Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb

Joi, la Universitatea din Oradea, a avut loc

Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb

Joi, 26 februarie 2015, Senatul Universităţii din Oradea a acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, reputat specialist în arta românească.

În deschiderea reuniunii, preşedintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a ţinut să salute prezenţa la eveniment a preşedintelui Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, dl academician Emil Burzo, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, trei înalte feţe bisericeşti: PS dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, PS Siluan, episcopul ortodox al românilor din Ungaria şi PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, a prezentat-o pe doamna Zoe Vida Porumb, soţia distinsului academician, căreia i-a şi înmânat un buchet de flori.
Invitat să ia cuvântul, dl rector Constantin Bungău şi-a manifestat bucuria pentru faptul că academicianul Marius Porumb a acceptat să devină DHC al Universităţii din Oradea, urându-i succes: „să îndrumaţi pe mai departe colectivele de cercetători tineri pentru a face performanţă în acest domeniu", a conchis dl rector Constantin Bungău.
Laudatio a fost prezentat de dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. „Academicianul Marius Porumb este, fără îndoială, unul dintre istoricii de artă importanţi de la întretăierea acestor două milenii. Numeroase sunt motivele, toate cu acoperire în fapte, care ne îndreptăţesc să susţinem acest lucru. Specialist în Istoria artei la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dl Marius Porumb a avut o evoluţie profesională marcată de numeroase realizări în planul cercetării ştiinţifice, transformându-l într-un reputat specialist în domeniul artei româneşti, ajuns acum la deplină recunoaştere". L-am citat pe dl director Aurel Chiriac.
În cadrul prelegerii pe care a susţinut-o după primirea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, distinsul academician Marius Porumb a vorbit despre „Icoana românească din Transilvania. Imagine sacra şi document de istorie naţională".
„Icoana îl însoţeşte pe creştinul ortodox de la leagăn la mormânt"
Referindu-se la Oradea, Bihorul şi Ţara Crişurilor, domnia sa a subliniat evoluţia artei româneşti într-un dialog continuu cu marile curente europene, „seccesionul orădean fiind cel mai amplu din întreg spaţiul românesc. Poate ar trebui să vă gândiţi că aceste monumente ar putea să fie şi ele pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca o mărturie şi o zestre care merită să fie o zestre a umanităţii", a subliniat dl academician. „Icoana îl însoţeşte pe creştinul ortodox de la leagăn la mormânt. Transilvania conservă un patrimoniu cultural artistic românesc de o excepţională şi inestimabilă valoare, un adevărat tezaur pentru istoria noastră naţională. Atrag atenţia aici, că trebuie să ne cunoaştem mai bine valorile pe care le avem. Românii nu prea fac turism cultural", a mai subliniat distinsul academician Marius Porumb, devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:33:17 Ora standard a Europei de Est