Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Unirea cea Mică, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”

Vineri,

Unirea cea Mică, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”

Cu ocazia zilei de 24 ianuarie, anual, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", se comemorează Unirea cea Mică, după cum aflăm de la profesorul de istorie, d-na Eva Laza. Manifestarea se încheie cu un concurs organizat la nivelul claselor a VII-a, cu participarea claselor a VII-a A, B, C şi D.

Vineri, 23 ianuarie 2015, în holul din faţa Sălii profesorale, a fost vernisată o expoziţie interesantă, cuprinzând desene, planşe, machete, portofolii şi produse culinare (brioşe, torturi şi turtă dulce) pe tema Unirii celei Mici, realizate de elevi din clasele a V-a B (diriginte, prof. Camelia Guler), a VI-a C (diriginte, prof. Scumpa Crăciun) şi a VI-a D (diriginte, prof. Mariana Mocan). Lor li s-au alăturat elevii clasei a IV-a A, îndrumaţi de doamna profesor Cristiana Vidican, care au susţinut un recital muzical emoţionant. Toţi elevii din clasa a IV-a, dar şi doamna învăţătoare, au fost îmbrăcaţi în costume populare. La momentul festiv au asistat conducerea şcolii, dl director Mircea Mitran, doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, consilierul educativ, d-na prof. Florentina Socolan, alţi profesori, precum şi echipa de serviciu pe şcoală. În deschidere, doamna director adjunct, prof. dr. Liliana Bocoi, a prezentat şi a felicitat protagoniştii manifestării, după care a vorbit despre semnificaţia Unirii Principatelor Române, subliniind rolul domnitorului Alexandru Ioan Cuza în reformarea Principatelor Unite.
Cei mai mici „soldaţi" ai Unirii, elevii d-nei profesor Cristiana Vidican, ne-au sensibilizat cu versuri şi cântece patriotice: „Nemuritorii" - marşul românilor: „Români de pretutindeni ascultaţi/ Veniţi cu mic cu mare la apel/ Că ţara cheamă astăzi pe bărbaţi/ Să ţină sus al patriei drapel/ Să străjuim cu toţii la hotare/ Că ţara noastră nu e de vânzare;
Ţară de dor/ Ţara românilor/ Ţară de vis/ Fără compromis;
Noi suntem aici cu Munţii Carpaţi/ Buni români de pretutindeni, astăzi suntem fraţi/ Ne-am născut aici cu codrii străbuni/ Vântul bate, apa trece, pietrele rămân".
„Avem o ţară": „Avem o ţară unde au stăpânit odată/ Vitejii daci, bărbaţi nemuritori/ Şi unde stau de veacuri laolaltă/ Izvoare, văi şi munţi cu fruntea-n zări.
Avem troiţe sfinte, altare şi icoane/ Şi candeli ard cu mii de pâlpâiri/ Avem atâtea lacrimi şi prigoane/ Că ne e plin pământul de martiri.
Avem la Putna sfânt şi viu cu duhul/ Pe cel ce-a stat Ortodoxiei scut/ Şi azi de-l vom chema să-nfrângă Apusul/ Va răsturna cinci veacuri de pământ".
Tot aceşti „viteji" (din clasa a IV-a) vor reprezenta şcoala la manifestările organizate sâmbătă, 24 ianuarie, în Piaţa Unirii, depunând flori la statuia voievodului Mihai Viteazul, însoţiţi de doamnele profesori Eva Laza şi Florentina Socolan.
Concursul claselor a VII-a
La concursul claselor a VII-a, sugestiv intitulat „Unirea cea Mică", organizat de d-na profesor Eva Laza, pe primul loc s-a clasat echipajul clasei a VII-a C, pe locul secund - clasa a VII-a B, pe al treilea - reprezentanţii clasei a VII-a D, iar cei din a VII-a A au trebuit să se mulţumească doar cu o menţiune. Toţi concurenţii au fost premiaţi cu diplome şi dulciuri. 
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Unirea cea Mică la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:54:18 Ora standard a Europei de Est