Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Balul de caritate „Inimă de mamă”

Prima ediţie

Balul de caritate „Inimă de mamă”

Clubul Femeilor Social-Democrate Bihor a organizat prima ediţie a Balului de caritate „Inimă de mamă!", în memoria cunoscutului om de afaceri Alexandru Mudura.

Balul este o continuare a consacratei campanii „Mă creşte singură!", realizată pe parcursul a cinci ediţii de către Lotus Center şi Fundaţia Pro Valoare din Oradea.
Beatrice Szuhai, reprezentantul fundaţiei, a explicat anterior, în conferinţa de presă, că Mudura şi-a dorit, din timpul vieţii, ca această campanie să fie preluată de Erica Mang, vicepreşedinte al CFSD Bihor.
Scopul acţiunii a fost de a ajuta mamele care îşi cresc singure copiii să le ofere acestora un cadou de mărţişor.
Printre participanţii la balul de caritate desfăşurat la Hotelul Internaţional din Băile Felix şi moderat de Mihaela Tatu s-au numărăt: ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu-Marian POP, europarlamentarul Emilian Pavel şi alţi deputaţi, primari, personalităţi importante din judeţul Bihor.
Invitaţii au avut ocazia să participe la o licitaţie de obiecte donate de susţinători ai cauzei, printre care ministrul Liviu Marian-Pop, Emeric Ienei, Mihaela Tatu, Mihai Sturzu, Alexandru Mudura Jr. şi mulţi alţii.
CFSD  Bihor a scos la licitaţie, printre altele, o rochie donată de Luminiţa Anghel, o pereche de cercei dăruiţi de Teo Trandafir, un costum de pilot, oferit de PSD-istul Mihai Sturzu, două viori de Reghin, mai multe tablouri şi obiecte de artă, dar şi suveniruri sportive, precum un tricou al echipei Steaua, donat de Emeric Ienei, un tricou al echipei Intermilano, un maiou al celebrei atlete Fiţa Lovin ori pantofi cu cuie ai atletei Natalia Andrei, ambele prezente la eveniment.
Harta  României din 1938, cu stemele judeţelor interbelice a fost unul dintre cele mai bine vândute obiecte, la o diferenţă mare de la preţul de pornire. Harta a pornit de la preţul de 300 de lei şi a fost cumpărată cu 1.100 de lei de ministrul Liviu Pop.
Pentru  tricoul de la Intermilano, au licitat europarlamentarul PSD Emilian Pavel, patronul Dumexim, Gabriel Dume, şi şeful Finanţelor Bihor, Ioan Mihaiu, „învingător" fiind în final Pavel, cu suma de 1.200 de lei.
Cei peste 250 de invitaţi s-au delectat, cu un program artistic variat. Talentatul George Rus a susţinut un recital antrenant îndelung aplaudat. Doamna deputat Sonia Drăghici a invitat-o pe Beatrice Szuhai, reprezentantul fundaţiei, să primească drept cadou un tablou semnat de pictoriţa Stela Marta, cu portretul stilizat al regretatului om de afaceri Alexandru Mudura. Gestul a emoţionat-o pe Beatrice, care a izbucnit în lacrimi. Beatrice a lansat un îndemn subtil celor prezenţi, de a dona cât mai mulţi bani pentru mamele singure.
„Fondurile strânse la balul „Inimă de mamă" de aproximativ 50.000 de RON vor fi folosite pentru ajutorarea a peste 160 de mame care s-au înscris în acest program", a declarat preşedintele CFSD Bihor, Lilla Debelka, adăugând că o parte din fondurile strânse vor fi alocate  unei mame din localitatea Curtuişeni, judeţul Bihor, care trăieşte în condiţii de neimaginat într-o fostă gară, alături de cei doi copii ai săi, dintre care unul cu dizabilităţi.
Clubul Femeilor Social Democrate Bihor doreşte să aducă o speranţă în viaţa acestei mame realizând îmbunătăţiri ale clădirii în care locuieşte prin amenajarea unei camere, dotată cu apă curentă, lemne de încălzit şi amenajarea unei toalete.
La fel ca în ceilalţi ani, toate sumele strânse vor fi donate mămicilor care au cu mare nevoie de sprijinul nostru. (Monica P.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:26 Ora de vară a Europei de Est