Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Autosugestia şi efectul placebo

Sănătate înainte de toate!

Autosugestia şi efectul placebo

De câte ori nu am auzit expresia: O să mă fac bine!

Rolul autosugestiei este extraordinar în procesul de însănătoşire.
Dacă bolnavul crede că se va vindeca, atunci fenomenul de însănătoşire se accelerează. Se ştie că migrenele, ulcerul, tulburările de ritm cardiac sunt influenţate de starea noastră de spirit. Chiar dacă nu sunt remedii absolute pentru tratarea bolilor, stările psihice pozitive, optimismul influenţează starea de sănătate.
„Am încredere în medicul meu!"
„Este cel mai nou medicament de pe piaţă, o să mă fac bine!"
 De câte ori nu aţi auzit aceste lucruri? „Încrederea în medic şi în medicament poate influenţa starea de sănătate.
Autosugestia pune în funcţiune nişte capacităţi de rezervă ale organismului nostru, la care noi nici nu ne gândim. Ne temem pentru sănătatea noastră şi încercăm să ne autoconvingem că va fi bine. Stresul şi teama pentru sănătate trimit un semnal la creier. Sub acţiunea stresului sau a unei substanţe placebo, creierul eliberează opioide, nişte substanţe care acţionează asupra durerii reducându-i intensitatea", menţionează studiul efectuat la Fondul german de protecţie a sănătăţii.
Ce este „efectul placebo"?
DEFINIŢIE. Dicţionarele de specialitate definesc efectul placebo ca fiind ansamblul manifestărilor clinice care apar la un bolnav sau la o persoană sănătoasă, căreia i s-a administrat în scop terapeutic sau experimental o substanţă neutră din punct de vedere farmaceutic. Prin administrarea substanţei neutre dispar atât durerile, care de multe ori sunt manifestări subiective ale unei boli, cât şi unele erupţii cutanate, unele simptome ale bolilor reumatice.
Demonstratii clinice:
EXPERIMENTE. Substanţele placebo sunt folosite în testarea medicamentelor noi. Studiile făcute în acest sens includ trei grupuri de control: primul grup primeşte un medicament vechi, al doilea grup - produsul nou, iar al treilea - o substanţă placebo. De obicei, ca substanţă placebo sunt folosite lactoza (zahărul din lapte), amidonul, sub formă de tablete, dar şi serul fiziologic, sub formă de injecţii.
„Unele probleme de sănătate pot fi vindecate doar cu zahăr, sare, amidon sau ser fiziologic". Această afirmaţie a fost făcută de specialiştii de la Fondul de protecţie a sănătăţii din Germania, care au analizat autosugestia şi efectul placebo asupra pacienţilor.
Ce se întămplă când luăm un medicament? Substanţa activă acţionează asupra bolii şi noi ne însănătoşim. Dar dacă în loc de un medicament primim, de exemplu, amidon sub formă de tablete, fără să ştim însă ce conţin acele tablete? În multe cazuri, efectul terapeutic este similar celui obţinut prin administrarea medicamentelor adevărate. „Principalul este ca bolnavul să aibă convingerea că ia un medicament miraculos. Am descoperit că o substanţă placebo (sare, amidon) este eficientă în 35% dintre durerile cu diverse cauze, în 50% dintre arsurile gastrice şi în 80% dintre problemele reumatice", arată cercetătorii germani.
Aşadar, fiţi optimişti şi gândiţi pozitiv. Acesta este secretul unei vieţi frumoase!
Motto: „Sănătatea nu reprezintă totul, dar fără sănătate nimic nu contează!" Schopenhauer
Laura Paşca,
consilier educativ,
Şcoala Gimnazială Internaţională Agora

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 09:12:35 Ora standard a Europei de Est