Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” (nr. 3)

Un weekend special, cu o revistă şi o dedicaţie specialeă

Revista de cultură „Curtea de la Argeş” (nr. 3)

Întrucât mâine, 1 martie 2015, distinsul academician Solomon Marcus împlineşte 90 de ani, în editorialul numărului din martie, dl redactor-şef Gheorghe Păun îi dedică mai mult decât un medalion..., care se încheie cu urarea: „Domnului Profesor, cu dragoste: La mulţi şi buni ani!”

În pagina următoare, Domnul Eminescu scris-a: Toate-s vechi şi nouă toate...
În Timpul din 13 februarie 1881, Eminescu aruncă o privire dincoace de Carpaţi şi face o radiografiere (starea naţiunii). Tot academicianului Solomon Marcus, Horia Bădescu îi dedică „Poetica numărului Pi”. În serialul său, Ion Coja ţine să ne arate Cât de deşteaptă este limba română. Cristian Bădiliţă întreabă: Utopia: erezie sau mistică de salon? La Calea de mijloc, Cristian Cocea îşi propune să ne înveţe Cum se citeşte un blazon. Paginile 7-11 sunt dedicate distinsului academician Solomon Marcus; în pagina 7 citim: Ştiinţa, un imens potenţial de cultură. Îl valorificăm? În pag. 8: Aventura descoperirii lui Sudan; în 9: Jocurile (înşelătoare ale) raţionalului (Jocul ca libertate); în 10:  Solomon Marcus – filosof; iar în pag. 11: Profesorul infinit. La rubrica Nevoia de românism, Nicolae Melinescu publică Studiul clasicilor literaturii române devine un model de patriotism. Maruca Pivniceru a intervievat-o pe Gabriela Szabo. După ani şi ani, Constanţa Vaida Haliţă scrie Întoarcerea la Oradea, explicându-ne că a părăsit oraşul natal, Oradea, în 1940, la cedarea către Ungaria a nordului Ardealului; iar Dragoş Vaida scrie Ardealul, dragostea noastră. În rubrica Istoria de lângă noi, Mihai Orzeaţă ne explică cum stau lucrurile astăzi în contextul „Războiului declaraţiilor” dintre Occident şi Rusia, dintre SUA şi Coreea de Nord... La rubrica Cărţi şi autori, Theodor Codreanu scrie Grigore Vieru din perspectivă critică. La aceeaşi rubrică, Nicolae Melinescu publică Un tezaur numit Jurnalismul românesc, referindu-se la cartea lui Neagu Udroiu – Condeie, voci, chipuri. Presa românească - pagini de istorie. Protagonişti. Partituri. Performanţe. La pas prin satul global, Ion Pătraşcu evidenţiază Aspecte ale raporturilor chino-americane. În al său Orizont SF, Mircea Opriţă scrie Frigul care ne ucide, vorbind despre cărţile lui Dinu Moroianu...
Pentru a parcurge revista pe îndelete, bucurându-vă de toate roadele adunate în paginile sale, accesaţi www.curteadelaarges.ro.
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:53 Ora de vară a Europei de Est