Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

În ultima săptămână de şcoală din 2014, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea au avut loc activităţi educative în cadrul unui generos proiect educativ judeţean cu participare internaţională, intitulat „Magia sărbătorilor în universul copilăriei".

„În preajma sărbătorilor, trăim nostalgia desăvârşirii noastre spirituale, deoarece sărbătorile ne transpun pe un tărâm fermecat, de neimaginat. Ne împăcăm cu noi înşine şi cu semenii noştri, prin iubire şi iertare, prin bucuria de a fi împreună şi a deveni mai buni, mai darnici. Anotimpul alb este aşteptat de copii cu emoţii intense. Ei aşteaptă cu nerăbdare primul fulg de nea, bucuria săniuşului, ambiţia de a înălţa cel mai mare om de zăpadă, spiritul Sărbătorii Naşterii Domnului, emoţia darurilor, frumuseţea colindelor. Sărbătoarea Crăciunului, care simbolizează naşterea lui Iisus Hristos, reprezintă pentru noi toţi un prilej de bucurie şi totodată de iertare. Creaţiile elevilor realizate în această perioadă sunt mai frumoase ca oricând, acestea fiind realizate cu drag şi cu dăruire. La fel de frumoase şi de curate sunt şi trăirile pe care le avem cu toţii în preajma sfintelor sărbători. Însă întregirea noastră spirituală vine abia atunci când simţim şi trăim profund şi Ziua Naţională - zi sfântă care comemorează anual definirea noastră ca neam -  sau când ne celebrăm Luceafărul poeziei româneşti.
Sărbătorile românilor sunt prilej de încântare, dar şi un bun prilej de a împărtăşi cu ceilalţi puţin din bunătatea, credinţa şi tradiţia moştenite de la străbuni", se spune în proiectul la care ne referim.
„Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti"
Călăuziţi de mesajul proiectului, coordonatorii de proiect, director, prof. Mircea Mitran - responsabil de proiect, prof. dr. Bocoi Liliana - director adjunct, şi prof. Pavel Elena, împreună cu echipa de proiect (prof. Derecichei Claudia, Socolan Florentina, Ciarnău Romelia, Bireş Ramona şi Laza Eva) au demarat în ultima săptămână de şcoală din 2014 un buchet de acţiuni educative, având drept deviză motto-ul proiectului: „Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti".
Proiectul vizează un număr de circa 900 de elevi de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a, având alături nu mai puţin de 14 parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor şi încă 12 instituţii, în majoritate unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea (coord. prof. Tăut Stela), Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" (coord. prof. Buzulică Brânduşa şi Chiper Daniela), Liceul de Arte (coord. prof. Bunica Valeria), Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", CSEI „Cristal" din Oradea (coord. prof. Pleş Mirela), Şcoala Gimnazială „Dr. Ilie Lazăr" din Giuleşti, judeţul Maramureş (coord. prof. Moiş Ioana), Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr" din Zalău, jud. Sălaj (coord. prof. Maliţa Raluca), Şcoala Gimnazială „Elena Cuza" din Piatra Neamţ, jud. Neamţ (coord. prof. Armene Nicoleta), Şcoala Gimnazială Nr. 27 „Anatol Ghermanschi", din Braşov, jud. Braşov (coord. prof. Ceauşu Luminiţa şi Bărbat Adriana), Şcoala Gimnazială din Negreni, jud. Cluj (coord. prof. Cristea Mariana şi Avram Simona), Centrul Rezidenţial „Sf. Nicolae" din Peciu Nou, jud. Timiş (coord. prof. Miron Ana), ,,Jozsef Attila" Altalanos Iskola din Berettyoujfalu, Ungaria (coord., prof. director Kurtan Monika).
„Proiectul nostru urmăreşte stimularea creativităţii copiilor, cunoașterea istoriei neamului, încurajarea exprimării sentimentelor creştine şi a celor patriotice, înţelegerea evenimentelor și cunoaşterea diferitelor forme de manifestare a acestor minunate sărbători, cunoaşterea tradiţiilor şi a valorilor morale transmise de sărbătorile păstrate cu sfinţenie de poporul român", ne-a spus doamna prof. dr. Liliana Bocoi, coordonator de proiect.
În întâmpinarea Marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" s-a derulat un buchet de activităţi educative.
Târgul caritabil de Crăciun
În sala de sport a şcolii s-a desfăşurat marele târg de prăjituri şi ornamente de Crăciun, coordonat de prof. dr. Bocoi Liliana, Pavel Elena şi Revnic Ioana, iar banii obţinuţi din vânzarea produselor au fost folosiţi pentru procurarea de jucării, fructe şi dulciuri, care au fost dăruite copiilor de la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" - secţia Pediatrie - Oncologie. Produsele au fost predate doamnei asist. şef Miklos Iolanda de către o delegaţie alcătuită din prof. dr. Bocoi Liliana, Mocan Mariana, Revnic Ioana şi Socolan Florentina.  
Haine şi jucării în dar!
În preajma Sfintelor Sărbători, elevii şcolii au adunat şi au donat haine şi jucării pentru copiii de la Centrul de Plasament Nr. 2 din Oradea. Hainele şi jucăriile au ajuns la centrul din strada Feldioarei prin intermediul delegaţiei formate din patru profesori: Bocoi Liliana, Socolan Florentina, Bondar Emil şi Laza Eva.
Marea expoziţie de Crăciun
La orele de abilităţi practice, în cadrul unor activităţi extracurriculare şi al unor proiecte tematice, precum şi în cadrul activităţilor specifice ale proiectului „Magia sărbătorilor în universul copilăriei", elevii de la „Oltea Doamna" şi partenerii lor de proiect din Oradea, Giuleşti, Zalău, Piatra Neamţ, Braşov, Negreni şi din Berettyoujfalu (Ungaria) au realizat diferite lucrări plastice, machete, ornamente de Crăciun şi obiecte tradiţionale (inclusiv costume populare), care au făcut obiectul unei expoziţii, intitulate „Darurile noastre de Crăciun pentru cei dragi", expoziţie coordonată de prof. de arte Derecichei Claudia.
Concert de Crăciun
Vestea Naşterii Pruncului Iisus a fost adusă în cadrul serbărilor de Crăciun desfăşurate la nivelul claselor, iar la nivelul şcolii, de către membrii Corului şcolii, dar nu numai, cu prilejul Concertului de Crăciun, coordonat de prof. de muzică Pop Liliana.
Prin toate aceste acţiuni, elevii şi cadrele didactice şi-au manifestat bucuria întâmpinării marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, oferind daruri şi înălţând colinde...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: „Magia sărbătorilor în universul copilăriei”.  

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:53:10 Ora de vară a Europei de Est