Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Câştigătorii concursului de idei pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu

Locul I - lucrarea realizată de Radu Ciobanu din Satu Mare

Câştigătorii concursului de idei pentru statuia lui Ion I.C. Brătianu

Membrii comisiei pentru jurizarea lucrărilor înscrise la concursul de idei ,,Statuia Ion.I.C. Brătianu", organizat de Primăria Oradea, sesiunea 20-27 ianuarie 2015, s-au întrunit pentru a stabili câştigătorii celor trei premii, urmând ca, în următoarea şedinţă a Consiliului Local, dintre cele trei machete premiate să fie desemnată statuia care va fi amplasată în Parcul Brătianu.

Pentru realizarea statuii au fost înregistrate douăzeci şi două de lucrări, din care două au participat şi la prima sesiune. La sesiunea din septembrie a concursului nu a fost desemnat niciun câştigător.
Comisia de jurizare a lucrărilor a fost formată din Ilie Bolojan - primarul Municipiului Oradea, viceprimarul Mircea Mălan, Adriana Lipoveanu - arhitectul-şef al municipiului, Valentin Tănase - artist plastic, Ştefan Paskucz - arhitect, Ramona Novicov - critic şi istoric de artă şi arhitectul Vlad Popescu Sturz. Comisia a decis ca jurizarea să se realizeze în două etape, în etapa a doua intrând lucrările care au obţinut minimum 350 de puncte din punctajul maxim de 700.
Criteriile care au stat la baza jurizării au fost: încadrarea în tema de concurs, originalitatea demersului artistic, mesajul transmis şi posibilitatea celei mai bune încadrări în ambient. Astfel, în etapa a doua a concursului s-au calificat şase lucrări, dintre care, în urma unei analize comparate a machetelor, a detaliilor de cap şi a părţilor scrise cu argumentarea încadrării statuii în parc, pe primele trei locuri s-au situat următoarele lucrări:
-Locul I a fost obţinut de lucrarea cu codul de identificare BG 27386, autor Radu Ciobanu din Satu Mare (695 de puncte) - premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 2000 euro, impozabili;
-Locul II - lucrarea cu codul de identificare GT 91357, autor Gheorghe Tănase din Bucureşti (598 de puncte) - premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 1500 euro, impozabili;
-Locul III - lucrarea cu codul de identificare MM 26574 - autor Marius Mureşan din Recea, jud. Maramureş (565 de puncte) - premiu echivalentul în lei la cursul de azi a sumei de 1000 euro, impozabili.
Urmează ca, în şedinţa din 29 ianuarie, Consiliul Local al municipiului să desemneze dintre cele trei machete premiate pe cea care va face obiectul contractului cu municipalitatea, în vederea realizării statuii lui I.C. Brătianu.
Până la data de 31 iulie 2015, ar urma să aibă loc turnarea în bronz a statuii şi realizarea ansamblului (soclului), statuia urmând a fi inaugurată pe data de 20 august, ziua în care s-a născut Ion I.C. Brătianu. Statuia va fi amplasată în parcul Ion I.C. Brătianu, în zona mediană, adiacent cu Aleea Ştrandului.
Pe această cale, Primăria mulţumeşte tuturor artiştilor participanţi pentru interesul arătat faţă de concurs şi pentru efortul depus în realizarea şi prezentarea machetei, felicitându-i totodată pentru operele realizate.
Biroul de presă

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:44:10 Ora de vară a Europei de Est