Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Campania preventivă „ Şcoala fără violenţă”

În perioada 18-20 martie

Campania preventivă „ Şcoala fără violenţă”

Poliţiştii de prevenire bihoreni organizează cea de-a VIII-a ediţie a concursului preventiv „Şcoala fără violenţă" - la care sunt invitaţi să participe elevii bihoreni de gimnaziu şi liceu!

În perioada 18 - 20 martie 2015, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor prin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii organizează, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea, concursul preventiv „Şcoala fără violenţă".
Prin intermediul acestui proiect educaţional, aflat în acest an la cea de-a VIII-a ediţie, organizatorii îşi propun să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Elevii participanţi se vor implica activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le vor transpune pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi.
Iniţiativa urmăreşte prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, domeniu care reprezintă o prioritate permanentă a poliţiştilor bihoreni.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, co-organizator al proiectului, are o experienţă bogată în derularea de proiecte şi campanii centrate pe informarea minorilor pentru evitarea comportamentelor delictuale, dar şi pentru adoptarea unor măsuri de autoprotecţie. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate după acţiuni în care mesajele preventive au fost transmise prin metode atractive, interactive şi cu puternic impact vizual. Tocmai de aceea, concursul implică un număr mare de tineri care au libertatea de a-şi alege mesajele şi forma în care transmit recomandările specialiştilor în prevenirea criminalităţii.
În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă", elevii vor avea posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vizavi de prevenirea manifestărilor violente.
Încurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generaţiei lor este benefică, aceştia devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi relativ la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.
În anul 2015, concursul „Şcoala fără violenţă", secţiunea destinată liceenilor, se va desfăşura în 20 martie, la ora 11.00, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu" din Municipiul Oradea.
Fiecare liceu care se va înscrie în concurs va putea participa cu un echipaj format din  maximum 6 elevi din respectiva unitate şcolară.
Fiecare şcoală va desemna prin activităţi proprii echipa participantă, care va fi însoţită, obligatoriu, de un cadru didactic din unitatea de învăţământ pe care o reprezintă.
Concursul pentru liceeni va fi organizat pe trei probe:
1.Momentul artistic;
2.Proba teoretică - dezlegarea unui rebus, exerciţiu de cuvinte încrucişate cu tematică preventivă; 
3.Concurs de eseuri, intitulat „Mesajul meu antiviolentă".
Proba teoretică va consta în dezlegarea unui rebus, cuvinte încrucişate din domeniul prevenirii criminalităţii, probă pentru care elevii vor avea la dispoziţie 30 de minute.
Pentru dezlegarea rebusului, concurenţii vor avea la dispoziţie definiţii des utilizate de poliţiştii de prevenire, care, odată înţelese, vor conduce la descifrarea cuvântului „cheie". Această probă va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia „Logic Club"- România.
În acest sens, în momentul înscrierii, echipajele concurente vor primi de la organizatori un set de materiale cu noţiuni generale din domeniul prevenirii
criminalităţii, care vor constitui punct de plecare în găsirea cuvintelor „cheie" din rebus.
Momentul artistic va consta în realizarea unor scenete prin care echipajul şcolii, format din maximum şase elevi, să îşi transmită mesajul preventiv împotriva violenţei. Durata momentului artistic va fi de maximum opt minute.
La proba artistică se urmăresc următoarele:
*adaptarea momentului la tema concursului;
*impactul general al prezentării;
*mesajul preventiv transmis, cu promovarea ideii de nonviolenţă;
*forma şi originalitatea în prezentare;
*sugestivitatea motto-ului şi adecvarea lui la momentul artistic ales;
*colaborarea în cadrul echipei.
Se pot utiliza orice fel de accesorii pentru a îmbogăţi prezentarea scenică a echipajului. Cadrele didactice însoţitoare vor prezenta eventualele materiale pe suport digital (CD, DVD) cu numele unităţii de învăţământ inscripţionat pe CD şi cu numele cadrelor didactice însoţitoare notat pe plic sau carcasă.
Se va ţine cont ca timpul rezervat prezentării, respectiv cele opt minute să nu fie depăşite, criteriu de care juriul va ţine cont.
Echipajul care nu se încadrează în timp va fi depunctat de către juriu cu un punct.
Secţiunea de eseuri „Mesajul meu antiviolenţă"- fiecare unitate şcolară va participa cu un eseu realizat de către un elev sau mai mulţi, care trebuie să se încadreze în maximum două pagini A4, redactat în format electronic.
Eseul trebuie să conţină pe prima pagină titlul sau mesajul, iar în colţul din dreapta, sub titlu, numele elevului, profesorul coordonator şi unitatea şcolară.
Regulament de organizare pentru concurenţii din clasele V- VIII:
Concursul pentru clasele gimnaziale va avea loc în 18 martie, la ora 11.00, în incinta Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu", din Municipiul Oradea.
Concursul va fi organizat pe trei probe:
1.Proba teoretică: labirint;
2.Momentul artistic; 
3.Concursul de eseuri, intitulat „Mesajul meu antiviolenţă".
Proba teoretică va consta în parcurgerea unui labirint în interiorul căruia elevii vor trebui să aleagă traseul corect pe care trebuie să-l parcurgă în siguranţă de la şcoală - acasă, iar pe traseu vor descoperi cuvinte sau litere „cheie", care să-i sprijine în alegerea traseului corect.
Totodată, cuvintele „cheie" sau litere recuperate în timpul parcurgerii traseului din labirint vor compune, la final, un mesaj preventiv.
La această probă vor participa trei elevi, iar timpul alocat va fi de 30 minute.
Această probă va fi realizată în parteneriat cu Asociaţia „Logic Club" - România.
Momentul artistic va consta în realizarea unor scenete prin intermediul cărora echipajul şcolii, format din maximum şase elevi, să îşi transmită mesajul preventiv împotriva violenţei. Durata momentului artistic va fi de maximum opt minute. La proba artistică se urmăresc următoarele:
*adaptarea momentului la tema concursului;
*impactul general al prezentării;
*mesajul preventiv transmis, cu promovarea ideii de nonviolenţă;
*forma şi originalitatea în prezentare;
*sugestivitatea moto-ului şi adecvarea lui la momentul artistic ales;
*colaborarea în cadrul echipei.
Se pot utiliza orice fel de accesorii pentru a îmbogăţi prezentarea scenică a echipajului.
Cadrele didactice însoţitoare vor prezenta eventualele materiale pe suport digital (CD, DVD) cu numele unităţii de învăţământ inscripţionat pe CD şi cu numele cadrelor didactice însoţitoare notat pe plic sau carcasă.
Se va ţine cont ca timpul rezervat prezentării, respectiv cele opt minute să nu fie depăşite, criteriu de care juriul va ţine cont.
Echipajul care nu se încadrează în timp va fi depunctat de către juriu.
Secţiunea de eseuri „Mesajul meu antiviolent" - fiecare unitate şcolară va participa cu un eseu realizat de către un elev sau mai mulţi, care trebuie să se încadreze în maximum două pagini de caiet.
Eseul trebuie să conţină pe prima pagină titlul, iar în colţul din dreapta, sub titlu, numele elevului, profesorul coordonator şi unitatea şcolară.
Mult succes tuturor participanţilor!
Comisar-şef de poliţie Ioana INDRIEŞ,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii - I.P.J. Bihor

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:03:35 Ora de vară a Europei de Est