Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează

Primăria va amenaja încă 8 hectare de spaţii verzi

Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează

Primarul Ilie Bolojan a susținut luni, 26 ianuarie 2015, o conferinţă de presă în cadrul căreia a prezentat două proiecte importante ale Primăriei Oradea, care privesc creșterea semnificativă a spaţiului verde din municipiu.

„Dacă anul trecut am amenajat 5 ha de parcuri (Salca I, Xenopol-Oneştilor, Ion Bogdan), anul acesta urmează să realizăm încă 8 ha de spaţii verzi, care vor fi distribuite astfel: 4,5 ha Parcul Ciuperca, 1,4 ha Parcul Arena, 2,2 ha Parcul Salca II şi 1 ha Parcul Adona, toate aceste lucrări având ca termen de finalizare fie în toamnă, fie cel târziu în primăvara anului 2016", a spus primarul Ilie Bolojan.
Parcul Arena - un nou spaţiu verde în şanţul Cetăţii Oradea
Parcul Arena va avea o suprafaţă de 1,4 ha şi va fi amenajat în şanţul de sud al Cetăţii Oradea, pe partea dinspre strada Griviţei. Valoarea totală a lucrării este de 2.717.471 lei cu TVA şi se va realiza din resurse financiare nerambursabile.
Parcul va avea o suprafaţă de peste 5000 mp amenajată cu gazon. Pe lângă aceasta, vor fi amenajate suprafeţe cu gard viu, cu arbuşti, se vor amenaja alei pietonale cu pietriş şi piatră cubică.
 Parcul Arena are prevăzut un ţarc circular pentru manej, care va permite organizarea de activităţi interactiv/educative şi sportive cu cai, ponei, expoziţie cu animale de companie, expoziţii demonstrative.
Lucrările de amenajare cuprind şi amplasarea de bănci de odihnă, panouri de informare, coşuri de gunoi, rezervoare de apă, fântâni de apă potabilă, toalete ecologice, stâlpi de iluminat, reţea de irigat.
Parcul este prevăzut cu un spaţiu multifuncţional de formă circulară destinat spectacolelor de muzică, fanfară, dans, teatru, jocuri sportive, lupte medievale. Pe acest spaţiu se va putea amplasa oricând o scenă mobilă. Cei care vor vizita parcul se vor putea bucura şi de un labirint medieval, ce va avea amplasat în mijloc un foişor cu rol de observator.
Arhitectul Ernest Pafka, cel care a realizat documentaţia acestui proiect, a precizat: „Parcul Arena va fi un spaţiu cu dublă funcţie. Pe de o parte, el va fi un parc urban care va răspunde nevoii de recreere a locuitorilor, dar va fi şi o zonă care se va preta foarte bine organizării unor evenimente cum sunt Serbările Cetăţii Oradea, sau altele de acest gen. Parcul este prevăzut cu un pod-belvedere din lemn, aşezat pe piloni din zidărie de cărămidă aparentă, care va marca zona centrală a parcului, destinată organizării unor diverse evenimente."
Parcul Salca II va avea şi un pârâu
Amenajarea Parcului Salca continuă concepţia amenajării peisagistice din prima etapă.
Proiectul parcului prevede realizarea unui pârâu cu o suprafaţă de 72 mp, care se va deversa în lacul existent în Pârâul Salca I şi care, cu ajutorul unei pompe, va fi recirculat.
Parcul Salca II va cuprinde alei pietonale asfaltate, o pergolă pe stâlpi de zidărie de cărămidă aparentă, trei locuri de joacă destinate copiilor, o cascadă pe două părţi - una care se prelinge pe suprafaţa peretelui, orientată spre locul de odihnă şi cealaltă ca o cascadă îngustă cu cădere spre un lac mic, care face legătura cu lacul realizat în prima etapă, dar şi un amfiteatru în aer liber, dezvoltat în jurul unei scene circulare.
Totodată, parcul va fi dotat cu panouri de informare, fântâni cu apă potabilă, o fântână cu apă pentru câini,  toalete ecologice, bănci de odihnă, coşuri de gunoi, stâlpi de iluminat, corpuri de iluminat încastrate în pavaj, două poduri pentru traversarea pârâului existent, reţea de irigat.
Valoarea totală a lucrărilor este de 3.194.422 lei cu TVA
Un nou parc în zona str. Liszt Ferenc
Având în vedere că în zona străzii Liszt Ferenc nu este amenajat niciun loc de joacă pentru copiii de la blocurile din zonă, respectiv pentru cei de la zona de case particulare, Primăria Oradea a decis amenajarea unui loc de joacă destinat copiilor preşcolari, dar şi amenajarea unui teren de fotbal.
Noul parc este prevăzut cu alei pietonale, bănci de odihnă, sistem de iluminat public, sistem de irigaţie.
Valoarea totală a lucrărilor pentru acest parc este de 275.000 lei.
Biroul de presă
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Pentru Oradea Verde, dl primar Ilie Bolojan decretează.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:43:09 Ora de vară a Europei de Est