Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează

Primăria va amenaja încă 8 hectare de spaţii verzi

Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează

Primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 26 ianuarie 2015, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat două proiecte importante ale Primăriei Oradea, care privesc creșterea semnificativă a spaţiului verde din municipiu.

„Dacă anul trecut am amenajat 5 ha de parcuri (Salca I, Xenopol-Oneştilor, Ion Bogdan), anul acesta urmează să realizăm încă 8 ha de spaţii verzi, care vor fi distribuite astfel: 4,5 ha Parcul Ciuperca, 1,4 ha Parcul Arena, 2,2 ha Parcul Salca II şi 1 ha Parcul Adona, toate aceste lucrări având ca termen de finalizare fie în toamnă, fie cel târziu în primăvara anului 2016", a spus primarul Ilie Bolojan.
Parcul Arena - un nou spaţiu verde în şanţul Cetăţii Oradea
Parcul Arena va avea o suprafaţă de 1,4 ha şi va fi amenajat în şanţul de sud al Cetăţii Oradea, pe partea dinspre strada Griviţei. Valoarea totală a lucrării este de 2.717.471 lei cu TVA şi se va realiza din resurse financiare nerambursabile.
Parcul va avea o suprafaţă de peste 5000 mp amenajată cu gazon. Pe lângă aceasta, vor fi amenajate suprafeţe cu gard viu, cu arbuşti, se vor amenaja alei pietonale cu pietriş şi piatră cubică.
 Parcul Arena are prevăzut un ţarc circular pentru manej, care va permite organizarea de activităţi interactiv/educative şi sportive cu cai, ponei, expoziţie cu animale de companie, expoziţii demonstrative.
Lucrările de amenajare cuprind şi amplasarea de bănci de odihnă, panouri de informare, coşuri de gunoi, rezervoare de apă, fântâni de apă potabilă, toalete ecologice, stâlpi de iluminat, reţea de irigat.
Parcul este prevăzut cu un spaţiu multifuncţional de formă circulară destinat spectacolelor de muzică, fanfară, dans, teatru, jocuri sportive, lupte medievale. Pe acest spaţiu se va putea amplasa oricând o scenă mobilă. Cei care vor vizita parcul se vor putea bucura şi de un labirint medieval, ce va avea amplasat în mijloc un foişor cu rol de observator.
Arhitectul Ernest Pafka, cel care a realizat documentaţia acestui proiect, a precizat: „Parcul Arena va fi un spaţiu cu dublă funcţie. Pe de o parte, el va fi un parc urban care va răspunde nevoii de recreere a locuitorilor, dar va fi şi o zonă care se va preta foarte bine organizării unor evenimente cum sunt Serbările Cetăţii Oradea, sau altele de acest gen. Parcul este prevăzut cu un pod-belvedere din lemn, aşezat pe piloni din zidărie de cărămidă aparentă, care va marca zona centrală a parcului, destinată organizării unor diverse evenimente."
Parcul Salca II va avea şi un pârâu
Amenajarea Parcului Salca continuă concepţia amenajării peisagistice din prima etapă.
Proiectul parcului prevede realizarea unui pârâu cu o suprafaţă de 72 mp, care se va deversa în lacul existent în Pârâul Salca I şi care, cu ajutorul unei pompe, va fi recirculat.
Parcul Salca II va cuprinde alei pietonale asfaltate, o pergolă pe stâlpi de zidărie de cărămidă aparentă, trei locuri de joacă destinate copiilor, o cascadă pe două părţi - una care se prelinge pe suprafaţa peretelui, orientată spre locul de odihnă şi cealaltă ca o cascadă îngustă cu cădere spre un lac mic, care face legătura cu lacul realizat în prima etapă, dar şi un amfiteatru în aer liber, dezvoltat în jurul unei scene circulare.
Totodată, parcul va fi dotat cu panouri de informare, fântâni cu apă potabilă, o fântână cu apă pentru câini,  toalete ecologice, bănci de odihnă, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat încastrate în pavaj, două poduri pentru traversarea pârâului existent, reţea de irigat.
Valoarea totală a lucrărilor este de 3.194.422 lei cu TVA
Un nou parc în zona str. Liszt Ferenc
Având în vedere că în zona străzii Liszt Ferenc nu este amenajat niciun loc de joacă pentru copiii de la blocurile din zonă, respectiv pentru cei de la zona de case particulare, Primăria Oradea a decis amenajarea unui loc de joacă destinat copiilor preşcolari, dar şi amenajarea unui teren de fotbal.
Noul parc este prevăzut cu alei pietonale, bănci de odihnă, sistem de iluminat public, sistem de irigaţie.
Valoarea totală a lucrărilor pentru acest parc este de 275.000 lei.
Biroul de presă
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 20:20:47 Ora standard a Europei de Est