Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

Astăzi, în Piaţa Unirii

Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române

În Piaţa Unirii din Oradea, am sărbătorit astăzi (sâmbătă, 24 ianuarie 2015), împlinirea a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române printr-o ceremonie militară, organizată de Garnizoana Oradea, cu sprijinul Instituţiei prefectului judeţului Bihor, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Municipiului Oradea şi structurilor de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Garnizoana Oradea.

Ceremonialul s-a desfăşurat în faţa statuii voievodului Mihai Viteazul (întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, intonarea Imnului Naţional al României), fiind urmat de alocuţiunile rostite de istoricul Viorel Faur şi prefectul Claudiu Pop.
„Mare-i generaţia aceea de la 1859!"
„Pentru prima dată, ne întâlnim aici, în faţa statuii lui Mihai Viteazul să aniversăm Ziua Principatelor Unite şi să ne aducem aminte de faptele înaintaşilor, de acea generaţie rămasă în istoria noastră ca fiind generaţia paşoptistă şi generaţia Unirii, care a reuşit printr-un efort extraordinar să pună bazele statului naţional modern român. Secolul al XIX-lea a fost, de altfel, secolul renaşterii şi afirmării naţiunii române... Ideile mari de la'48 sunt viabile şi astăzi", a subliniat distinsul istoric. Analizând evenimentele şi contextul istoric, domnia sa avea să concluzioneze: „ca şi în alte timpuri, contextul istoric internaţional ne-a fost favorabil". În continuare, a evocat momentele importante care au condus la înfăptuirea Unirii Principatelor Române la 24 ianuarie 1859 şi a încheiat exclamând: „Mare-i generaţia aceea de la 1859! De fapt, ea a intrat pe scena istoriei în mod pregnant în'48 şi a făcut primul pas în'59; l-a făcut pe al doilea în'77-78. Şi noi în'78 aveam pe harta Europei România modernă, în fruntea cărei se afla un prinţ străin, aşa cum s-a hotărât în'57, prinţul Carol, în postură de domnitor, care, după Războiul de Independenţă, se consacră ca Rege al României. El continuă opera lui Alexandru Ioan Cuza şi în felul acesta istoria noastră face progrese considerabile", a conchis distinsul profesor univ. dr. Viorel Faur.
„Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
După discursul consistent al distinsului istoric, dl prefect Claudiu Pop s-a referit, în principal, la cei 7 ani de domnie a lui Alexandru Ioan Cuza, punctând reformele înfăptuite şi apreciind importanţa lor covârşitoare pentru acea etapă de dezvoltare a Principatelor Unite, concluzionând: „Cuza va rămâne domnul Unirii şi domnul reformelor.
Îmi exprim speranţa că fiecare dintre noi suntem mândri de apartenenţa noastră naţională şi vom fi întotdeauna; în spate avem o istorie monumentală care ne defineşte şi ne oferă unicitate... Cinste şi onoare înaintaşilor noştri!"
Florile recunoştinţei
Manifestările au continuat cu depunerea de coroane, jerbe şi flori la statuia voievodului Mihai Viteazul din Piaţa Unirii. Instituţiilor, partidelor politice, asociaţiilor şi fundaţiilor culturale li s-au alăturat multe şcoli: colegiile naţionale „Mihai Eminescu" şi „Emanuil Gojdu", Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu", Liceul Greco - Catolic „Iuliu Maniu", colegiile tehnice „Traian Vuia" şi „Transilvania", Liceul Teoretic „Aurel Lazăr", şcolile gimnaziale „Dacia", Oltea Doamna" şi „Avram Iancu", precum şi Şcoala din Tileagd... 
După defilarea gărzii de onoare şi onorul muzicii militare, elevii Liceului de Arte din Oradea ne-au oferit un moment artistic înălţător, iar la final, împreună cu membrii Ansamblului folcloric „Bihorul", orădenii s-au prins în Hora Unirii.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesaţi Galeria foto: Orădenii au sărbătorit Unirea Principatelor Române.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:06:31 Ora de vară a Europei de Est