Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acordul de parteneriat între Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” şi Facultatea de Ştiinţe Economice

Joi, s-a semnat la CT „Mihai Viteazul”

Acordul de parteneriat între Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” şi Facultatea de Ştiinţe Economice

Joi, 12 martie 2015, în sala festivă a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea a avut loc evenimentul în cadrul căruia s-a semnat Acordul de parteneriat între Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea şi Facultatea de Ştiinţe Economice din cadru Universității din Oradea, prin reprezentanţii desemnaţi, domnul director, prof. dr. Ruben Filimon şi doamna prodecan, conf. univ. dr. Maria Madela Abrudan.

Cele două instituţii de învăţământ derulează de mai mulţi ani proiecte comune şi dezvoltă relaţii de parteneriat pentru o informare reciprocă şi pentru îmbogăţirea experienţei didactice cu exemple de bune practici, pentru că mulţi dintre absolvenţii colegiului ţin să-şi desăvârşească pregătirea profesională urmând cursurile Facultăţii de Ştiinţe Economice.
Aşadar, obiectivele Acordului de parteneriat urmăresc: cunoaşterea şi comunicarea între părţi, sprijin reciproc, resurse comune, desfăşurarea unor activităţi în comun şi desfăşurarea unor proiecte de parteneriat.
Activitatea de joi a fost organizată de directorul adjunct, d-na prof. ec. Simona Ardelean şi d-na prof. ec. Monica Runcanu, cu sprijinul colegilor şi al elevilor de la două firme de exerciţiu campioane, F.E. „Hanul lui Viteazu" SRL şi  F.E. AsMob SRL.
După prezentarea agendei întâlnirii şi a invitaţilor de către directorul adjunct, d-na prof. ec. Simona Ardelean, au luat cuvântul directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon şi directorul Departamentului de Management-Marketing al Facultăţii de Ştiinţe Economice, dl conf. univ. dr. Dorin-Cristian Coita.
În calitate de gazdă şi de responsabil de proiect de parteneriat, dl director Ruben Filimon a mulţumit partenerilor pentru prezenţă şi pentru rodnica activitate comună desfăşurată în 2014 şi nu numai, exprimându-şi speranţa că eforturile vor fi amplificate în 2015, cu rezultate pe măsură, care „să  crească calitatea în domeniul ştiinţelor economice, cel puţin",a conchis dl director Ruben Filimon. În intervenţia sa, dl conf. univ. dr. Dorin-Cristian Coita, iniţiatorul activităţilor comune desfăşurate de cele două instituţii de învăţământ, a ţinut să sublinieze „câteva idei pe care le-am adunat în cursul activităţilor noastre de la Facultatea de Ştiinţe Economice de promovare şi comunicare instituţională. Aşadar, la Facultatea de Ştiinţe Economice vrem să avem cât mai multe ocazii să intrăm în contact cu studenţii, cu elevii de liceu şi cu profesorii din liceu, respectiv cu conducerile liceelor, pentru a stabili parteneriate prin care să ne cunoaştem înainte de a ajunge să lucrăm împreună, în calitate de profesori-studenţi, respectiv să facem schimburi de experienţă didactică. Într-o primă fază, am mers în licee să facem prezentarea facultăţii. Într-o fază ulterioară, am invitat reprezentanţii liceelor, profesori şi elevi, să vină în facultate. Am organizat tur de campus, cu vizitarea unor obiective din facultate şi chiar participare la cursuri, respectiv la seminarii, în cadrul săptămânii „Şcoala altfel", precum şi în afara acelui program, când au avut ocazia să vină la noi. Universitatea din Oradea este o cetate de învăţământ şi cunoaştere care aparţine orădenilor, bihorenilor şi în general aparţine comunităţii. Drept urmare, este un spaţiu generos în care ne putem întâlni şi putem desfăşura activităţi comune", a mai spus directorul Departamentului de Management-Marketing. După prezentarea celei de-a treia etape  - activităţi comune, schimb de experienţă, cu preluarea exemplelor de bune practici (de la firmele de exerciţiu) -,  domnia sa a ţinut să prezinte colegii, doamna prodecan, conf. univ. dr. Maria Madela Abrudan, precum şi reprezentanţii  celorlalte trei departamente ale facultăţii: lect. univ. dr. Laurenţiu Droj, de la Departamentul de Finanţe Contabilitate, lect. univ. dr. Dorin Bâc, de la Departamentul de Economie şi conf. univ. Liana Meşter de la Departamentul de Afaceri Internaţionale.
Cerc pedagogic, vizite de studiu, masă rotundă...
Activităţile comune desfăşurate de cele două instituţii în anul şcolar/universitar 2013 - 2014 au fost amintite de doamna director adjunct, prof. ec. Simona Ardelean în cadrul unei prezentări în PowerPoint:
Cercul pedagogic al profesorilor de specialitate economică din învăţământul preuniversitar, desfăşurat în 4 aprilie 2014, la care au participat reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice (prof. univ. dr. Elena Botezat şi conf. univ. dr. Dorin-Cristian Coita); în săptămâna „Şcoala altfel" (7-12.04.2014), elevi ai CT „Mihai Viteazul" au efectuat vizite de studiu la Facultatea de Ştiinţe Economice; în 12.04.2014, studenta Mădălina Topai (din anul III de la Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Marketing) a monitorizat evenimentul organizat de CT „Mihai Viteazul" „Job Shadow Day, parteneri pentru o zi", iar rezultatele monitorizării (ca studiu de caz) au fost cuprinse în lucrarea sa de licenţă cu tema: „Propuneri privind îmbunătăţirea marketingului evenimentelor". Trebuie subliniat faptul că cea de-a treia ediţie a programului „Job Shadow Day" s-a încheiat cu un rezultat de excepţie pentru reprezentanţii Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul", care în 7 iunie, în cadrul premierii care a avut loc la Palatul Parlamentului, coordonatorii locali Simona-Violeta Ardelean şi Monica Teodora Runcanu au cules laurii victoriei, fiind răsplătiţi cu locul I la categoria „Abilităţi de viaţă" în cadrul competiţiei „O activitate de succes în săptămâna „Şcoala altfel!"
Să mai spunem că la Masa rotundă, organizată în  31 mai 2014, cu tema „Tendinţe în educaţia economică - Management & Marketing", organizată în cadrul celei de-a X-a ediţii a conferinţei EINCO 2014, doamna prof. ec. Simona-Violeta Ardelean, directorul adjunct al colegiului, a prezentat lucrarea „Caracteristicile educaţiei economice româneşti actuale la nivel preuniversitar".
Exemple de bune practici în cadrul firmelor de exerciţiu
Gazdele le-au prezentat apoi partenerilor două dintre cele 12 firme de exerciţiu care fiinţează cu bune rezultate în cadrul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul": F.E. „Hanul lui Viteazu" S.R.L, deţinătoare a locului I la etapa judeţeană şi locul III la regională la competiţia „Business Plan", desfăşurată la Cluj-Napoca; echipa de prezentare a fost alcătuită din prof. coordonator Runcanu Teodora Monica şi reprezentanţi ai clasei a XII-a H: Csiki Norbert, Stoica Maria, Ghergheleş Corina şi Lunkui Alexandru.
Cea de-a doua firmă titrată a colegiului este F.E. AsMob SRL, prima firmă de exerciţiu înfiinţată în judeţul Bihor, coordonată de dl prof. Popa Lucian; firma deţinătoare a numeroase premii internaţionale obţinute la târgurile internaţionale ale firmelor de exerciţiu a fost prezentată de reprezentanţii clasei a XI-a B: Fereczi Hajnalka, Bratu Sebastian, Jurj Mirel, Bozga Andrei, Somogyi Mădălina şi Chilba Denisa.
Prezentarea afacerii Studbiz.net
În replică, reprezentanţii studenţilor Facultăţii de Ştiinţe Economice, participanţi la eveniment, au prezentat din rezultatele lor: Denis Şişca, Mădălina Vereş, Paul Zaha, Andrei Toia de la specializarea ECTS, anul II, Ionuţ Boldan de la Management, anul II, Raul Buboi şi Szabo Jozsef de la Management - anul III, Mădălina Topai de la Managementul organizaţiei - Masterat anul I,  Cristina Szerak, Ioana Vesa, Alina Mureşan şi Anamaria Catona de la Afaceri Internaţionale din anul II, mulţi dintre ei absolvenţi ai acestui liceu.
Raul Marcel Buboi a prezentat afacerea Studbiz.net realizată de o echipă de studenţi din anul III de la specializarea Management, coordonată de el, care a atras investiţii de 1.500 de euro din partea unor oameni de afaceri investitori, afacere prezentată în 15 ianuarie 2015 în faţa oamenilor de afaceri în cadrul evenimentului „Antreprenorii se cunosc din studenţie"; prezentarea a fost urmată de filmul de promovare a Facultăţii de Ştiinţe Economice.
Semnarea Acordului de parteneriat
Fumosul „duel" al liceenilor şi studenţilor în evidenţierea unor exemple de bune practici şi rezultate obţinute, a fost urmat de semnarea Acordului de parteneriat de către doamna prodecan, conf. univ. dr. Maria Madela Abrudan şi dl director, profesor dr. Ruben Filimon. 
Iniţiatorii parteneriatului şi organizatorii evenimentului: director adj. Simona Ardelean şi prof. ec. Monica Runcanu - şef. catedră Turism şi alimentaţie, de la  CT „Mihai Viteazul" Oradea, respectiv conf. univ. dr. Dorin-Cristian Coita, directorul Departamentului de Management-Marketing, precum şi conducerea Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul" Oradea (dl director Ruben Filimon şi directorii adjuncţi  Simona Ardelean şi  Mihai Bacoş) ţin să mulţumească şi pe această cale (public) tuturor invitaţilor şi participanţilor (elevi şi studenţi), atât partenerilor universitari, cât şi colegilor (prof. Lucian Popa, Monica Marian, Rodica Tiutin, Florentina Dicu, Otilia Cadar, Diana Sava, Gabriela Sicoe, Dora Negruţiu, Lavinia Balaj, Camelia Szilagy şi Alice Popa).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (73 de poze), accesaţi Galeria foto: Acordul de parteneriat între Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” şi Facultatea de Ştiinţe Economice.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:51:20 Ora de vară a Europei de Est