Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Motanul încălţat

Primul spectacol de operă cu păpuşi la Teatrul „Regina Maria”

Motanul încălţat

Teatrul „Regina Maria" anunţă primul spectacol de operă cu păpuşi. Motanul încălţat, de Charles Perrault, a fost transpusă în operă de Cornel Trăilescu şi este regizată acum de Traian Savinescu.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârste de peste 7 ani. Din distribuţie fac parte: Zentania Lupşe, Marlena Prigoreanu, Kornelia Gnadig, Simona Codreanu, Mihaela Theodora Winter, Florin Stan, Rin Tripa, Andrei Fazecaş, Florian Silaghi şi Igor Lungu.
Premiera spectacolului va avea loc duminică, 22 februarie 2015, de la ora 11.00, la Sala Arcadia. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 8 lei pentru copii. Următorul spectacol va avea loc în aceeaşi zi, de la ora 13.00. Aici, un bilet pentru adulţi costă tot 10 lei, dar pentru copii - 5 lei. Biletele pot fi procurate de la agenţia teatrului, deschisă de luni până vineri între orele 10.00 - 19.00 şi sâmbătă şi duminică, între orele 10.00-13.00 sau cu o oră înaintea spectacolului. De asemenea, pot fi achiziţionate online de pe www.biletmaster.ro.
Regia artistică: Traian Savinescu
Scenografia: Mihai Pastramagiu
Asistent regie: Florian Silaghi
Lumini: Papp Petru
Sunet: Obadă Lucian
Tehnicieni scenă/figuraţie: Turcuţ Daniel, Puiber Mihai
Descriere
În zi de sărbătoare  pentru gazde, în bătătura lor, un grup pestriţ de-artişti venit-au a le desfăta odraslele de soi, dar şi pe noi.  Vor povesti cu haz, mai mult cântând decât vorbind, păţania unui băiet, Ionică...şi-a prietenului său, mult, mult mai renumitului  motan, zis Cotoşman.
Căruţa cu paiaţe se deşartă în faţa spectatorilor ad-hoc...şi-artiştii-şi scot costume, recuzită şi păpuşi...să joace , ca la carte, povestea Cotoşmanului care-a prins glas. Motanul, proaspăt încălţat cu cizme roşii, se-apucă de cântat, cu glas ce-i drept, mai  miorlăit şi subţiat, că-i voce de soprană,  ca la operă, nu-i ca la dramă!
Când patru vânători „patru viteji" trimişi de împărat să prindă iepuraşul alb, dau nas în nas cu  „năzdrăvanul pisoilă", apare-un bun prilej pentru motanul încălţat şi-al lui stăpân s-ajungă la palat. Ionică cel timid, uns Voievod Ionică de Carambas-Bambas-Strambas de către Cotoşman, împins şi de la spate de acesta, îi va trimite-n dar prinţesei „iepuraşul alb", dar de logodnă.
De-aici încolo, lucrurile merg la vale, aşa cum Cotoşman le-a pus la cale. Doi hoţi la drumul mare pe fugă or fi puşi; un mare dregător, tiran, va fi amarnic pedepsit, tot de motan; un rob din închisoare va ajunge iar la soare; şi Împăratul veşnic speriat se va mai linişti după ce-un Mare Uriaş, cu minte cât un şoricel, va fi înfulecat... desigur, de Motanul  Încălţat!
Ca orice zi de sărbătoare, şi-aceasta se va încheia, cum oare? O nuntă-i cea mai potrivită,  potrivită-i şi perechea îndrăgostiţilor, a mirilor: Domniţa şi Ionică. Naşul cel mare, mult lăudat  şi mult aplaudat, va fi, aşa cum aţi ghicit, Motanul Încălţat!
Ioana Ştef

Trimite email
joi, 10 aprilie 2025, 18:10:11 Ora de vară a Europei de Est