Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Concursul naţional de matematică „LuminaMath”

Miercuri, la CN „Iosif Vulcan”, premierea câştigătorilor

La Concursul naţional de matematică „LuminaMath”

Miercuri (7 ianuarie 2015), la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan" din Oradea, doamna profesor Adriana Florica Puie, coordonator concurs la nivel de colegiu, a înmânat 33 de premii şi menţiuni, precum şi trei bilete de tabără câştigătorilor Concursului naţional de matematică „LuminaMath", ediţia a XVIII-a, desfăşurată în 22 noiembrie 2014.

La nivelul colegiului, au fost obţinute 33 de premii şi menţiuni, precum şi trei bilete de tabără: câte 4 premii I şi II, 15 premii III, 10 menţiuni şi trei bilete de tabără naţională, la Potigrafu (în jud. Prahova).
„Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ luptă de mai bine de un deceniu alături de Dumneavoastră pentru a inocula un sistem de gândire autodidact elevilor noştri şi pentru a-i face pe aceştia să îşi dorească să obţină performanţe în diferite domenii.
Dacă vom reuşi să ne convingem elevii că singura modalitate prin care pot să-şi  depăşească propriile bariere este setea  nestăvilită de cunoaştere, atunci vom considera că obiectivul nostru a fost atins", susţine Dr. Ragip Gokcel, secretarul general al fundaţiei.
Şi tot domnia sa consideră că „LuminaMath este unul dintre cele mai prestigioase concursuri de matematică la nivel naţional, care a evoluat în ultimii ani şi a reuşit să strângă tot mai mulţi participanţi dornici să-şi testeze  cunoştinţele asimilate în şcoală, responsabilitatea, perseverenţa şi răbdarea (...). Trebuie să-i învăţăm pe copiii noştri că este nevoie de o muncă temeinică şi susţinută pentru ca ei să devină adulţii de succes de mâine, încrezători în propriile forţe. Ne dorim să valorificăm potenţialul elevilor care au înclinaţie spre matematică şi să îi pregătim în acelaşi timp pentru examenele cu miză din viitorul lor şcolar".
În deschiderea festivităţii de premiere, doamna profesor Adriana Florica Puie a lansat provocări pentru crearea atmosferei şi testarea elevilor în legătură cu cea de-a XVIII-a ediţie, desfăşurată în 22 noiembrie 2014, dorind să înfiripeze „povestea" de succes a acestei ediţii la nivelul colegiului vulcaniştilor orădeni.
Să mai spunem că concursul a constat într-un test grilă alcătuit din probleme cu grade diferite de dificultate, fiecare având cinci variante de răspuns; clasele primare (II-IV) au avut 30 de probleme, iar cele gimnaziale, 40 de probleme, care trebuiau rezolvate în 120 de minute. Întrebările fără răspuns nu s-au punctat, dar nici nu s-au depunctat.
Acestea fiind zise, să-i cunoaştem pe câştigătorii celei de-a XVIII-a ediţii.
Premiul I (patru)
Dana Maria şi Pantea David, din clasa a III-a (elevii d-lui prof. Andrei Ionuţ Ghiţă), Turcuș Emanuela, clasa a III-a (prof. Mărincean Anca) şi Ardelean Melania Maria, clasa a IV-a (prof. Adriana Florica Puie)                  
Premiul II (patru)
Ile Patricia şi Meșter Daria din clasa a II-a (prof. Huszar Ioana), Chebeleu Daria (prof. Horga Anamaria) şi Noje Carina, clasa a III-a (prof. Andrei Ionuț Ghiță).
Premiul III (15)
Şandru Raul, din clasa a II-a (prof. Huszar Ioana), Bonaci Iacob Georgiana, Chindlea Bianca, Gavriluț Alexandru, Ghețe Daiana, Indrieș Sofia, Lazăr Andrei, Mărginean Matei, Neț Ianis, Perț Oana, Popovici Raluca, Sabău Vlad, Ţinc Briana şi Torje Luca, toţi 13 din clasa a III-a (prof. Andrei Ionuţ Ghiţă), precum şi Stark Alexian Arthur din clasa a IV-a (prof. Adriana Florica Puie).
Tot premiul III a obţinut şi Pop Raul din clasa a IV-a (Şcoala Gimnazială Nr.1 Sârbi).
Mențiune (10)
Culici Maria, clasa a II-a (prof. Horga Anamaria), Domuța Sebastian, Florescu Titus şi Pendea Keira, clasa a II-a (prof. Huszar Ioana), Berdie Tudor, clasa a III-a (prof. Mărincean Anca), Boroș EszterCherecheș Mara, Constantin Iasmina, Coș Alexie şi David Marc, toţi cinci din clasa a III-a (prof. Andrei Ionuț Ghiță).
Trei vulcanişti orădeni au câştigat şi câteun bilet pentru Tabăra naţională de vară „Potigrafu" din judeţul Prahova. E vorba de elevii Meșter Daria (prof. Huszar Ioana), Pantea David (prof. Andrei Ionuț Ghiță) şi Ardelean Melania Maria (prof. Adriana Florica Puie).
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (50 de poze), accesaţi Galeria foto: La Concursul naţional de matematică „LuminaMath”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:46:04 Ora de vară a Europei de Est