Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Mihai Eminescu, poet al sufletelor noastre, ediţia a III-a

Miercuri la Biblioteca Judeţeană

Mihai Eminescu, poet al sufletelor noastre, ediţia a III-a

În data de 14 ianuarie 2014, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, OFSD Oradea, împreună cu membri şi simpatizanţi ai PSD au aniversat ziua de naştere a marelui poet - MIHAI EMINESCU, poet al sufletelor noastre, eveniment aflat la a III-a ediţie.

Omagierea Poetului Naţional Mihai Eminescu a debutat prin dezvăluirea unor aspecte mai puţin cunoscute din viaţa şi activitatea acestuia. Astfel, d-na prof. univ. dr. Sonia Drăghici a prezentat  câteva aspecte mai puţin cunoscute privind caracterul şi temperamentul marelui poet, iar d-na inspector şcolar prof. dr. Elena Moţoc Chivari a prezentat expunerea „Eminescu, student la Berlin".
Audienţa a fost încântată cu un program artistic susţinut de elevi ai Liceului de Arte din Oradea: „De ce nu-mi vii" -  Hoşco Janetka, cls. a IX-a  (prof. coordonator Pali Ionela, prof. corepetitor Marinău Sanda); Eminescu - Balint Bianca, cls. a XI-a (prof. coordonator  Burdaş Florina, prof. corepetitor  Marinău Sanda); „Balada", de Ciprian Porumbescu - Sferle Alex, cls. a VII-a (prof. coordonator Moga Andrei); „Revedere",  Gheţi Emanuel, cls. a XII-a (prof. coordonator Bonţu Aurica, prof. corepetitor Benczedi Monika); „Când te voi uita", Iacob Antonia, cls. a XI-a, (prof. coordonator Hexan Adriana, prof. corepetitor Benczedi Monika).
Elevii clasei a IV-a D de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir", sub coordonarea dnei prof. Doina Lung, au interpretat poezii, cântece şi o scenetă pe versuri eminesciene.
Programul artistic s-a încheiat cu un recital de poezie şi cântece pe versurile Poetului Nepereche, interpretate de Florian şi Alexandrina Chelu.
D-na Claudia Timofte, preşedinta OFSD Oradea, a subliniat de ce este important Mihai Eminescu pentru români: 1.Pentru că a reuşit să-şi pună  în acord opera cu marea literatură europeană a timpului, ridicându-se la nivelul celor mai importante figuri literare ale vremii 2.Pentru că a reuşit să facă o sinteză personală între creaţia populară şi marile teme filosofice specifice epocii, conferind creaţiilor sale un ritm şi o melodicitate cu totul şi cu totul româneşti, inconfundabile; 3.Pentru că prin limba română pe care a folosit-o ne-a tras din secolul XIX direct în secolul XX, modernizându-ne.
La eveniment au participat membri simpatizanţi, precum şi cetăţeni ai urbei de pe Criş, împreună cu conducerea PSD Bihor, reprezentată de dl Ioan Mang, d-na Lia Pop, dl Ovidiu Mureşan, dl Liviu Sabău, dar şi reprezentanţi ai PSD în Consiliul local: d-na Bunea Doina, dl Adrian Stângă, precum şi invitaţi speciali ai evenimentului: d-na prof. univ. dr. Erica Mang, vicepreşedinte al CFSD, d-na ing. Stela Babău, preşedinte OFSD Beiuş, d-na Viorica Cherteş, preşedinta AFOREO, precum şi d-na prof. dr. Cristina Marian, director al Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" - Oradea.
Claudia Timofte,
preşedinte OFSD Oradea
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Mihai Eminescu, poet al sufletelor noastre, ediţia a III-a.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 14:15:48 Ora standard a Europei de Est