Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Oradea şi Sînmartin - fuziune pentru prosperitate

Referendumul va avea loc în 10 mai, la Oradea şi Sînmartin

Oradea şi Sînmartin - fuziune pentru prosperitate

În decursul anului trecut, Municipiul Oradea şi comuna Sînmartin au iniţiat procedura de fuziune a celor două localităţi.

Pentru realizarea acestei iniţiative este nevoie de organizarea unui referendum, precum şi de o campanie de informare a cetăţenilor legat de această fuziune. Referendumul va avea loc în data de 10 mai 2015, atât în Oradea, cât şi în comuna Sînmartin.
Detalii legate de organizarea referendumului, respectiv importanţa acestuia, au fost prezentate de primarul Ilie Bolojan şi primarul comunei Sînmartin în cadrul unei conferinţe de presă la Primăria Oradea. Primarul Ilie Bolojan a arătat că la baza deciziei luate de către cele două administraţii stă faptul că se doreşte o dezvoltare mult mai rapidă şi mai eficientă a zonei.
Avantajele fuziunii
„În mod evident, fuziunea va aduce mari avantaje în anii următori locuitorilor din ambele localităţi şi va fi un model, iar dacă va fi un model de succes, sunt sigur că, în următoarele cicluri electorale, oraşul Oradea  se poate dezvolta coordonat, în aşa fel încât să realizăm fuziuni cu localităţile care au graniţe cu Oradea în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor din această regiune, pentru că altfel, în competiţia globală în care suntem, separaţi vom fi mai slabi, iar uniţi în mod clar vom fi mai puternici", a declarat primarul Ilie Bolojan.
Conform explicaţiilor primarului Oradiei, elementele obligatorii care conduc la dezvoltarea unei comunităţi, respectiv pilonii care stau la baza acestei fuziuni sunt: atragerea de investitori şi investiţii, punerea în valoare a atractivităţilor locale şi punerea în valoare a forţei de muncă, o infrastructură bună, precum şi servicii publice cât mai bune.
Primarul Ilie Bolojan a menţionat că nicio localitate nu s-a dezvoltat cu o viteză mai mare decât alte localităţi dacă nu a oferit terenuri pentru dezvoltare industrială, comercială sau locativă.  Municipiul Oradea a ajuns la o oarecare limită de dezvoltare şi va consuma practic în următorii ani aproape toate terenurile pe care le are la dispoziţie. De aceea, fuziunea cu Sînmartinul oferă terenuri suplimentare, pe care le deţine atât Primăria, cât şi locuitorii din Sînmartin şi care vor fi puse la dispoziţia celor care doresc să investească sau doresc să se dezvolte în Oradea, Sânmartin şi judeţul Bihor.
Totodată, Ilie Bolojan a explicat că fuziunea cu Sînmartinul va genera o populaţie mai mare, din care se va putea recruta forţa de muncă, iar un alt element important pentru dezvoltare îl reprezintă infrastructura dezvoltată, precum şi serviciile publice bune. Transportul integrat, în pregătire, între Oradea şi Sînmartin va permite circulaţia oamenilor din Oradea către staţiuni, dinspre localităţile din comuna Sînmartin către locurile de muncă din Oradea, la şcolile din Oradea, la costuri mult mai mici şi în condiţii mult mai bune.
Organizarea referendumului
Primarul comunei Sânmartin, d-l Lucian Popuş, a prezentat detalii legate de organizarea referendumului, respectiv condiţiile pe care ambele referendumuri trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi validate.
Astfel, el a precizat că în data de 10 mai va avea loc referendumul, iar campania de informare a cetăţenilor se va organiza în două etape: în perioada 9 martie - 15 aprilie se va derula campania de informare, iar în perioada 15 aprilie - 8 mai va avea loc campania de mobilizare la vot, urmând ca la şedinţele consiliilor locale de la sfârşitul lunii martie să aibă loc votul pentru aprobarea calendarului de organizare a referendumului. În această perioadă se vor constitui, în ambele UAT-uri, birouri electorale de circumscripţie, se vor organiza secţii de votare, aşa cum s-au organizat şi la ultimele alegeri: 143 de secţii în Oradea şi 8 în Sînmartin, partidele care au reprezentanţi în consiliile locale vor avea reprezentanţi în birourile de circumscripţie şi în secţiile de votare. Totodată se va colabora cu Prefectura Bihor în vederea organizării, iar Tribunalul Bihor va numi preşedinţii birourilor de circumscripţie.
În cazul unui rezultat favorabil al referendumului, se va înainta Parlamentului României un proiect de lege privind fuziunea celor două localităţi, iar din 1 ianuarie 2016 va putea avea loc fuziunea prin absorbţie cu Oradea.
Lucian Popuş a prezentat şi condiţiile pe care ambele referendumuri trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi validate.
Astfel, pentru ca referendumul să fie valid, trebuie ca minimum 30% din cetăţenii cu drept de vot să se prezinte la vot. La nivelul municipiului Oradea, unde vorbim de un număr de 189.951 alegători, 30% înseamnă 56.985 persoane, iar la Sînmartin, unde sunt 8.171 alegători, 30% este 2.451 de persoane.
Cea de-a doua condiţie pentru ca referendumul să poată fi validat este ca 25% din cei înscrişi în liste să voteze pentru fuziune. Aceasta înseamnă în Oradea 47.488, iar în Sînmartin 2.043 de voturi.
Lucian Popuş a arătat că cetăţenii municipiului Oradea, respectiv cetăţenii din comuna Sînmartin nu pot să se opună dezvoltării acestor localităţi, iar cetăţenii din comună trebuie să fie conştienţi că fără municipiul Oradea proiectele de viitor nu vor putea fi realizate.
Campanie de informare
Primarul Ilie Bolojan a relatat că la nivelul celor două administraţii locale au fost montate prismele informative, care se găsesc atât în Oradea cât şi în comuna Sînmartin, în intersecţiile mai mari. Aceste prisme vor rămâne amplasate pe toată durata campaniei de informare.
Totodată, a fost realizat şi un sondaj de opinie, atât în Oradea, cât şi în Sînmartin. Sondajul a fost realizat la sfârşitul lunii februarie, iar centralizarea rezultatelor este în curs. Datele preliminare arată însă faptul că la nivelul municipiului Oradea referendumul nu este încă suficient cunoscut, dar intenţia de vot este favorabilă în rândul celor care au auzit de referendum. În ceea ce priveşte comuna Sînmartin, aici referendumul este cunoscut într-o proporţie mai mare, de 2/3; cetăţenii doresc să se prezinte la vot, însă părerile sunt împărţite. Rezultatele în detaliu ale sondajului vor fi făcute publice săptămâna viitoare.
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:14 Ora de vară a Europei de Est