-o până acum, şi sunt sigur că şi a profesorilor"; ministrul Educaţiei, Sorin CÎMPEANU, a subliniat faptul că „CNE-ul vine să sprijine într-o măsură foarte importantă cei care fac reglementări şi cei care sunt beneficiari. Fiţi o voce puternică şi nu vă lăsaţi intimidaţi în faţa directorilor şcolari sau a miniştrilor. Nu uitaţi că ministerul este un adevărat partener care vă stă la dispoziţie".
Un alt punct important de pe agenda evenimentului a fost dezbaterea şi aprobarea Statutului Consiliului Şcolar al Elevilor Junior şi a Statutului Alumnilor, documente la care reprezentanţii elevilor au lucrat în prima parte a mandatului. În plus, liderii elevilor din România au avut posibilitatea să aducă amendamente la regulamentele interne, precum Regulamentul de Funcţionare al CNE.
Cel mai important aspect care a fost considerat în cadrul întâlnirii de la Bucureşti a fost votarea strategiei de dezvoltare a Consiliului Naţional al Elevilor, care trasează direcţiile pe care structura reprezentativă a elevilor le va urma în acest mandat. De asemenea, s-a dezbătut  un plan de acţiune pentru implementarea unui set de chestionare la nivel naţional, oferind posibilitatea elevilor din România să îşi exprime opinia cu privire la problemele actuale cu care sistemul de învăţământ se confruntă, în vederea găsirii celor mai eficiente soluţii.
Secretariatul Departamentrului de Educaţie şi Comunicare (Relaţii Externe),
Eusebiu-Mihail TUDOROIU

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:09 Ora de vară a Europei de Est