Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

Despre naşterea şi cinstirea Luceafărului

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

An de an Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" din Beiuş a sărbătorit, cu drag şi cu emoţie, la 15 ianuarie, momentul cel mai important din cultura noastră: naşterea poetului Mihai Eminescu.

Activităţile desfăşurate cu ocazia celei de a 165-a aniversări în cadrul Catedrei de Limba şi literatura română au fost defalcate pe cicluri: gimnaziu şi liceu. Dacă evenimentele derulate în Biblioteca CNSV, începând cu ora 13, au stat sub semnul binecunoscut al omagierilor clasice (recitări, creaţii închinate poetului, creaţii libere şi interpretare instrumentală), fiind implicaţi elevi din clasele de liceu, coordonaţi de prof. Cândea Monica, Iagăr Claudia, Todor Diana şi Schilinka Ioana, cei mai mici, elevii claselor a V-a şi a VII-a, au ieşit din tiparul acesta, reuşind să realizeze un proiect de suflet ce a încântat întreaga şcoală. Coordonatorul proiectului este doamna prof. Ojică Elena, având-o alături, în calitate de colaborator şi responsabil al activităţilor extracurriculare, pe domnişoara prof. Diana Todor.
Obiectivele activităţii sunt, desigur, de ordin sufletesc, însă iniţiatoarea acestui proiect a surprins, în cuvinte ce au ştiut să „exprime adevărul",  esenţa lui:
Eminescu în Vulcania
„15 ghenarie 1850 vestea naşterea, în Ţara fagilor, în dulcea Bucovină, a unui fiu al neamului nostru, care avea să fie Mihai Eminescu. S-a născut într-o seară cu mulţi fulgi de nea, în anul pus sub semnul planetei Venus, care în limba „părinţilor din părinţi" se numea Luceafărul. Şi ursitoarele au spus:
Ai să ai o minte-ntreagă,
Căci isteţ vei fi cu duhul
Ca şi luna şi văzduhul.
Fie-i dat ca totdeauna
El să simtă-adânc într-însul
Dorul după ce-i mai mare
‘n astă lume trecătoare.
După ce-i desăvârşit
Şi să-şi vadă la picioare
Acest dor nepreţuit.
Împlinescu-se, la 15 ianuarie a anului 2015, 165 de ani de când ursitoarele l-au dăruit, la naştere, cu harul poeziei şi dragostea de neam pe băietul cel din Bucovina.
Statornicit-a el, în mintea şi inima românilor, mirificul codru, teiul, luna, izvorul, dulcea minune, somnul lin, dar şi pe Făt-Frumos al plaiurilor noastre...
Azi, Poetul Nepereche a devenit Perechea sufletească a locuitorilor, mai mici şi mai mari, din Vulcania. Cu „fluturi în inimă", dar foarte hotârâţi, Feţii-Logofeţi ai claselor a V-a şi a VII-a au dăruit colegilor gimnazişti şi liceeni fluturaşi care să le amintească versurile şi faptele pământene ale lui Mihai Eminescu. Ne-am bucurat că am fost primiţi cu drag.
După mărturisirile lui Ioan Slavici, se pare că tânărul Eminescu a trecut şi prin Beiuş în peregrinările sale prin ţară. Aici ,,...avea de gând să treacă examene ca privatist...".
Pe faţada Colegiului nostru stă, din 15 ianuarie 2000, o inscripţie comemorativă care eternizează evenimentul." (profesor Elena Ojică)
În final, simt nevoia să adaug că fluturaşii plini de „doruri vii şi patimi multe" au stârnit ecouri largi, zâmbete stăruitoare şi admiraţia tuturor celor care au avut ocazia să îi primească pe cei mici (dar mari în setea de lumină) în clase, în cabinete, în sala profesorală, în bibliotecă şi, mai ales, în inimi. Fie-vă lin zborul pe calea cunoaşterii şi a simţirii, dobândite în Vulcania, dragi învăţăcei!
A consemnat,
Profesor Ioana Schilinka
Colegiul Naţional „Samuil Vulcan", Beiuş
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:42:00 Ora de vară a Europei de Est