Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

Despre naşterea şi cinstirea Luceafărului

Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania

An de an Colegiul Naţional „Samuil Vulcan" din Beiuş a sărbătorit, cu drag şi cu emoţie, la 15 ianuarie, momentul cel mai important din cultura noastră: naşterea poetului Mihai Eminescu.

Activităţile desfăşurate cu ocazia celei de a 165-a aniversări în cadrul Catedrei de Limba şi literatura română au fost defalcate pe cicluri: gimnaziu şi liceu. Dacă evenimentele derulate în Biblioteca CNSV, începând cu ora 13, au stat sub semnul binecunoscut al omagierilor clasice (recitări, creaţii închinate poetului, creaţii libere şi interpretare instrumentală), fiind implicaţi elevi din clasele de liceu, coordonaţi de prof. Cândea Monica, Iagăr Claudia, Todor Diana şi Schilinka Ioana, cei mai mici, elevii claselor a V-a şi a VII-a, au ieşit din tiparul acesta, reuşind să realizeze un proiect de suflet ce a încântat întreaga şcoală. Coordonatorul proiectului este doamna prof. Ojică Elena, având-o alături, în calitate de colaborator şi responsabil al activităţilor extracurriculare, pe domnişoara prof. Diana Todor.
Obiectivele activităţii sunt, desigur, de ordin sufletesc, însă iniţiatoarea acestui proiect a surprins, în cuvinte ce au ştiut să „exprime adevărul",  esenţa lui:
Eminescu în Vulcania
„15 ghenarie 1850 vestea naşterea, în Ţara fagilor, în dulcea Bucovină, a unui fiu al neamului nostru, care avea să fie Mihai Eminescu. S-a născut într-o seară cu mulţi fulgi de nea, în anul pus sub semnul planetei Venus, care în limba „părinţilor din părinţi" se numea Luceafărul. Şi ursitoarele au spus:
Ai să ai o minte-ntreagă,
Căci isteţ vei fi cu duhul
Ca şi luna şi văzduhul.
Fie-i dat ca totdeauna
El să simtă-adânc într-însul
Dorul după ce-i mai mare
‘n astă lume trecătoare.
După ce-i desăvârşit
Şi să-şi vadă la picioare
Acest dor nepreţuit.
Împlinescu-se, la 15 ianuarie a anului 2015, 165 de ani de când ursitoarele l-au dăruit, la naştere, cu harul poeziei şi dragostea de neam pe băietul cel din Bucovina.
Statornicit-a el, în mintea şi inima românilor, mirificul codru, teiul, luna, izvorul, dulcea minune, somnul lin, dar şi pe Făt-Frumos al plaiurilor noastre...
Azi, Poetul Nepereche a devenit Perechea sufletească a locuitorilor, mai mici şi mai mari, din Vulcania. Cu „fluturi în inimă", dar foarte hotârâţi, Feţii-Logofeţi ai claselor a V-a şi a VII-a au dăruit colegilor gimnazişti şi liceeni fluturaşi care să le amintească versurile şi faptele pământene ale lui Mihai Eminescu. Ne-am bucurat că am fost primiţi cu drag.
După mărturisirile lui Ioan Slavici, se pare că tânărul Eminescu a trecut şi prin Beiuş în peregrinările sale prin ţară. Aici ,,...avea de gând să treacă examene ca privatist...".
Pe faţada Colegiului nostru stă, din 15 ianuarie 2000, o inscripţie comemorativă care eternizează evenimentul." (profesor Elena Ojică)
În final, simt nevoia să adaug că fluturaşii plini de „doruri vii şi patimi multe" au stârnit ecouri largi, zâmbete stăruitoare şi admiraţia tuturor celor care au avut ocazia să îi primească pe cei mici (dar mari în setea de lumină) în clase, în cabinete, în sala profesorală, în bibliotecă şi, mai ales, în inimi. Fie-vă lin zborul pe calea cunoaşterii şi a simţirii, dobândite în Vulcania, dragi învăţăcei!
A consemnat,
Profesor Ioana Schilinka
Colegiul Naţional „Samuil Vulcan", Beiuş
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Fâlfâirile învăţăceilor gimnaziaşti din Vulcania.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:11:57 Ora standard a Europei de Est