Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dragobetele, la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sălişte de Vaşcău

Dragobetele - între tradiţie şi actualitate

Dragobetele, la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sălişte de Vaşcău

În februarie, iarna ne aruncă la ferestre ultimii fulgi de nea înainte de a se retrage şi a face loc celui mai aşteptat dintre anotimpuri, primăvara.

Este luna bucuriei, acea bucurie pe care ţi-o dă o caldă zi cu soare. Întregul univers vibrează, păsările umplu văzduhul cu ciripitul lor cristalin, vestind parcă apariţia mugurilor pe ramuri, iar explozia ghioceilor dă o notă de optimism şi anunţă primăvara. Fiecare an aduce cu sine, în februarie, o sărbătoare a renaşterii naturii, a redeşteptării la viaţă. Este luna lui Dragobete, dedicată din vremuri îndepărtate iubirii. Despre Dragobete vorbeşte Simion Florea Marian în „Sărbătorile la români" (1898-1901): „Dragobetele este o frumoasă zi de sărbătoare!!" În aceeaşi lucrare este menţionată o legendă din comuna Albeni (Oltenia) potrivit căreia „Dragobetele era fiul babei Dochia". Autorul îl descrie ca pe „un june frumos şi nemuritor", fiind prezentat în aceeaşi lucrare şi ca „zeul dragostei şi al bunei dispoziţii, protectorul şi aducătorul iubirii în casă şi în suflet". Din vremuri străvechi răzbat până la noi asemenea tradiţii care devin actuale şi ne fac să descoperim în sufletele noastre bucuria de a dărui mereu sentimente. Să oferim darul nostru de suflet celor în suferinţă!!
Un gest, o vorbă, un sfat, o mângâiere sunt darul cel mai de preţ mereu viu şi care umple sufletul de bucurie.
De Dragobete au sărbătorit şi elevii Şcolii Gimnaziale Nr.1 Sălişte de Vaşcău. Inimoşi, talentaţi şi dornici de afirmare, au recitat, au compus şi au prezentat desene inspirate de natură la început de primăvară.
Fie ca asemenea activităţi să alimenteze dorinţa de a dărui, din suflet pentru suflet, de a trăi cu generozitate şi înţelepciune.
Profesor Petronela Heredea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Dragobetele, la Şcoala Gimnazială Nr.1 Sălişte de Vaşcău.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:11:33 Ora de vară a Europei de Est