Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mulţi studenţi indieni vor să înveţe limba română şi să-şi continue studiile masterale în România

În urma parteneriatului dezvoltat de Universitatea Agora

Mulţi studenţi indieni vor să înveţe limba română şi să-şi continue studiile masterale în România

Un număr de 135 de studenţi indieni au absolvit un curs de iniţiere în limba română oferit de Universitatea Agora din Oradea.

Universitatea Agora din Oradea are un acord de colaborare cu Kalasalingam University din regiunea Tamil Nadu, India. Acest acord prevede diverse schimburi de experienţă academice, care s-au concretizat deja în vizite reciproce ale profesorilor indieni în România şi ale profesorilor români în India.
Profesorul indian Vinod Madan a vizitat Universitatea Agora de trei ori: 13-15 iunie 2013, 15-20 octombrie 2013 şi 6-13 mai 2014. În cea de a doua vizită a fost însoţit şi de cancelarul şi proprietarul universităţii indiene, Thiru K. Sridharan, cel cu care am semnat un acord-cadru de colaborare.
În baza acordului de înţelegere şi a unei invitaţii oficiale, în perioada 17-24 ianuarie 2014, în calitate de rector al Universităţii Agora, am efectuat o vizită specială în India.
Vizita în Campusul Universităţii Kalasalingam a fost precedată de câteva excursii turistice la Delhi  şi Agra, fiind urmată de o vizită în jungla din regiunea Kerala, supranumită şi Tărâmul lui Dumnezeu (incluzând şi o tradiţională plimbare indiană prin junglă, călare pe elefant).  Este de remarcat faptul că în sudul Indiei, în ianuarie, temperaturile variază între 30-38 de grade Celsius.
 Lucrurile care m-au impresionat plăcut, la Kalasalingam University, sunt multe, dar amintesc doar câteva:
Campusul este foarte curat, dotat cu apă curentă şi potabilă, având toate facilităţile necesare traiului, ca şi cum ar fi un orăşel independent, de la centre de cercetare şi laboratoare, la  locuri de rugăciune (în apropierea campusului se află chiar şi o biserică catolică pentru eventualii creştini care frecventează universitatea şi pentru creştinii din zonă);
În campus se construieşte Kalasalingam International School, după modelul Agora International School, pe care indienii l-au văzut la Universitatea Agora  în timpul vizitei din octombrie 2013 (Ce rapid se pot implementa unele idei valoroase!);
În urma conferinţei pe care am susţinut-o, mai mulţi studenţi, de la studiile de licenţă, şi-au exprimat dorinţa de a-şi continua studiile masterale în România. Peste 100 de studenţi s-au înscris la cursul facultativ de limba română.
În semestrul I al anului universitar 2014-2015 a debutat un curs de iniţiere în limba română la Kalasalingam University, lecţiile fiind susţinute de colaboratoarea Universităţii Agora, o mare admiratoare a culturii indiene, Semida David.
Un număr de 135 de studenţi indieni au promovat examenul final şi au obţinut certificate semnate şi parafate de conducerile celor două universităţi.
Rector,
prof. univ. dr. Ioan Dziţac

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:12 Ora de vară a Europei de Est