Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

O ediție specială a Zilei copilului

Astăzi, în pădurea de la Băile Felix

O ediție specială a Zilei copilului

Educatoarele grupei mari pregătitoare de la Grădinița nr. 47 din Oradea (Lia Hule și Alina Ferche), în „complicitate” cu comitetul de părinți, au pus la cale, astăzi (luni, 2 iunie 2008), o ediție specială a Zilei copilului, tocmai în pădurea de la Băile Felix.

O ediție „Kalokagathia” la nivelul grădiniței
Lia („vulpița”) și-a pus în aplicare toate planurile și priceperea pentru ca totul să iasă precum a fost gândit, iar copiii să se simtă ca în ... pădure!
În ambianța generoasă oferită de Măria-sa, pădurea, cu tot alaiul ei de cântători și încântători, doar copiii mai lipseau pentru ca tacâmul să fie complet, iar vizitatorii să se simtă ca în Rai (Raiul de pe pământ). Antrenul a fost total, iar educatoarele au ridicat în picioare și au mobilizat toată suflarea. Și directoarea și părinții, toți au intrat în cerc, cu toții s-au prins în horă. Geta Bara (directoarea) a fost legată la ochi și a trebuit să „vadă” și ce nu vroia și ce nu putea accepta. Copiii au trăit momentele la maximum, jucând totul pe o carte. S-au dăruit cu toată ființa, au cântat, au recitat (și în locul părinților, aflați la grea încercare)...
De jucat, s-au jucat să le ajungă cât pentru o săptămână. Au bătut mingea în cadrul unui joc ce se cheamă fotbal, dar nu oricum ci de-adevăratelea (arbitrați și organizați de dl Dan Molnar). Fetele au plimbat mingea ca la volei, handbal și alte cele, așa cum s-au priceput, fiecare în legea sa, așa cum și-a dorit și cu cine a dorit fiecare, având mingi la discreție. În explozia generală de bucurie și copilărie adevărată, au ieșit la suprafață personalitățile și caracterele puternice. Dominic e o atletă de soi și o autoritară, lider de necontestat. Orși e o ”vulpiță”, precum educatoarea-șefă, stilată și perseverentă, știe ce vrea și face ce vrea. Alexandra e supărăcioasă și prea orgolioasă ca să intre în grațiile lui Orși. Regina e echidistantă și mândră, ca o ... prințesă. Horia, Sofia și Ionela sunt prieteni, dar numai până la un punct. Până fiecare ascultă de celălalt. Cristina e jucăușă și iubitoare. Ea a găsit cea dintâi floare. Pe Carla o iubesc foarte mult... țânțarii, pentru că are un sânge special. Educatoarele au ascuns florile, fetele le-au găsit, iar fluturașii au zburat în căutarea florilor...
Prin zona „Kalokagathia” a pădurii au trecut și alți drumeți, Lia Popovici, cu ai săi elevi, de la Școala „Dacia”, precum și o armată întreagă de școlari (clasele I-IV) de la Sântandrei, dar și mulți sportivi, puși pe fugă.
După cum vă spuneam, de voie de nevoie, și părinții au fost puși la grea încercare, provocați și „exploatați”. Dan Molnar a ținut cu dinții ca prichindeii să joace fotbal ca la carte (scor, 4 la 3 pentru Dragoni, Leii s-au consolat cu ideea că tot ei sunt...  regi, peste toți). Mihaela Bulzan a pus comitetul pe roate, Alina Raita a dat undă verde microbuzului, Horia Bortoș ... cu cafeluțele pe tavă, Carmen Șandor a ghicit, dar nu în cafea, și nici în cărți, Aneta Ciortin a fost prezentă în toate punctele cheie, Dorina Tomuța s-a îngrijit de alții, dar și-a „pierdut” poșeta („subtilizată” de șefa). Alinuța-blonda, o dulce adiere, frumoasa din pădurea... cea binecuvântată ... e mereu ca o icoană! Cu toții au fost minunați; o frumoasă poveste cu feți-frumoși și prințese care au petrecut o zi specială în pădurea de la Felix; un vis frumos trăit cu ochii deschiși, din care ne deșteptam, adesea, brusc din cauza țânțarilor obraznici (fără cei șase ani de-acasă).
În împărăția nuferilor
 Nuferii din Felix fiind în concediu, deci indisponibili pentru a fi deranjați cu privirea, ne-au pus pe drumuri, fiind astfel nevoiți să apelăm la cei din vecini, de la 1 Mai.
Îmbarcați în mașini, una și una, autoturisme de lux (ce mai!), ne-am îndreptat spre Rezervația naturală „Pârâul Pețea” de la 1 Mai. Am admirat ce era de admirat, apa cu nuferi (mai puțini), vegetația luxuriantă, din abundență, concertul cântătoarelor, iar copiii s-au pus pe umflat baloane, cu baticurile de cercetași pe cap ori la cât pe post de eșarfe.
Ajunși în patrie, micii cercetași au golit tot ce li s-a pus pe masă, au luat în chirie pijamalele și s-au dus cu gândul din nou în pădurea fermecată ... ademeniți de un somn regesc, după o zi de poveste! (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O ediție specială a Zilei copilului.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:16:25 Ora standard a Europei de Est