Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Trei stele strălucesc pe bolta infinită şi mii de inimi bat când cartea lor este citită

La CDI Bunteşti

Trei stele strălucesc pe bolta infinită şi mii de inimi bat când cartea lor este citită

30 ianuarie 2015 a fost o zi în care ne-am reunit la CDI Bunteşti, pentru a ne aminti că suntem moştenitorii unei comori nepreţuite, izvorâte din sârguinţa celor care au explorat frumuseţea graiului şi sufletului poporului nostru.

Florile gândului curat
Am venit pentru a le dărui florile gândului curat.
Secvenţe din viaţa şi din opera celor trei clasici omagiaţi (Eminescu, Slavici şi Caragiale -15,18,30 ianuarie) au fost urmărite pe parcursul a trei săptămâni de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 3 din Stînceşti şi de elevii Şcolii Gimnaziale Nr. 1 din Bunteşti. Ore de lectură, ore de discuţii, ore de transpunere în plan literar sau artistic a interpretărilor, căutărilor şi impresiilor despre cele citite au condus, treptat, cititorii spre o mai adâncă înţelegere a ceea ce înseamnă creator, a ceea ce înseamnă clasic. Elevii au descifrat şi alte înţelesuri ale operelor celor trei scriitori români şi au călătorit prin România epocii 1870-1900, au trecut pe la şcoală, pe la minister, prin casele oamenilor de diferite categorii sociale, prin satul românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea, prin împărăţii fără început şi fără sfârşit, unde au întâlnit eroi în care s-au recunoscut ori...i-au lăsat gândul să zboare pe alei inundate de flori de tei, au ascultat susurul izvorului şi mersul cârdului de cerbi, au auzit sunetul melancolic al cornului şi au descoperit că „Numai poetul,/ Ca păsări ce zboară/ Deasupra valurilor,/ Trece peste nemărginirea timpului.", „Slavici era, în felul lui, un realist; observa viaţa aşa cum este şi o traducea artistic în proză" (Pompiliu Constantinescu), iar „Caragiale n-a murit. Caragiale nu poate să moară. Ostenit d-atâta zbucium doarme cu faţa în sus [...] desprins din unda divină, oprit o clipă între noi, geniu reversibil, se întoarce în splendorile misterelor de unde ne vor veni geniile". (B. Şt. Delavrancea). Toţi trei  veghează din ÎNALT asupra neamului pe care l-au iubit şi căruia i-au adus ofrandă opera de neegalat.
Elevii au strâns într-un mănunchi acestea toate şi s-au reunit la CDI Bunteşti pentru a-şi exprima admiraţia şi respectul faţă de aceia care au realizat opere de mare valoare artistică, devenite modele absolute şi puncte de referinţă în literatura română.
La cea de-a XI-a ediţie a Concursului CLASICII NOŞTRI, s-a recitat din lirica eminesciană, s-au interpretat fragmente din creaţiile caragialiene (dramatizarea schiţei „La Poştă", o secvenţă din „Două loturi"- încercarea lui Lefter Popescu de a recupera biletele de loterie de la  chivuţe), s-a dovedit o bună cunoaştere a unor aspecte din viaţa şi universul operei lui Eminescu, Slavici sau Caragiale.
Toate acestea au fost posibile cu sprijinul frumoşilor noştri elevi din clasele V-VIII, al profesorilor: Pirte Augustin, Simona Muţiu, Baciu Bogdan, Romana Farc, Andreia Buz, al doamnei director, prof. Mirela Corbu şi al domnului director adjunct, prof. Gheorghe Slev.
Angelica Ştef & Claudia Fericeanu
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Trei stele strălucesc pe bolta infinită şi mii de inimi bat când cartea lor este citită.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:23 Ora de vară a Europei de Est