Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Teatrul „Regina Maria”, la Festivalul CNDB#1

Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

Teatrul „Regina Maria”, la Festivalul CNDB#1

Spectacolul „Secvenţe şi Profile" participă la unul dintre cele mai importante festivaluri ale dansului organizate în România: Festivalul Like CNDB#1.

În plus, trupa orădeană, coordonată de această dată de coregraful Florin Fieoriu, are onoarea de a fi fost invitată să deschidă acest festival organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti. Spectacolul a avut loc în prima zi, în 14 februarie, de la ora 19.30.
Spectacolul de teatru-dans „Secvenţe şi Profile" se află la a doua participare la un festival, după premiera din septembrie, când a deschis ediţia a XX-a a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea.
În coordonarea artistică a lui Florin Fieroriu, scenografia aparţinându-i Cristinei Milea şi bucurându-se de muzica originală a lui Vlaicu Golcea, spectacolul se bucură de evoluţia  următorilor actori: Georgia Căprărin, Ioana Cheregi, George Dometi, Andreea Gabor, Mihaela Gherdan, Alina Leonte, Alin Stanciu, Radu Tudor şi Răzvan Vicoveanu.
Festivalul Like CNDB#1
Festivalul Like CNDB#1, organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti, a ajuns anul acesta la cea de-a doua ediţie. Spectacolele pe care le prezintă între 14 februarie şi 21 martie 2015 sunt eterogene ca formă şi discurs, însă au ca numitor comun privirea atentă asupra oamenilor şi vremurilor pe care le parcurgem, provocarea limitelor corporale şi/sau identitare, amestecul dintre real şi fictiv, relaţia directă, afectivă, nemijlocită a artistului cu publicul.
Despre Centrul Naţional al Dansului Bucureşti
Centrul Naţional al Dansului - Bucureşti (CNDB) este singura instituţie publică de cultură aflată în subordinea Ministerului Culturii creată cu scopul de a susţine, dezvolta şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane - rol jucat asemeni Centrului Naţional al Cinematografiei în cazul cinematografiei româneşti -, face din CNDB o instituţie vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.
CNDB este un cadru instituţional conceput ca un spaţiu deschis care doreşte să producă un reviriment permanent la nivelul sensului pe care îl poate avea o astfel de instituţie în contemporaneitate, ca parte a contextului cultural internaţional.
Misiunea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti
Prin strategia sa, Centrul susţine şi promovează programe şi proiecte care contribuie la dezvoltarea culturii coregrafice şi care fac posibilă participarea scenei locale la un dialog extins la nivel internaţional. CNDB încurajează cercetarea, experimentul şi inovaţia în câmpul practicilor şi teoriilor din arta contemporană şi contribuie la crearea unui mediu favorabil dialogului, reflecţiei şi dezbaterii.
CNDB prezintă cele mai mari nume din aria dansului contemporan românesc, artişti deja cunoscuţi precum - Florin Fieroiu, Cosmin Manolescu, Mihaela Dancs, Paul Dunca, Andreea Novac, Cristina Lilienfeld, dar şi artişti tineri şi producţii noi, în premieră în Bucureşti. La finalul fiecărui spectacol se vor organiza o serie de discuţii la o întâlnire între artişti şi public, într-o atmosferă relaxată, la un pahar de vin.
Mirona Olteanu
Sursa: http://www.cndb.ro/

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:10:52 Ora standard a Europei de Est