Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua colegiului şi a patronului spiritual

Joi, la Teatrul „Regina Maria”

Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua colegiului şi a patronului spiritual

Conducerea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu" din Oradea a decis ca şi în acest an, Ziua colegiului şi a patronului spiritual să fie sărbătorită la Teatrul „Regina Maria".

„Ziua de 15 ianuarie - sărbătoarea care ne uneşte şi menţine viu spiritul eminescian"
„Cu certitudine, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu" este o şcoală a cuvântului; este o şcoală care formează caractere şi modelează personalităţi, folosindu-se doar de puterea cuvântului. E lesne de înţeles de ce patronul nostru spiritual este poetul Mihai Eminescu, cel mai profund creator de cuvinte, a spus, printre altele, prof. Ioan Cadar, directorul adjunct al colegiului, în deschiderea festivităţii.
Doresc tuturor eminescienilor, de ieri, de azi şi de mâine, ca ziua de 15 ianuarie să rămână sărbătoarea care ne uneşte şi menţine viu spiritul eminescian", a conchis dl profesor Ioan Cadar.
În cuvântul său, doamna director, profesor dr. Cristina Marian, a evidenţiat oferta educaţională (generoasă) a unei instituţii şcolare „de elită şi de tradiţie în domeniul educaţional regional. Oferta noastră educaţională este generoasă, dar echilibrată, în condiţiile actuale, stabilind un raport benefic între specializările profilului umanist şi cele ale profilului real". În acest an şcolar, la colegiul eminescienilor, în 57 de clase, învaţă 1.642 de elevi, sub îndrumarea a 112 cadre didactice. În cadrul unui joc de cuvinte potrivite, doamna director Cristina Marian a dorit să atragă atenţia elevilor şi să-i determine să gândească la înţelesul lor: „Să fiţi atenţi la gândurile voastre, pentru că ele vor deveni vorbe; să fiţi atenţi la vorbele voastre, căci ele vor deveni fapte; să fiţi atenţi la faptele voastre, căci ele vor deveni obiceiuri; să fiţi atenţi la obiceiurile voastre, căci ele vă vor defini caracterul; să fiţi atenţi la caracterul vostru, căci el va fi destinul vostru, iar caracterul vostru se formează frumos şi puternic la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu!"
În continuare, doamna director a invitat pe scenă reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului (d-na Claudia Timofte, directorul Cancelariei prefectului Claudiu Pop), Primăriei Municipiului Oradea (dl viceprimar Ovidiu Mureşan) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor (d-na inspector şcolar general adjunct Codruţa Bogdan), ai asociaţiilor de părinţi şi ai consiliilor şcolare ale elevilor (secţia română şi maghiară).
La ceas aniversar, vorbitorii au felicitat conducerea colegiului, colectivul de elevi şi cadre didactice pentru rezultatele obţinute şi pentru evenimentul organizat.
Adresându-se elevilor, reprezentantul Asociaţiei de părinţi „Eminesciana", doamna Mihaela Bonaţiu, a spus: „Mihai Eminescu  este un nume care obligă. A fi elev la „Eminescu" este o cinste, dar şi o responsabilitate; cinstea de a fi printre cei mai buni şi responsabilitatea de a fi la înălţimea exigenţelor şi de a duce renumele liceului mai departe".
Aşa după cum s-a încetăţenit obiceiul, la Ziua şcolii, conducerea colegiului a înmânat diplome celor mai merituoşi elevi, olimpicilor naţionali şi judeţeni, dar şi eminescienilor de nota 10. Ar fi dorit să felicite şi elevii cu cea mai bună frecvenţă la cursuri, cu deosebire, pe cei care nu au nicio absenţă, dar nu a avut pe cine, poate la anul!
Festivitatea prilejuită de sărbătorirea Zilei patronului spiritual Mihai Eminescu s-a încheiat cu un moment artistic.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Eminescienii orădeni au sărbătorit Ziua colegiului şi a patronului spiritual.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:30 Ora de vară a Europei de Est