Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cu Comenius în ţara Micului Prinţ

Din Câmpani pe urmele lui Saint-Exupéry

Cu Comenius în ţara Micului Prinţ

Collège Le Grand Champ din localitatea Pont-de-Chéruy, Departamentul Isère, regiunea Ron-Alpi, în Sud-Estul Franţei, a fost gazda celei de-a şasea reuniuni din cadrul Proiectului şcolar multilateral european Comenius „Culture and Environment" al Şcolii Gimnaziale „Georgiu Popa", Cîmpani în perioada 2-6 martie 2015.

Elevele Anamaria Ambruş, Lidia Popa (clasa a VII-a) şi Niculina Popa Butişcă (clasa a VI-a), alături de doamnele profesoare Denisa Lucuţa (responsabil proiect) şi Anca Boldor (membru) s-au deplasat în Republica Franceză pentru a se alătura celor şase instituţii partenere din Turcia, Germania, Letonia, Spania, Franţa şi Grecia.
Invitaţii au fost întâmpinaţi la primărie de către primarul oraşului Pont-de-Chéruy, M. Tuduri, directoarea şcolii gazdă, Sylvie Sbaffe, de profesori, şi de familiile care urmau să-i găzduiască pe elevi. A urmat un program artistic pregătit de elevii instituţiei gazdă şi o explorare a instituţiei de învăţământ. Ca de fiecare dată, am avut atât activităţi în afara şcolii, cât şi în şcoală. Fiecare partener a prezentat materialele în  PowerPoint şi video realizate de elevii lor, coordonaţi de dascăli, cu tema Oraşe prietenoase cu mediul şi Comportamentul eco-responsabil acasă. Totodată, copiii au participat la activităţile Clasei Europene: ateliere tehnologice de confecţionare de brelocuri, de identificare şi ordonare a instrumentelor de filtrare a apei şi de gătit.
În Parcul Natural Chartreuse din masivul cu acelaşi nume, unde stratul de zăpadă atingea un metru grosime, am participat la un atelier de nivologie. Am fost iniţiaţi în tehnici de supravieţuire montană, de depistare a victimelor în caz de avalanşă cu ajutorul aparatului DVA, copiii înşişi căutând victime ascunse în zăpadă, şi, de asemenea, am identificat diferite densităţi ale zăpezii.
Am învăţat să recunoaştem diverse urme de animale şi am aflat despre vieţuitoarele care trăiesc în pădurile Munţilor Chartreuse.
Am încercat pentru prima oară snowshoeing.
O altă zi ne-a dus în oraşul medieval Crémieu vechi din secolul al XII-lea care păstrează mărturii arhitecturale încă de atunci.
În itinerariul nostru a fost inclus şi oraşul lui Saint-Exupéry, al fraţilor Lumière şi a lui Rabelais, Lyon, capitala regiunii Ron-Alpi, oraş gastronomic şi cultural, al treilea mare oraş al Franţei cu Oraşul Vechi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În cea din urmă zi ne-am aşezat în jurul mesei „rotunde" şi am discutat despre parcursul proiectului, fapte şi aşteptări şi am stabilit sarcinile de lucru pentru ultima mobilitate din cadrul proiectului nostru Comenius finanţat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP, cea din Grecia, programată pentru luna mai.
Denisa Lucuţa
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cu Comenius în ţara Micului Prinţ.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:28:53 Ora standard a Europei de Est