Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gojdistul orădean Horia ONIŢA este noul preşedinte al CNE

Consiliul Naţional al Elevilor are o nouă conducere

Gojdistul orădean Horia ONIŢA este noul preşedinte al CNE

În perioada 2-5 februarie 2015, oraşul Craiova a găzduit cel mai important eveniment pentru activitatea structurii reprezentative a elevilor din România.

Adunarea Generală reprezintă momentul în care este ales în mod democratic noul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, precum şi cei doi secretari executivi ai organizaţiei pentru departamentul de relaţii externe, respectiv interne.
Evenimentul a fost organizat de Biroul Executiv al Consiliului Naţional al Elevilor, prin Consiliul Judeţean al Elevilor Dolj, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, al Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS), Ministerului Tineretului şi Sportului(MTS) şi al altori parteneri locali şi naţionali.
Întâlnirea care a reunit peste 100 de elevi participanţi în urma selecţiei naţionale, preşedintele CJE alături de un delegat, venind din toate judeţele, a avut ca scop alegerea noului preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, a celor doi secretari executivi (al Departamentului de Educaţie şi Comunicare şi al Departamentului de Organizare Internă). Totodată, în urma desfăşurării atelierelor tematice, delegaţii au conlucrat pentru întocmirea strategiei de dezvoltare organizaţională a Consiliului Naţional al Elevilor pentru mandatul 2015-2016 şi au găsit soluţii pentru probleme identificate pe parcursul mandatului trecut.
După deschidere oficială de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, la Colegiul Naţional „Elena Cuza" din Craiova s-au prezentat rapoartele de activitate al preşedintelui şi ale celor 2 secretari executivi.Următorul moment al AG-ul a fost procesul electoral.
Astfel, au fost aleşi: Horia ONIŢA - noul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor (preşedinte CJE BH) şi Cătălin ZUGRAVU - secretar al Departamentului de Organizare Internă. Deşi unic candidat al Departamentului de Educaţie şi Comunicare (Relaţii Externe), Adunarea Generală CNE a avut majoritate negativă. În urma invalidării unicului candidat pentru postul de secretar executiv al departamentului de Educaţie şi Comunicare (relaţii externe), Adunarea Generală a hotărât în unanimitate prelungirea mandatului lui Tudor GĂITAN (CJE Suceava) cu 45 de zile, până la o viitoare Adunare Generală Extraordinară.
La deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, precum consilierul MECS, Albert CRAIU, Vlad ŢONE, director Cabinet al Secretarului de Stat Cristian Cosmin din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai partenerilor Consiliului Naţional al Elevilor în mandatul 2014-2015.
În cea de-a treia zi s-au desfăşurat ateliere de lucru facilitate de membrii Biroului Executiv şi seniori sau parteneri ai structurii. Printre ateliere se numără cel de Relaţii Externe, Organizare Interne, Politici de Tineret, Relaţii Internaţionale privind Consiliul Naţional al Elevilor din Republica Moldova şi OBESSU, structura reprezentativă a elevilor la nivel european, şi Sistemul de Învăţământ.
Concluziile celor 5 ateliere se îndreaptă spre mai multe direcţii, precum o vizibilitate şi promovare mai mare în Consiliul Elevilor, continuarea campaniei de rebranding, sporirea materialelor vizuale, consolidarea relaţiei cu partenerii şi seniorii, asigurarea continuităţii în structură, soluţionarea principalelor probleme cu care se confruntă elevii din România, lacunele din sistemul de învăţământ preuniversitar, depolitizarea acestuia şi menţinerea consultării periodice cu actorii implicaţi în procesul educaţional.
Totodată, pentru acest mandat, noul Birou Executiv şi-a propus reactualizarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare, dar şi a Regulamentului de Organizare Internă. Adunarea Generală şi-a asumat realizarea demersurilor în ceea ce priveşte Consiliul de Administraţie, Statutul Seniorului şi Consiliul Elevilor Junior.
Despre Consiliul Naţional al Elevilor
Consiliul Naţional al Elevilor din România a fost înfiinţat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor funcţionează în baza Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010.
Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apără interesele elevilor la nivel local şi naţional, promotori ai dezvoltării climatului şcolar, dar şi un cadru de dezvoltare, de educaţie civică autentică şi de formare a unor cetăţeni responsabili.
Consiliul Naţional al Elevilor este structura care reprezintă în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizării şcolii şi încurajării relaţiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îşi pot alege reprezentanţii pe baza principiului legitimităţii, pot formula puncte de vedere specifice lor şi pot elabora propuneri pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii şcolare.
Tudor GĂITAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Gojdistul orădean Horia ONIŢA este noul preşedinte al CNE. 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:14 Ora de vară a Europei de Est