Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Elevii spun NU violenţei!

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală

Elevii spun NU violenţei!

Ziua Internaţională a Nonviolenţei în şcoală (30 ianuarie) a fost sărbătorită şi în şcolile membre ale proiectului de parteneriat educaţional internaţional: „10 Decembrie -Ziua Internaţională a Drepturilor Omului".

Proiectul este inclus în Calendarul ISJ Olt, nr. 8990/13.11.2014. Iniţiatorii şi coordonatorii principali ai proiectului sunt: prof. Iuliana Traşcă - Şcoala Gimnazială „Gh. Popescu" Mărgineni - Slobozia, Scorniceşti, judeţul Olt, prof. Luminiţa Floricel - inspector şcolar al ISJ Olt, prof. Maia Porombrica - Liceul Teoretic „Meşterul Manole" Sălcuţa, Republica Moldova, prof. Iuliana Ciubuc - Colegiul „Ion Kalinderu" Buşteni, judeţul Prahova, prof. Crina Bercovici - Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" Beiuş, judeţul Bihor şi prof. Daniela Burtoiu - Colegiul Naţional „Al. Odobescu" Piteşti, judeţul Argeş.
La Şcoala Gimnazială „Gh. Popescu", sub îndrumarea prof. Iuliana Traşcă, în săptămâna 26-29 ianuarie 2015, au avut loc acţiuni dedicate evenimentului menţionat. „Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace. Violenţa umană este una din marile probleme ale societăţii contemporane. Exemple de tipuri de violenţă pot fi întâlnite zilnic, atât în spaţiul public şi privat, cât şi în cel public instituţionalizat, de exemplu, în şcoală. Din dorinţa de a se afirma sau impune, copiii şi adolescenţii se manifestă violent, iar de cele mai multe ori anturajul dezvoltă între elevi spiritul competitiv, ce poate fi dus la extreme, apărând conflicte, unele grave. Cadrele didactice au transmis elevilor că Ziua internaţională a nonviolenţei în şcoli este sărbătorită pe 30 ianuarie, însă mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi. Totodată, aceştia au mai specificat că toate formele agresiunii în şcoli, de la îmbrânceli şi jigniri, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, trebuie să dispară, iar toate relaţiile elev-elev, elev-profesor, elev-părinte trebuie să se dezvolte pe bază de armonie şi toleranţă continuă. Având ca grup ţintă elevii claselor gimnaziale, acţiunea a inclus activităţi de expunere a unor noţiuni generale despre violenţă, rularea de filme documentare, jocuri de rol, chestionare şi colaje cu mesaje împotriva violenţei. Printre obiectivele urmărite s-au numărat dezvoltarea sensibilităţii elevului, a capacităţii de comunicare şi de integrare în colectiv şi combaterea violenţei şi agresivităţii". (Iuliana T.)
La Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaş" activitatea s-a desfăşurat sub coordonarea echipei de proiect formate din profesorii: Dan Ispas, Gabriela Briscan, Florina Brânda, Jemima Feneşi Crina, Mihăieş şi Crina Bercovici. Fiind îndrumaţi de diriginţii lor, elevii din clasele V-XII au participat la activităţi şi concursuri desfăşurate la nivelul colectivelor de elevi sau cu participare individuală. (https://plus.google.com/u/0/photos/110943344085360901089/albums/6110191983983863313). Elevii din clasa a VI-a de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Pietroasa, îndrumaţi de prof. Popa Gabriela au contribuit şi ei la reuşita activităţii.
Felicitări tuturor!
Nu uitaţi că aveţi dreptul, dar şi obligaţia de a spune „NU violenţei!"
Prof. Iuliana Traşcă
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Elevii spun NU violenţei!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:19:46 Ora de vară a Europei de Est