Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Deputat Florica Cherecheş, în vizită la Washington

În perioada 3-6 februarie

Deputat Florica Cherecheş, în vizită la Washington

În perioada 3-6 februarie 2015, în calitate de vicepreşedinte al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, la invitaţia grupului de organizare a National Prayer Breakfast 2015, în numele căruia semnează senatorii Robert Casey şi Roger Wicker, am participat la Washington la Micul dejun cu rugăciune, aflat la cea de-a 63-a ediţie.

Evenimentul a adus împreună aproximativ 3.500 de participanţi din peste 150 de ţări, oameni politici, lideri religioşi, oameni de afaceri, de cultură, personalităţi din diverse domenii de activitate.
Evenimentul a fost onorat de prezenţa preşedintelui SUA, domnul Barack Obama şi a doamnei Michelle Obama. Printre personalităţile marcante s-au remarcat Dalai Lama şi domnul John McCain, contracandidatul lui Obama la alegerile din 2008.
Preşedintele Obama a făcut din nou apel la toleranţă, în lumina conflictelor existente în multe părţi ale lumii, multe dintre ele, fiind purtate în numele religiei. Menţiunea lui referitoare la faptele rele făcute chiar şi de creştini de-a lungul istoriei, cum ar fi cruciadele sau inchiziţia de exemplu, a stârnit ulterior valuri întregi de critici din partea creştinilor conservatori.
Mesajul principal a fost oferit de Darrell Waltrip, fost pilot de curse Nascar, care şi-a povestit istoria vieţii, cu bune şi rele, transformarea care a avut loc în viaţa lui, şi a îndemnat participanţii la o relaţie personală cu Isus Hristos.
Pe lângă participarea la evenimentele ocazionate de Micul dejun cu rugăciune, am avut întâlniri cu mai mulţi congresmeni şi senatori americani, cum ar fi: Congressman Steve King, Chief of Staff la Congressman Mo Brooks, Mark Pettitt, Congressman Joe Pitts, Congressman John Shimkus, Congressman David Brat, Congressman Gregg Harper, Congressman Doug Lamborn, Congresswoman Jackie Walorski (care a locuit patru ani în România la sfârşitul anilor 90 şi are sentimente deosebite pentru ţara noastră), Congressman Todd Young, Congresswoman Virginia Foxx, Congressman Chris Smith, Congresswoman Cathy McMorris Rogers, Congressman Robert Aderholt şi Senator James Inhofe.
Am folosit această ocazie pentru a le actualiza interlocutorilor informaţiile despre România, despre contextul politic şi economic naţional şi regional, despre buna noastră colaborare în cadrul NATO, cât şi pentru a-i invita să ne viziteze, participând la diferite evenimente sau aducând cu ei delegaţii de oameni de afaceri dornici să investească în România. 
În cadrul întâlnirilor am solicitat sprijin în vederea includerii României în programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii români să poată circula în Statele Unite fără viză. Le-am explicat că România a făcut progrese semnificative în toate domeniile care au constituit motive de îngrijorare în trecut.
Discuţiile au fost animate, pozitive, şi s-au încheiat prin promisiuni reciproce de accentuare a comunicării şi colaborării între noi, pentru îmbunătăţirea continuă a relaţiilor dintre cele două ţări. Câteva persoane din cele întâlnite şi-au manifestat intenţia de a ne vizita în cursul acestui an sau anul viitor, poate chiar cu ocazia Micului dejun cu rugăciune organizat de Parlamentul României.
Menţionez că vizita s-a efectuat pe cheltuială proprie şi o consider importantă, ca parte din activitatea mea de diplomaţie parlamentară, desfăşurată cu diverse prilejuri. Am fost onorată să reprezint România în întâlnirile cu politicienii americani şi cu cei din alte ţări, şi m-am bucurat de ocazia de a mă întâlni cu zeci de români stabiliţi în Washington sau care studiază acolo.
Florica Cherecheş,
deputat PNL
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Deputat Florica Cherecheş, în vizită la Washington.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:58:04 Ora standard a Europei de Est