Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

Proiectul educativ judeţean cu participare internaţională

„Magia sărbătorilor în universul copilăriei”

În ultima săptămână de şcoală din 2014, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" din Oradea au avut loc activităţi educative în cadrul unui generos proiect educativ judeţean cu participare internaţională, intitulat „Magia sărbătorilor în universul copilăriei".

„În preajma sărbătorilor, trăim nostalgia desăvârşirii noastre spirituale, deoarece sărbătorile ne transpun pe un tărâm fermecat, de neimaginat. Ne împăcăm cu noi înşine şi cu semenii noştri, prin iubire şi iertare, prin bucuria de a fi împreună şi a deveni mai buni, mai darnici. Anotimpul alb este aşteptat de copii cu emoţii intense. Ei aşteaptă cu nerăbdare primul fulg de nea, bucuria săniuşului, ambiţia de a înălţa cel mai mare om de zăpadă, spiritul Sărbătorii Naşterii Domnului, emoţia darurilor, frumuseţea colindelor. Sărbătoarea Crăciunului, care simbolizează naşterea lui Iisus Hristos, reprezintă pentru noi toţi un prilej de bucurie şi totodată de iertare. Creaţiile elevilor realizate în această perioadă sunt mai frumoase ca oricând, acestea fiind realizate cu drag şi cu dăruire. La fel de frumoase şi de curate sunt şi trăirile pe care le avem cu toţii în preajma sfintelor sărbători. Însă întregirea noastră spirituală vine abia atunci când simţim şi trăim profund şi Ziua Naţională - zi sfântă care comemorează anual definirea noastră ca neam -  sau când ne celebrăm Luceafărul poeziei româneşti.
Sărbătorile românilor sunt prilej de încântare, dar şi un bun prilej de a împărtăşi cu ceilalţi puţin din bunătatea, credinţa şi tradiţia moştenite de la străbuni", se spune în proiectul la care ne referim.
„Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti"
Călăuziţi de mesajul proiectului, coordonatorii de proiect, director, prof. Mircea Mitran - responsabil de proiect, prof. dr. Bocoi Liliana - director adjunct, şi prof. Pavel Elena, împreună cu echipa de proiect (prof. Derecichei Claudia, Socolan Florentina, Ciarnău Romelia, Bireş Ramona şi Laza Eva) au demarat în ultima săptămână de şcoală din 2014 un buchet de acţiuni educative, având drept deviză motto-ul proiectului: „Îţi  place să primeşti, învaţă să dăruieşti".
Proiectul vizează un număr de circa 900 de elevi de la clasa pregătitoare la clasa a VIII-a, având alături nu mai puţin de 14 parteneri: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Casa Corpului Didactic Bihor şi încă 12 instituţii, în majoritate unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu" din Oradea (coord. prof. Tăut Stela), Şcoala Gimnazială „Ioan Slavici" (coord. prof. Buzulică Brânduşa şi Chiper Daniela), Liceul de Arte (coord. prof. Bunica Valeria), Liceul Ortodox ,,Episcop Roman Ciorogariu", CSEI „Cristal" din Oradea (coord. prof. Pleş Mirela), Şcoala Gimnazială „Dr. Ilie Lazăr" din Giuleşti, judeţul Maramureş (coord. prof. Moiş Ioana), Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr" din Zalău, jud. Sălaj (coord. prof. Maliţa Raluca), Şcoala Gimnazială „Elena Cuza" din Piatra Neamţ, jud. Neamţ (coord. prof. Armene Nicoleta), Şcoala Gimnazială Nr. 27 „Anatol Ghermanschi", din Braşov, jud. Braşov (coord. prof. Ceauşu Luminiţa şi Bărbat Adriana), Şcoala Gimnazială din Negreni, jud. Cluj (coord. prof. Cristea Mariana şi Avram Simona), Centrul Rezidenţial „Sf. Nicolae" din Peciu Nou, jud. Timiş (coord. prof. Miron Ana), ,,Jozsef Attila" Altalanos Iskola din Berettyoujfalu, Ungaria (coord., prof. director Kurtan Monika).
„Proiectul nostru urmăreşte stimularea creativităţii copiilor, cunoașterea istoriei neamului, încurajarea exprimării sentimentelor creştine şi a celor patriotice, înţelegerea evenimentelor și cunoaşterea diferitelor forme de manifestare a acestor minunate sărbători, cunoaşterea tradiţiilor şi a valorilor morale transmise de sărbătorile păstrate cu sfinţenie de poporul român", ne-a spus doamna prof. dr. Liliana Bocoi, coordonator de proiect.
În întâmpinarea Marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, la Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" s-a derulat un buchet de activităţi educative.
Târgul caritabil de Crăciun
În sala de sport a şcolii s-a desfăşurat marele târg de prăjituri şi ornamente de Crăciun, coordonat de prof. dr. Bocoi Liliana, Pavel Elena şi Revnic Ioana, iar banii obţinuţi din vânzarea produselor au fost folosiţi pentru procurarea de jucării, fructe şi dulciuri, care au fost dăruite copiilor de la Spitalul Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu" - secţia Pediatrie - Oncologie. Produsele au fost predate doamnei asist. şef Miklos Iolanda de către o delegaţie alcătuită din prof. dr. Bocoi Liliana, Mocan Mariana, Revnic Ioana şi Socolan Florentina.  
Haine şi jucării în dar!
În preajma Sfintelor Sărbători, elevii şcolii au adunat şi au donat haine şi jucării pentru copiii de la Centrul de Plasament Nr. 2 din Oradea. Hainele şi jucăriile au ajuns la centrul din strada Feldioarei prin intermediul delegaţiei formate din patru profesori: Bocoi Liliana, Socolan Florentina, Bondar Emil şi Laza Eva.
Marea expoziţie de Crăciun
La orele de abilităţi practice, în cadrul unor activităţi extracurriculare şi al unor proiecte tematice, precum şi în cadrul activităţilor specifice ale proiectului „Magia sărbătorilor în universul copilăriei", elevii de la „Oltea Doamna" şi partenerii lor de proiect din Oradea, Giuleşti, Zalău, Piatra Neamţ, Braşov, Negreni şi din Berettyoujfalu (Ungaria) au realizat diferite lucrări plastice, machete, ornamente de Crăciun şi obiecte tradiţionale (inclusiv costume populare), care au făcut obiectul unei expoziţii, intitulate „Darurile noastre de Crăciun pentru cei dragi", expoziţie coordonată de prof. de arte Derecichei Claudia.
Concert de Crăciun
Vestea Naşterii Pruncului Iisus a fost adusă în cadrul serbărilor de Crăciun desfăşurate la nivelul claselor, iar la nivelul şcolii, de către membrii Corului şcolii, dar nu numai, cu prilejul Concertului de Crăciun, coordonat de prof. de muzică Pop Liliana.
Prin toate aceste acţiuni, elevii şi cadrele didactice şi-au manifestat bucuria întâmpinării marelui Praznic Împărătesc al Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, oferind daruri şi înălţând colinde...
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (90 de poze), accesaţi Galeria foto: „Magia sărbătorilor în universul copilăriei”.  

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:55:05 Ora standard a Europei de Est