Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

De la 3 colecţionari la 36 (de adjudecatari)

La prima licitaţie Artmark din 2015

De la 3 colecţionari la 36 (de adjudecatari)

Prima licitaţie Artmark din an a adunat peste 250 de iubitori de artă, colecţionari şi cunoscători, aducând un total de aproape 300.000 euro pentru toate cele trei colecţii.

Cu 75 de palete participante distincte şi cu o medie a ratelor de adjudecare de 74, 32% (Colecţia Lucia şi Dr. Ionescu fiind adjudecată în proporţie de 90%), Licitaţia "3 colecţii şi 3 colecţionari" s-a bucurat de atenţia întregului public de la prezentarea primului lot şi până la ultima bătaie a ciocănelului de licitaţie. Astfel, putem spune că, oficial, piaţa de artă 2015 a început în tonuri calde pentru Artmark.
Dintre artiştii consacraţi, Nicolae Tonitza s-a aflat din nou în topul preferinţelor colecţionarilor, opera „Baia Suzanei" din Colecţia Dr. Ionescu a fost adjudecată pentru 47.500 euro, „Copil în roz" pentru 11.000 euro, iar „Nud" pentru 8.500 euro. „Lectură" de Theodor Pallady a fost adjudecată pentru 36.000 euro, iar Nicolae Grigorescu a obţinut 36.000 euro pentru pictura „În faţa porţii" şi 22.000 euro pentru „Convoi de care, pe valea Orăţii". Gheorghe Petraşcu a fost de asemenea pe lista colecţionarilor prezenţi în sală, cea mai mare valoare obţinând-o pentru lucrarea „Trandafiri" (10.000 euro).
Alexandru Ciucurencu, starul Colecţiei Dr. Ionescu, s-a clasat primul la numărul de opere vândute, toate cele 5 picturi prezente în licitaţie intrând în noi colecţii private. Suma adjudecărilor a fost peste 52.000 euro.  La capitolul artă contemporană, Ştefan Pelmuş (total opere adjudecate: 2.800 euro), Ion Alin Gheorghiu (total opere adjudecate: 3.850 euro) şi Sorin Ilfoveanu (total opere adjudecate: 7.850 euro) au fost foarte apreciaţi de public. Ion Grigorescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români contemporani în lume, a suscitat interesul unor colecţionari nişaţi pe artă contemporană, total adjudecărilor ajungând la aproape 6.000 euro.
Următorul eveniment Artmark va avea loc la sfârşitul lunii februarie, mai precis pe 24 şi 26 februarie, şi este unul dintre cele mai aşteptate momente din prima jumătate a anului: Licitaţia de Mărţişor. Împărţită în două zile, licitaţia va oferi publicului o adevărată sărbătoare a începutului de primăvară prin varietatea de mărţişoare din argint filigranat, prin paleta inedită de bijuterii unicat, prin vinuri fine, prin arta decorativă à La Belle Époque sau prin arta plastică valoroasă. Ca în fiecare an, artişti precum Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Francisc Şirato, Iosif Iser, Samuel Mützner reuşesc să readucă primăvara la Palatul Cesianu-Racoviţă. Expoziţia va putea fi vizitată începând cu sâmbătă, 7 februarie, la sediul Artmark.
Theodora Moldovan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:30 Ora de vară a Europei de Est