Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Prioritate a poliţiştilor bihoreni

Siguranţa în şcoli

Prioritate a poliţiştilor bihoreni

Poliţiştii de prevenire bihoreni sunt alături de adolescenţi, pentru a preveni infracţionalitatea şi victimizarea acestora.

În cursul lunii ianuarie 2015, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, alături de poliţiştii de proximitate bihoreni au derulat o serie de activităţi preventive în unităţi şcolare din  judeţul Bihor, în vederea  prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor.
Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor sunt segmente ale prevenirii criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, având în vedere faptul că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, mai cu seamă datorită caracteristicilor vârstei, teribilismului şi dorinţei de a gusta noul la orice pas. Nu în ultimul rând, din cauza capacităţii reduse de a sesiza pericolul, tinerii pot deveni cu uşurinţă şi victime ale unor infractori.
Activităţile au constat în organizarea de întâlniri  informativ - preventive cu grupuri de elevi din ciclul primar, gimnazial, liceal pe teme de interes, cum ar fi:
- Siguranţa pe internet, cu accent pe avantajele acestuia, pericolele şi riscurile mediului virtual; s-au prezentat cazuri de victimizare, s-au dezbătut factorii favorizanţi şi măsurile de protecţie pe care fiecare utilizator trebuie să le adopte pentru a evita victimizarea în mediul online.
- Violenţa şcolară şi consecinţele legale şi sociale ce decurg din adoptarea unor comportamente violente. S-au prezentat consecinţele acestui fenomen, dar şi modalităţile în care elevii se pot implica în activităţi de informare/prevenire pentru consolidarea siguranţei şcolară şi extraşcolare.  
- Siguranţa bunurilor personale, factorii favorizanţi şi măsurile de prevenire pe mai multe categorii de furturi: buzunare/clasă, din locuinţe etc.
- Educaţia rutieră, a fost o altă temă intens dezbătută de poliţiştii în întâlnirile cu elevii, care au fost angrenaţi de poliţiştii bihoreni în jocuri cu caracter preventiv prin care şi-au demonstrat cunoştinţele în materie de educaţie rutieră.
Pe parcursul desfăşurării activităţilor, au fost proiectate filme educativ - preventive, pentru a conştientiza copiii şi a contribui la dezvoltarea unui comportament preventiv.
De asemenea, poliţiştii bihoreni au distribuit pliante, broşuri şi alte materiale cu mesaj preventiv şi au organizat numeroase concursuri pe diverse tematici .
Aceste activităţi au fost desfăşurate în cadrul unor proiecte/campanii sau activităţi, iniţiate pe parcursul acestui an şcolar de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu un Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi unităţi şcolare din Municipiul Oradea.
 În acest context, au fost derulate activităţi în cadrul următoarelor proiecte/ campanii: „Jurnalul siguranţei mele", „Copilărie fără delincvenţă", „Un adolescent informat, un adolescent salvat" şi „Adolescenţă fără delincvenţă".
Activităţile realizate au fost derulate în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", Şcoala Gimnazială Nr. 11, Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu", Colegiul Tehnic „Traian Vuia", Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna", „ Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", Şcoala Gimnazială „Avram Iancu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu"  din Municipiul Oradea.
Subiectele dezbătute cu cei peste 600 de elevi implicaţi au urmărit cunoaşterea/conştientizarea cauzelor, a factorilor favorizanţi în geneza delincvenţei juvenile, a consecinţelor legale şi sociale în cazul comiterii de fapte antisociale de către persoane minore, răspunderea contravenţională şi penală a minorilor, efectele comiterii de infracţiuni în plan social şi a diferitelor situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii, prevenirea dispariţiilor de minori, navigarea în siguranţă în mediul virtual.
Totodată, poliţiştii de prevenire şi proximitate au participat la întâlniri cu părinţi în cadrul unor şedinţe organizate la sediul unităţilor şcolare. În discuţiile cu părinţii au fost abordate subiecte legate de măsurile necesare prevenirii victimizării copiilor, modul de gestionare a conflictelor, riscurile la care se expune un copil în cazul în care comite infracţiuni, rolul părinţilor în educarea copiilor şi consecinţele comportamentelor antisociale etc..
Având în vedere apropierea vacanţei intersemestriale pentru siguranţa copiilor în această perioadă, perioadă în care aceştia sunt, de multe ori, lăsaţi acasă fără supravegherea unui adult, poliţiştii de prevenire bihoreni recomandă părinţilor să le reamintească acestora principalele reguli de atoprotecţie pe care trebuie să le cunoască, pentru a preveni orice evenimente neplăcute.
Comisar-şef de poliţie Ioana INDRIEŞ,
Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Bihor
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Prioritate a poliţiştilor bihoreni.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:02:35 Ora de vară a Europei de Est