Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu Comenius în ţara Micului Prinţ

Din Câmpani pe urmele lui Saint-Exupéry

Cu Comenius în ţara Micului Prinţ

Collège Le Grand Champ din localitatea Pont-de-Chéruy, Departamentul Isère, regiunea Ron-Alpi, în Sud-Estul Franţei, a fost gazda celei de-a şasea reuniuni din cadrul Proiectului şcolar multilateral european Comenius „Culture and Environment" al Şcolii Gimnaziale „Georgiu Popa", Cîmpani în perioada 2-6 martie 2015.

Elevele Anamaria Ambruş, Lidia Popa (clasa a VII-a) şi Niculina Popa Butişcă (clasa a VI-a), alături de doamnele profesoare Denisa Lucuţa (responsabil proiect) şi Anca Boldor (membru) s-au deplasat în Republica Franceză pentru a se alătura celor şase instituţii partenere din Turcia, Germania, Letonia, Spania, Franţa şi Grecia.
Invitaţii au fost întâmpinaţi la primărie de către primarul oraşului Pont-de-Chéruy, M. Tuduri, directoarea şcolii gazdă, Sylvie Sbaffe, de profesori, şi de familiile care urmau să-i găzduiască pe elevi. A urmat un program artistic pregătit de elevii instituţiei gazdă şi o explorare a instituţiei de învăţământ. Ca de fiecare dată, am avut atât activităţi în afara şcolii, cât şi în şcoală. Fiecare partener a prezentat materialele în  PowerPoint şi video realizate de elevii lor, coordonaţi de dascăli, cu tema Oraşe prietenoase cu mediul şi Comportamentul eco-responsabil acasă. Totodată, copiii au participat la activităţile Clasei Europene: ateliere tehnologice de confecţionare de brelocuri, de identificare şi ordonare a instrumentelor de filtrare a apei şi de gătit.
În Parcul Natural Chartreuse din masivul cu acelaşi nume, unde stratul de zăpadă atingea un metru grosime, am participat la un atelier de nivologie. Am fost iniţiaţi în tehnici de supravieţuire montană, de depistare a victimelor în caz de avalanşă cu ajutorul aparatului DVA, copiii înşişi căutând victime ascunse în zăpadă, şi, de asemenea, am identificat diferite densităţi ale zăpezii.
Am învăţat să recunoaştem diverse urme de animale şi am aflat despre vieţuitoarele care trăiesc în pădurile Munţilor Chartreuse.
Am încercat pentru prima oară snowshoeing.
O altă zi ne-a dus în oraşul medieval Crémieu vechi din secolul al XII-lea care păstrează mărturii arhitecturale încă de atunci.
În itinerariul nostru a fost inclus şi oraşul lui Saint-Exupéry, al fraţilor Lumière şi a lui Rabelais, Lyon, capitala regiunii Ron-Alpi, oraş gastronomic şi cultural, al treilea mare oraş al Franţei cu Oraşul Vechi înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
În cea din urmă zi ne-am aşezat în jurul mesei „rotunde" şi am discutat despre parcursul proiectului, fapte şi aşteptări şi am stabilit sarcinile de lucru pentru ultima mobilitate din cadrul proiectului nostru Comenius finanţat de Comisia Europeană prin intermediul ANPCDEFP, cea din Grecia, programată pentru luna mai.
Denisa Lucuţa
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cu Comenius în ţara Micului Prinţ.

Trimite email
duminică, 6 aprilie 2025, 00:16:31 Ora de vară a Europei de Est