Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mărţişorul - simbol al primăverii, speranţei şi norocului

Tradiţii şi obiceiuri

Mărţişorul - simbol al primăverii, speranţei şi norocului

Tradiţiile, obiceiurile, portul şi folclorul sunt comori inestimabile ce definesc un popor o continuitate, facând-o unică, statornică şi nemuritoare.

Copiii sunt cele mai sensibile fiinţe, dornice să înveţe, să înţeleagă, să simtă. Vârsta lor fragedă constituie un avantaj, se poate lucra cu nişte minţi şi suflete curate, nepoluate încă de alţi factori.
De aceea, la început de primăvară, în cadrul activităţilor desfăşurate în Orăşelul copiilor au fost invitaţi preşcolarii şi şcolarii unităţilor participante la proiectul „Sărbătorile la români" pentru a desfăşura activităţi legate de marcarea evenimentelor şi sărbătorilor de primăvară.
Astfel prima activitate s-a desfăşurat sub îndrumarea profesorilor Dobran Viorica- C.S.E.I „Cristal", Bernad Floare, Irimuş (Jurcuţ) Maria - Grădiniţa Nr. 45 - „Ion Creangă" şi Pantazi Teodora - C.S.E.I Nr.1, în parteneriat cu Uniunea Femeilor Oradea - Bihor, prin persoana d-nei ing. Mioriţa Săteanu - preşedinte şi coordonatorul proiectului „Ceata lui Piţigoi", precum şi reprezentanta Primăriei, d-na Cătălina Kuibuş.
 Activitatea a debutat prin prezentarea „Mărţişorului - ca simbol al primăverii, speranţei şi norocului", unde d-na Dobran Viorica a precizat semnificaţia şnurului, a culorilor alb (înţelepciunea bărbatului) şi roşu (vitalitatea femeii), astfel acesta exprimând împletirea inseparabilă a celor două principii. S-au spus legende tradiţionale ale mărţişorului sau alte mituri care circulă în diferite zone ale ţării care spun că: mărţişorul este un talisman aducător de noroc dacă-l porţi cu încredere şi demnitate, mărţişorul este simbolul sosirii primăverii şi alungarea iernii, culorile făcând trimitere la sângele roşu pe zăpada albă sau mărţişorul se atârnă într-un pom fructifer punându-ţi o dorinţă care se va împlini.
Cui şi cum se dăruiesc mărţişoarele?
Tradiţia spune că mărţişorul este oferit pe 1 Martie ca vestitor al primăverii, primind însă în ultimii ani semnificaţii diverse, de la podoabe aducătoare de noroc la simbol al renaşterii naturii, de aceea am trecut şi noi la activitatea practică de confecţionare de mărţişoare.
Sub îndrumarea d-nelor Bernad Floare şi Irimuş Maria, copiii s-au întrecut în confecţionarea de mărţişoare diferite, mămăruţe, fluturaş, floricele multicolore, pe care le-au dăruit unii altora, nouă, cadrelor didactice sau ducându-le acasă celor dragi.
Alţii, sub îndrumarea d-nei Cătălina Kuibuş, au confecţionat flori din diverse materiale, iar alături de d-na Dobran Viorica au făcut felicitări cu ghiocei, materiale ce au fost pregătite de d-na prof. Opriş Aurelia, d-na prof. Lezeu Rodica şi d-na prof. Pop Andra. D-na prof. Bernad Floare a învaţat copiii un cântecel, cu promisiunea că data viitoare, vor continua aceste activităţi, să pregătim mamelor drept cadou un mărţişor şi o felicitare.
D-na prof. Dobran Viorica, împreună cu elevele voluntare Melinda şi Cristina, a organizat expoziţia cu lucrările executate sub denumirea de „Sărbătorile la români", expoziţie care va fi completată cu lucrările de 8 Martie.
La organizarea expoziţiei au colaborat d-nul prof. Borma Cosmin, d-na prof. Pantazi Teodora, d-na Fiţ Floriţa care au confecţionat cu copiii şi colegii mărţişoare şi felicitări, pe care le-am dăruit Asociaţiei nevăzătorilor, Expoziţiei de la C.S.E.I „Cristal" şi din Orăşelul Copiilor; mărţişoare şi felicitări au mai confecţionat şi preşcolarii de la Grădiniţa Nr. 27 - „Voinicel", sub îndrumarea d-nelor prof. Borma Gabriela şi Tăut Elisabeta.
Ing. Mioriţa Săteanu

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:16 Ora de vară a Europei de Est