Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb

Joi, la Universitatea din Oradea, a avut loc

Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb

Joi, 26 februarie 2015, Senatul Universităţii din Oradea a acordat titlul onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb, directorul Institutului de Arheologie şi Istoria Artei al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, reputat specialist în arta românească.

În deschiderea reuniunii, preşedintele Senatului, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a ţinut să salute prezenţa la eveniment a preşedintelui Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, dl academician Emil Burzo, Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea, trei înalte feţe bisericeşti: PS dr. Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, PS Siluan, episcopul ortodox al românilor din Ungaria şi PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, a prezentat-o pe doamna Zoe Vida Porumb, soţia distinsului academician, căreia i-a şi înmânat un buchet de flori.
Invitat să ia cuvântul, dl rector Constantin Bungău şi-a manifestat bucuria pentru faptul că academicianul Marius Porumb a acceptat să devină DHC al Universităţii din Oradea, urându-i succes: „să îndrumaţi pe mai departe colectivele de cercetători tineri pentru a face performanţă în acest domeniu", a conchis dl rector Constantin Bungău.
Laudatio a fost prezentat de dl prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. „Academicianul Marius Porumb este, fără îndoială, unul dintre istoricii de artă importanţi de la întretăierea acestor două milenii. Numeroase sunt motivele, toate cu acoperire în fapte, care ne îndreptăţesc să susţinem acest lucru. Specialist în Istoria artei la Universitatea „Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca, dl Marius Porumb a avut o evoluţie profesională marcată de numeroase realizări în planul cercetării ştiinţifice, transformându-l într-un reputat specialist în domeniul artei româneşti, ajuns acum la deplină recunoaştere". L-am citat pe dl director Aurel Chiriac.
În cadrul prelegerii pe care a susţinut-o după primirea înaltului titlu de Doctor Honoris Causa, distinsul academician Marius Porumb a vorbit despre „Icoana românească din Transilvania. Imagine sacra şi document de istorie naţională".
„Icoana îl însoţeşte pe creştinul ortodox de la leagăn la mormânt"
Referindu-se la Oradea, Bihorul şi Ţara Crişurilor, domnia sa a subliniat evoluţia artei româneşti într-un dialog continuu cu marile curente europene, „seccesionul orădean fiind cel mai amplu din întreg spaţiul românesc. Poate ar trebui să vă gândiţi că aceste monumente ar putea să fie şi ele pe lista patrimoniului mondial UNESCO, ca o mărturie şi o zestre care merită să fie o zestre a umanităţii", a subliniat dl academician. „Icoana îl însoţeşte pe creştinul ortodox de la leagăn la mormânt. Transilvania conservă un patrimoniu cultural artistic românesc de o excepţională şi inestimabilă valoare, un adevărat tezaur pentru istoria noastră naţională. Atrag atenţia aici, că trebuie să ne cunoaştem mai bine valorile pe care le avem. Românii nu prea fac turism cultural", a mai subliniat distinsul academician Marius Porumb, devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Oradea.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Ceremonia de acordare a titlului onorific Doctor Honoris Causa academicianului Marius Porumb.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:13 Ora de vară a Europei de Est