Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Premiul al II-lea şi premiul special pentru scenografie de la Festivalul de teatru şcolar în limba spaniolă

Trupa de teatru spaniol a vulcaniştilor orădeni s-a întors de la Bucureşti, cu

Premiul al II-lea şi premiul special pentru scenografie de la Festivalul de teatru şcolar în limba spaniolă

De trei ani, consecutiv, membrii trupei de teatru în limba spaniolă de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, îndrumaţi de d-ra prof. Sonia Luque Martin, sunt „abonaţi" la premiile Festivalului de teatru şcolar în limba spaniolă.

În 2013, elevii doamnelor prof. Sonia Luque Martin şi Rodica Pop, au obţinut premiul al III-lea, cu drept de participare la Festivalul internaţional din Slovacia şi la tabăra campionilor, în 2014, locul V şi participare la tabăra campionilor, iar anul acesta, în 13-14 februarie 2015, au ocupat a II-a treaptă a podiumului, şi au câştigat premiul special pentru Cea mai bună scenografie, obţinut de d-ra profesor Sonia Luque Martin. Să mai spunem că şi afişul oficial al festivalului a fost realizat tot de o vulcanistă orădeană, de eleva Miruna Lup, eleva d-nei prof. Patricia Marcu.
Şi în acest an, vulcaniştii orădeni s-au întors acasă cu trofeul festivalului şi cu placheta oferită de ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Excelenţa Sa Ramiro Fernandez Bachiller, iar în iulie-august, trupa va beneficia pentru a treia oară, consecutiv, de 7 zile de tabără la Costineşti. Membrii trupei sunt elevi din clasele IX-XI C, de la secţia bilingv spaniolă: Bianca Varga, Roxana Man, Nicole Mihaliuc şi Cezara Georgescu - „veteranii" trupei, Lovas Brigitta Timea, Adina Maghiar şi Danesa Moisi.
Din nou, orădencele noastre au reuşit să „bată" (să surclaseze) echipaje ale unor licee cu tradiţie din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi. La festival au participat nouă echipaje de la opt licee din ţară care deţin secţie bilingv spaniolă: din Bucureşti (2), Braşov, Ploieşti, Iaşi, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara şi Oradea. La actuala ediţie (a XI-a), desfăşurată la Palatul Naţional al  Copiilor din Bucureşti, clasamentul a fost următorul: pe locul I - echipajul Colegiului Naţional „Jean Monnet" din Ploieşti, loc. II - echipajul Colegiului Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, loc. III - echipajul Lic. T. „Eugen Pora"din Cluj-Napoca, loc. IV - echipajul Lic. Bilingv „Miquel de Cervantes" din Bucureşti, loc. V - Lic. T. „Dimitrie Cantemir" din Iaşi.
Trupa vulcaniştilor orădeni a câştigat locul al II-lea cu piesa „Las mujeres del Guernica", de Jeronimo Lopez Mozo, piesă dramatică, pusă cu mult succes în scenă de d-ra prof. Sonia Luque Martin,
răsplătită cu premiul special pentru Cea mai bună scenografie.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Premiul al II-lea şi premiul special pentru scenografie de la Festivalul de teatru şcolar în limba spaniolă.    

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:24 Ora de vară a Europei de Est