Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

„Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”

Ieri, la C.N „E Gojdu”, o confruntare sută la sută

„Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”

Reprezentanți a două cluburi de dezbateri din Oradea și Cluj-Napoca s-au confruntat, miercuri (4 iunie 2008), în direct, în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu” pe tema „Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!”
Clujenii (dlui instructor Emil Mesaroș) au pledat pentru această cauză, în timp de gojdiștii dnei prof. Liliana Sonea s-au străduit să demonstreze că discursurile nu trebuie cenzurate.

Dezbaterile s-au desfășurat într-un cadru organizatoric de tip academic, precum în marile universități americane, fără ură și nervi, cu patimă și talent din parte unor lideri incontestabili care au reușit să se facă înțeleși și să convingă asistența (că sunt buni).
În cuvântul de deschidere, Emil Mesaroș a explicat publicului modalitățile prin care își poate exprima deschis aprobarea sau dezaprobarea, urmând ca la final, tot el, publicul, să evidențieze (voteze) echipa care li s-a părut cea mai bună.
În marile licee din România funcționează 80 de asemenea cluburi de dezbateri. Zece dintre ele se vor întâlni în luna august 2008 la o confruntare pe zona Transilvania.
„Nu este justificată cenzurarea discursului!”  
Din echipa clujenilor de la Colegiul Național „Emil Racoviță” au făcut parte Ion Nașcu și Ioana Georgescu (din clasa a X-a) și Raluca Oprinca (din a XII-a). Rând pe rând, în trei reprize, oaspeții au susținut tema, cu argumente fel de fel, iar gojdiștii (Dana Cabău, din a XII-a, Adrian Mălăieș și Alexandru Pascovici, din a X-a), tot în trei reprize, s-au străduit, și chiar au reușit să convingă asistența că nu este justificară cenzurarea discursurilor. Dana,  vorbind ca un avocat, a reușit să-l impresioneze până și pe instructorul clujean.
Sincer și imparțial, Emil Mesaroș avea să recunoască la final faptul că în ambele tabere „documentarea nu a fost destul de solidă”, prin urmare, nici unii nici alții nu au reușit să convingă sala. „Discuția pe etimologia cuvintelor nu ține, pentru că e lipsită de substanță. Ceea ce contează sunt argumentele, iar Dana a avut un discurs foarte bun”, recunoaște instructorul clujean.
Și Mălăieș (conducătorul clubului de poezie) a avut idei și a combătut bine, vorba aceea („Nu încălcăm un drept pentru a favoriza un alt drept”), dar lui îi place să filozofeze prea mult, după cum a remarcat și instructorul. Noi îl scuzăm, pentru că îl cunoaștem. Poetul a făcut-o de amorul artei, crezându-se, probabil, la o ședință de cenaclu, împreună cu Alexandru, colegul său de club, și el poet ... printre filozofi! (Ov. Dan) 
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: "Discursurile xenofobe ar trebui cenzurate!” 

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:28:23 Ora standard a Europei de Est