Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rezultatele primului sondaj de opinie privind refendumul din 10 mai 2015

Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie - 4 martie

Rezultatele primului sondaj de opinie privind refendumul din 10 mai 2015

În cursul zilei de marţi, 10 martie 2015, city-managerul Eduard Florea şi prof. univ. dr. Adrian Hatos au prezentat rezultatele sondajului de opinie realizat în Oradea şi Sînmartin privind opiniile persoanelor cu drept de vot despre fuziunea celor două localităţi. Sondajul a fost realizat în perioada 9 februarie - 4 martie.

Conform explicaţiilor date de Eduard Florea, scopul sondajului a fost în principiu de a cunoaşte care este gradul de informare a cetăţenilor despre fuziunea dintre cele două localităţi, precum şi despre gradul de cunoaştere a referendumului care va fi organizat în data de 10 mai 2015.
La detalierea rezultatelor, dl Adrian Hatos a spus că eşantioanele celor două sondaje au fost aleatoare,  stratificate după regiune. Eşantioanele au constat dintr-un număr de 557 persoane în Oradea şi 246 persoane în Sînmartin. Interviurile au fost realizate faţă în faţă, la domiciliile persoanelor intervievate. Cetăţenii au răspuns la întrebări la care puteau opta între răspunsuri prestabilite,  respectiv întrebări deschise, adică întrebări la care cetăţenii trebuiau să dea răspunsuri personale.
Astfel, în urma analizei sondajului reiese că problematica fuziunii este mult mai bine cunoscută în Sînmartin decât în Oradea (84% comparativ cu 58%), fiind aparent mai relevantă pentru locuitorii comunei. De aici reiese că intenţia de a participa la vot este mult mai frecventă în Sînmartin decât în Oradea, iar spre deosebire de alegătorii din Oradea - unde predomină cei favorabili fuziunii (71%), alegătorii din Sînmartin care participă la vot optează într-o majoritate mai pregnantă (55%) împotriva fuziunii.
Aceeaşi majoritate a locuitorilor Sînmartinului (56%) consideră că majoritatea consătenilor lor va vota împotriva fuziunii.
Această situaţie este determinată de faptul că cei mai mulţi dintre locuitorii Sînmartinului (49%) văd fuziunea ca producând avantaje mai degrabă locuitorilor din Oradea decât locuitorilor din Sînmartin.
Este relevant în acest context faptul că, în timp ce doar 17% dintre subiecţii din Oradea au putut numi dezavantaje ale fuziunii, două treimi dintre subiecţii din Sînmartin (69%) au numit dezavantaje ale fuziunii pentru comuna lor, în timp ce proporţiile de subiecţi care numesc avantaje sunt similare în cele două localităţi.
Totodată, în ceea ce priveşte principala temere a locuitorilor din Sînmartin legată de proiectul fuziunii este perspectiva creşterii taxelor şi impozitelor locale. Această problemă a fost numită de 87% dintre subiecţii din Sînmartin care au precizat dezavantaje (adică peste 50% din total).
În ceea ce priveşte profilul socio-demografic al votanţilor pot fi remarcate următoarele: votanţii care se opun fuziunii în Sînmartin tind să fie mai tineri decât cei care sunt de acord cu fuziunea, iar alegătorii cu nivelul de instrucţie cel mai scăzut au probabilitate semnificativ crescută de a nu participa la dezbaterea privind fuziunea şi de a nu participa la vot.
Legat de importanţa referendumului şi a sondajului, Eduard Florea a menţionat că „acest sondaj a confirmat, mai ales că  a fost realizat înaintea campaniei de informare, opţiunile şi temele administraţiei locale în perioada imediat următoare, adică în ceea ce priveşte locuitorii din Oradea va trebui să ducem o campanie de informare şi mobilizare la prezenţa la vot, în care să explicăm importanţa opţiunii şi  a dreptului pe care-l au, în acelaşi timp pentru locuitorii din Sînmartin va trebui să ne axăm pe o campanie de informare din gospodărie în gospodărie, pe de o parte pentru a le arăta locuitorilor că motivele şi detaliile acestei fuziuni trebuie să-i determine să opteze pentru a spune „DA" acestui refendum".
Eduard Florea a anunţat că municipalitatea împreună cu Universitatea va mai realiza un alt sondaj în apropierea referendumului pentru a constata rezultatele campaniei de infomare pentru referendum.
Detalii legate de acest sondaj, precum şi alte informaţii importante legate de referendumul din data de 10 mai 2015 găsiţi pe site-ul www.referendumoradea.ro.
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:06 Ora de vară a Europei de Est