Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii din şcoala primară învaţă primele noţiuni despre bani şi economie

În trei programe de educaţie financiară

Elevii din şcoala primară învaţă primele noţiuni despre bani şi economie

*Elevii din ciclul primar îşi însuşesc noţiuni financiare prin jocuri şi activităţi practice
*Consultanţii voluntari din mediul bancar le explică celor mici de unde vin banii şi ce înseamnă un comportament financiar responsabil

Elevii de clasele primare studiază la şcoală opţionale de educaţie financiară, care îi ajută să înţeleagă de timpuriu cum funcţionează banii şi economia. Programele sunt implementate gratuit în şcoli de organizaţia Junior Achievement (JA) România, cu sprijinul Raiffeisen Bank.
Nevoia de educaţie financiară timpurie a devenit evidentă în ultimii ani într-un context economic internaţional marcat de o înţelegere redusă a serviciilor financiare. La nivel european, directivele Comisiei Europene recomandă introducerea educaţiei financiare în şcoli de la cele mai mici niveluri, pentru a educa şi responsabiliza viitorii consumatori. Pentru a contribui la acest obiectiv de educare timpurie a tinerilor, Junior Acheievement şi Raiffeisen Bank au demarat un proiect pilot în 2012 de susţinere a educaţiei financiare la vârste mici.
În acest program educaţional, elevii desfăşoară diverse activităţi şi experienţe din care află ce înseamnă gestionarea banilor, de ce este important să economisească, cum să aibă grijă de bugetul familiei şi alte noţiuni utile, pe care le descoperă lucrând în echipă sau implicându-se în familie şi în comunitate. Pe parcursul activităţilor, elevii au ocazia să primească la clasă vizita unor consultanţi voluntari din mediul bancar, care le explică de unde vin banii şi ce înseamnă un comportament financiar responsabil.
În funcţie de anul de studiu, elevii parcurg unul dintre modulele „Noi înşine" (pentru clasele 0-I), „Familia mea" (clasele I-II) sau „Comunitatea noastră" (clasele II-III). Toate clasele participante primesc gratuit un kit cu materiale educaţionale pentru elevi şi învăţător şi o serie de materiale auxiliare atractive, care îi motivează pe cei mici să fie activi şi să parcurgă lecţiile cu plăcere.
„Orele în care am lucrat la program au fost preferatele copiilor. Nu conta că este luni, a cincea oră. Toţi aşteptau cu nerăbdare să discute, să-şi spună impresiile, să realizeze activităţile practice. Suntem atenţi deja la cheltuielile părinţilor. Nu mai cerem atât de multe jucării, încercăm să păstrăm bănuţii pentru lucruri importante", a spus Georgiana Săndulache, învăţătoare la Şcoala Gimnazială „Nicolae Titulescu" din Călăraşi.
Fiecare modul include şi o componentă educaţională pentru părinţi care, prin intermediul unui chestionar, pot evalua cât de mult ating aspecte legate de administrarea banilor în discuţiile cotidiene cu copiii lor. Părinţii primesc sugestii de întrebări pe care le pot discuta cu cei mici, cum ar fi: „De unde vin banii? Când mergem la cumpărături, e important să avem o limită a cheltuielilor? Cum pot recompensa comportamentul chibzuit al copilului meu?"
Rezultatele de până acum arată că pe măsură ce parcurg activităţi de educaţie financiară, cei mici şi părinţii lor tind să vorbescă din ce în ce mai mult despre finanţele familiei şi despre importanţa comportamentului chibzuit. Evaluarea programului ce s-a derulat în anii şcolari anteriori a arătat că cei mici şi părinţii lor au vorbit de aproape trei ori mai mult despre diverse aspecte ce ţin de finanţele familiei în al doilea an de predare.
Până în 2016, Raiffeisen Bank va susţine încă un program de educaţie financiară din portofoliul Junior Achievement, „Oraşul nostru", care va fi destinat elevilor de clasele III-IV, acoperind astfel complet nevoile de educaţie financiară din ciclul primar.
Programele de educaţie financiara sunt oferite gratuit în şcoli în urma parteneriatului dintre organizaţia JA România şi Raiffeisen Bank, ce a debutat în 2010 cu programul ABCdar bancar dedicat elevilor de liceu. Anual, aproximativ 5.000 de elevi din clasele primare şi de liceu sunt incluşi în astfel de programe de educaţie financiară derulate de JA, cu sprijinul Raiffeisen Bank.
Despre Junior Achievement România
Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie economică, antreprenorială, financiară, etică şi responsabilitate socială şi sănătate şi viaţă activă. 39 de ţări din Europa şi 121 de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate gratuit de peste 250.000 de elevi din 1.400 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi datorită susţinerii financiare din partea comunităţii de afaceri.
Mai multe informaţii, pe www.jaromania.org.
Loredana Poenaru,
coordonator de programe Junior Achievement România

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:54:13 Ora de vară a Europei de Est