Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Anul viitor la Universitatea Agora

ICCCC 2016-o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil

Trebuie să mărturisesc că sunt un admirator al lui Grigore C. Moisil, chiar dacă nu l-am cunoscut decât prin intermediul scrierilor sale şi al câtorva emisiuni de la televiziune.

Am aflat mai multe amănunte despre personalitatea şi viaţa sa de la unul dintre discipolii săi, fostul meu şef de catedră, prof. univ. dr. mat. Gheorghe Nadiu (1941-1988), care a plecat prematur dintre noi.
În 2006, am organizat conferinţa  International Conference on Computers Communications and Control, ICCCC 2006- Băile Felix, ediţie pe care am dedicat-o Centenarului Grigore C. Moisil. Tot atunci am fondat şi am lansat şi primul număr al revistei International Journal of  Computers Communications and Control (IJCCC) şi i-am invitat pe cei care-l cunoşteau cel mai bine pe Moisil să contribuie cu articole. Au răspuns invitaţiei mele discipolii şi continuatorii operei lui Moisil, George Georgescu, Afrodita Iorgulescu şi Sergiu Rudeanu, care au contribuit cu lucrarea „Grigore C. Moisil (1906-1973) and his School in Algebraic Logic", prezentată de A. Iorgulescu la ICCCC 2006 ca lucrare invitată şi publicată în IJCCC 1(1): 81-99, 2006.
Ştiam însă că cea mai autorizată voce care poate povesti despre omul de ştiinţă Grigore C. Moisil, cât şi despre omul Moisil, este Solomon Marcus.
În urma mai multor convorbiri telefonice şi schimburi de e-mailuri am reuşit să obţin de la domnul acad. Solomon Marcus un frumos articol despre Grigore C. Moisil. Din păcate, autorul n-a putut veni la conferinţă să-şi prezinte articolul în faţa unei audienţe internaţionale, dar este o mare onoare şi un mare noroc pentru mine de a fi avut şansa să public chiar în primul număr al IJCCC un articol despre Grigore C. Moisil scris de acad. Solomon Marcus.
Nedorind să ratez o oportunitate, o întâlnire faţă în faţă cu Solomon Marcus, pe care nu-l mai întâlnisem niciodată, i-am propus să organizăm un simpozion special dedicat centenarului Moisil la Oradea în noiembrie, simpozion la care am invitat elevi, studenţi şi cadre didactice din Oradea şi judeţul Bihor. Cu acest prilej ne-a fascinat cu conferinţa invitată „Grigore C. Moisil, un reper în ştiinţă, în cultură, în educaţie şi viaţă".
Am petrecut o săptămână de neuitat cu academicianul Solomon Marcus la Oradea. Am vizitat împreună Universitatea Agora, gazda simpozionului, Universitatea din Oradea şi librăriile din Oradea. L-au interesat doar „locurile cu cărţi", bibliotecile, editurile şi librăriile.
Domnul acad. Solomon Marcus a acceptat să participe alături de mine şi rectorul Universităţii Agora, prof. univ. dr. ing. Mişu-Jan Manolescu, la o emisiune în direct la postul de televiziune local TVS Oradea, emisiunea „Frontal" moderată de Florin Ardelean (există o înregistrare video). S-au discutat la această emisiune timp de o oră multe subiecte, pornind de la Centenarul Moisil s-a ajuns la ... soarta studiului matematicii în şcolile din Australia.
Pe timpul şederii domniei sale la Oradea, timp de o săptămână, am ascultat cu nesaţ amintirile despre Grigore Moisil povestite de Solomon Marcus şi de prof. univ. dr. mat. Ioana Moisil, nepoata lui Grigore Moisil, invitată şi dânsa de către mine la simpozion.  
L-am provocat să-mi povestească întâmplări anecdotice pe seama lui Moisil. Am reţinut o anecdotă pe care n-o mai auzisem până atunci, pe care o redau aproximativ mai jos, dar ea avea cu totul alt farmec spusă de Solomon Marcus.
La sfârşitul unui congres de matematică la Budapesta se organizează un banchet ce includea şi o degustare de vinuri. Moisil, stând la masă cu un academician maghiar, se apucă temeinic de degustare. Ia paharul, îl scutură finuţ în dreptul ochilor..., îi priveşte cercetător şi admirativ buchetul mişcându-şi semnificativ stufoasele sale sprâncene...., îl apropie sfios de nas..., îl miroase cu curiozitate şi dexteritate..., îl duce tacticos la gură..., ia o înghiţitură infinitezimală..., pleoscăie din limbă a mare plăcere..., afişează un surâs enigmatic şi decretează foarte hotărât:
- Tokaj, 1958. Foarte bun!
- Dar văd că vă pricepeţi, nu glumă!, zise academicianul maghiar, care-l privise admirativ în timpul captivantului ritual de degustare.
- Mmm, da..., mormăi cu modestie Moisil, după ce înghiţise de data asta o gură sănătoasă din deliciosul nectar al regilor, rege al vinurilor ungureşti.
- Sunteţi profesionist sau doar amator?, întrebă curios ungurul.
- Doar amator. Mare amator!
În 2016 se vor împlini 10 ani de la ICCCC 2006 şi 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil, motiv pentru care conferinţa ICCCC 2016 (http://univagora.ro/en/icccc2016/) va fi dedicată din nou marelui om de ştiinţă român.
La ICCCC 2016 avem invitaţi speciali trei mari informaticieni  contemporani, cu zeci de mii de citări ale operelor lor ştiinţifice, http://univagora.ro/en/icccc2016/keynote-speakers/): prof. Enrique Herrera Viedma (Spania), prof. Zenonas Turskis (Lithuania), prof. Gang Kou (China).
Ioan Dziţac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto:
ICCCC 2016–o conferinţă dedicată aniversării a 110 ani de la naşterea lui Grigore C. Moisil.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:40:10 Ora standard a Europei de Est