Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Grigore Leşe va cânta mâine, joi, la Oradea

„Pe Pământ, avem două şanse: credinţa şi arta”

Grigore Leşe va cânta mâine, joi, la Oradea

Grigore Leşe se află, alături de două tarafuri, în primul său turneu naţional, intitulat „Hori de primăvară".

În cele 12 concerte pe care le susţine între 2 şi 16 martie, în Vestul României, Grigore Leşe, transmite următorul mesaj:
 „Voi veni în oraşul tău şi te voi aştepta la concertul „Hori de primăvară"!
La Oradea, concertul va avea loc mâine, joi, 12 martie, ora 19.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Biletele se găsesc la agenţia de bilete a sălii de spectacol şi online, pe vandbilete.ro
 „Veşmântul ţărănesc de la arhaic la fashion"
Turneul naţional Grigore Leşe - „Hori de primăvară" vine cu o nouă premieră. Primul turneu naţional al artistului va aduce în atenţia publicului expoziţia de fotografie „Veşmântul ţărănesc de la arhaic la fashion". Pornind de la un concept al Iuliei Gorneanu, fotografiile au fost realizate la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti şi propun integrarea unor piese vestimentare entice în ţinute urbane.
Expoziţia va putea fi vizitată în foaierul sălilor de spectacol, în ziua concertelor pe care Grigore Leşe le va susţine în cadrul turneului. Din echipa care a făcut posibil acest proiect fac parte: fotograful Cristian Floriganta, designerul Simona Semen şi criticul de modă Alin Gălăţescu.
Despre invitaţii săi, muzicanţi ai tarafurilor din Islaz şi Babiciu, Leşe spune că „s-au adunat în glasurile lor toate dorurile, iubirile împlinite şi neîmplinite, trădate şi blestemate, trecătoare şi fără de moarte. Prin felul lor de a cânta, Nea Firuţă şi muzicanţii din Islaz şi Băbiciu dezleagă inimi, vindecă, aduc lumină. Sub arcuşul acestor oameni simpli, glasul instrumentelor tulbură şi vrăjeşte. Balade despre Iancu Jianu, despre Oleac, cântece de dor, de dragoste, uneori uşor licenţioase, alteori sfâşietoare, cântate responsorial sau individual ca acum un secol, asta vă propun să ascultaţi".
Turneul naţional Grigore Leşe - „Hori de primăvară" deschide Anul cultural „Artă contra Drog" 2015, un proiect iniţiat de  CIADO România, Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, preşedinte - academician Constantin Bălăceanu Stolnici.
După Oradea, turneul va continua:
Vineri, 13 martie - la Arad, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici" 
Sâmbătă, 14 martie - Timişoara, Filarmonica „Banatul"
Duminică, 15 martie - Reşiţa, Casa de Cultură a Sindicatelor
Luni, 16 martie - Petroşani, Casa de Cultură a Sindicatelor.
Marius Creţu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:11 Ora de vară a Europei de Est