Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Un adevărat spectacol internațional

Sâmbătă, la C.C.M. Oradea,

Un adevărat spectacol internațional

Fără îndoială, am observat cu toții că Oradea este, temporar, casă pentru tot mai mulți tineri străini, tineri care au ales Universitatea Oradea pentru a-și continua studiile.

Facultatea de Medicină și Farmacie are peste 400 de studenți străini din 40 de țări, cei mai mulți provenind din Maurițius (peste 80), Pakistan (peste 45) și India (peste 40). În fiecare an, numărul acestora crește, mereu în anul I, numărul studenților străini este mai mare decât în anul precedent.
Alături de ASMO (Asociația Studenților Mediciniști din Oradea), funcționează de mai bine de doi ani și AIMSO (Association of International Medical Students in Oradea). Cu un început timid, dar sigur, asociația are 12 membri. Activitățile organizate vin în primul rând în sprijinul studenților străini încercând să acopere noile nevoi apărute odată cu sosirea și stabilirea într-o țară străină. 
Pentru prima dată, însă, în acest week-end, comunitatea studenților străini s-a prezentat și în același timp a prezentat publicului orădean, o parte din multiculturalitatea sa prin muzică, costume naționale și bucătărie tradițională. Astfel, sâmbătă, 31 mai, între orele 14 și 19, Casa de Cultură a municipiului a găzduit un adevărat spectacol internațional care a combinat ingrediente de pe toate continentele.
Muzică indiană, paradă de modă...
Tinerii, la inițiativa lui Joshua Raj Thamboo, muzician, împreună cu Tiberiu Boroș, director al fundației Nipponica, s-au mobilizat și au lucrat mai bine de două luni pentru a se pregăti pentru marele eveniment. Ședințele și repetițiile și-au făcut loc în programul încărcat al studenților, iar rezultatul acestora a fost succesul de care s-au bucurat cu toții la finele evenimentului. Amr Kazim, student anul III la medicină generală, ne spune: “A meritat tot efortul depus! Am făcut tot ceea ce ne-am propus și, pe lângă asta, am reușit să ne cunoaștem mai bine și să dovedim că suntem uniți ca o adevărată echipă! Acesta este primul eveniment de acest fel, însă cu siguranță nu și ultimul!”   
Peste 10 țări au fost reprezentate pe scenă: muzica indiană, alături de mișcările unduitoare, ca de cobră, ale studentelor purtând veșminte tradiționale au încântat și uimit privirile publicului, alături de parada de modă a studentelor din Maurițius, a cântecelor tradiționale arăbești, a muzicii și dansului fetelor din Nigeria sau a dansului băieților din Pakistan. Nici România nu s-a lăsat mai prejos, muzica populară și costumul popular românesc s-au bucurat de la fel de mult succes.
Bucate tradiționale din diferite țări
Pauza de la mijlocul programului a dat ocazia tuturor celor prezenți să guste din bucatele tradiționale din diferite țări precum Japonia, Pakistan, Arabia Saudită, India, Senegal sau Bahrain. Maestrul de ceremonii, Hajra Mir, studentă anul III la medicină generală, ne mărturisește că: “a fost minunat să văd publicul atât de animat și de încântat de ceea ce se întâmplă! Mai mult, unii dintre studenți ni s-au alăturat și au dansat cu noi, pe scenă.”
Cu siguranță, Oradea are nevoie de astfel de evenimente. Trăim într-o lume a globalizării, dar în același timp fiecare țară încearcă să-și păstreze identitatea națională – culturală. Este impresionant cum acești tineri au reușit să ne uimească, fiecare în parte, aducând câte un colțișor din țara lor și expunându-ni-l pentru câteva minute. Iar succesul este incontestabil, așa cum ne spune și Abdulwadood Iqbal, una dintre persoanele cele mai implicate în organizare: “erau peste 40 de grade în sală și totuși nimeni nu pleca. Iar la final, pe fețele colegilor mei, se citea bucuria de a fi participat la cel mai important eveniment organizat de noi și pentru noi, dar nu numai, de până acum!”  
Ioana Anca URDEA
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Un adevărat spectacol internațional.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:24 Ora de vară a Europei de Est