Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi

Între ei, orădenii Caba Raissa şi Uivaroşan Dariu

Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi

Gala laureaţilor care a finalizat ediţia din 2014 a concursului naţional de literatură şi jurnalism sportiv „Un condei numit Fair Play" a avut loc la sediul Casei Olimpice din Bucureşti.

„Un condei numit Fair Play"
Alături de cei 71 de elevi laureaţi şi profesorii lor îndrumători, la eveniment au fost prezenţi Florin Mişca, secretarul general adjunct al Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mina Maria Rusu, inspector general de limba şi literatura română în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Bucureşti, campioni şi medaliaţi olimpici, reprezentanţi ai Uniunii Scriitorilor şi alte personalităţi.
Organizat de COSR prin Academia Olimpică Română, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ediţia din acest an (2014) a reunit la start câteva mii de concurenţi. Dintre creaţiile acestora, juriile înfiinţate la nivel judeţean au promovat, pentru faza finală, 296 de lucrări, provenite din 17 judeţe şi Municipiul Bucureşti, de la 78 de unităţi şcolare din 42 de localităţi urbane şi rurale. Acestea sunt împărţite pe secţiuni: Proză, Poezie, Cronică - Reportaj, iar concurenţii, pe categorii de vârstă: 7-10, 11-14, 15-18 ani.
Juriul ediţiei 2014 a fost alcătuit din: preşedinte - Mina Maria Rusu, inspector general de limba si literatura română în cadrul MEN şi patru membri: profesor Mariana Cheroiu de la Şcoala Gimnazială Nr. 56, din Bucureşti, Alexandra Mocanu, profesor la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza" şi inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Teleorman, jurnalistul sportiv Sorin Marian Rusu (TV Digi Sport) şi Bogdan Burileanu, scriitor, membru în Consiliul de conducere al Academiei Olimpice Române, expert COSR.
Momentele artistice din timpul Galei au fost susţinute de elevele Şcolii Gimnaziale de Arte „Iosif Sava" din Bucureşti.
Premianţii
POEZIE
Categoria 7-10 ani
Premiul I: MIRUNA SIMINIC - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", din Sângeorz Băi, jud. Bistriţa Năsăud
Premiul II: LOREDANA MARIŞ - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş
Premiul III: RALUCA VARVARI - Liceul Tehnic Feldru, jud. Bistriţa Năsăud
Menţiuni:
MARIA TIOLAN - Liceul Tehnic Feldru, jud. Bistriţa Năsăud
MIRUNA JIRCAN - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş
ANDREI NICOLAE - Liceul Tehnologic „D-na Chiajna", Roşu - Chiajna, jud. Ilfov
BIANCA CAZAN - Colegiul Tehnic Transilvania, Deva       
IOANA BUDAU - Colegiul Naţional „Cetate", Deva 
Categoria  11-14 ani   
Premiul I: TEODORA TOANA - Şcoala Gimnazială „Traian", Craiova
Premiul II: TUDOR DUŢESCU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova  
Premiul III: TUDOR TRIF - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău
Menţiuni:
DORIN DINULESCU - Şcoala Gimnazială Nr. 194 „Marin Sorescu", Bucureşti   
CĂTĂLIN SPĂTARU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
MONICA ORHEIU - Şcoala Gimnazială „Traian", Craiova     
MARIA POPESCU - Şcoala Gimnazială „Zaharia Stancu", Roşiorii de Vede      
ELENA MALANCU - Şcoala Gimnazială „O.D. Iorgulescu", Câmpulung Muscel
Categoria 15-18 ani    
Premiul I: BIANCA APOSTOL - Liceul Tehnologic „Oltchim", Râmnicu Vâlcea       
Premiul II: MIRUNA ARGEŞEANU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
Premiul III: MARINA CIOBANU - Liceul Pedagogic „Carmen Sylva", Timişoara       
Menţiuni:
MARTA LUPEANU - Liceul cu Program Sportiv, Câmpulung Muscel 
MARIA LUNGU - Şcoala Gimnazială „Decebal", Craiova   
ŞTEFAN BIRTU - Colegiul Naţional „Elena Cuza", Craiova 
SERGIU OSMAN - Colegiul Naţional „Ana Aslan", Timişoara
CODRIN EPURE - Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu", Vaslui  
PROZĂ
Categoria 7-10 ani    
Premiul I: LUCA TARCHILĂ - Colegiu Tehnic „D. Hurmuzescu", Deva
Premiul II: DAN DONOSE - Şcoala Gimnazială Nr. 29 „Mihai Viteazul", Constanţa
Premiul III: ADRIAN MANEA - Colegiu Tehnic „Transilvania", Deva
Menţiuni:
RAISSA CABA - Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna" şi
DARIUS UIVAROŞAN - Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna", Oradea, profesor Rodica Fechete

MARIA ROSETTI - Colegiu Naţional „Cetate" Deva 
IASMIN UŞURELU - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara   
BOGDAN MOLDOVAN - Şcoala Gimnazială Lunca Bradului, jud. Mureş  
Categoria  11-14 ani   
Premiul I: MIHAELA TANCU - Şcoala Gimnazială Nr. 3, Zimnicea
Premiul II: ANA NEAMTI - Liceul Tehnic Feldru, Bistriţa Năsăud
Premiul III: ALEXANDRA MIHAILA - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", Sângeorz Băi, Bistriţa Năsăud  
Mentiuni:
DIANA ILIE - Colegiu Naţional „Zinca Golescu", Piteşti       
BIANCA MUREŞAN - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău 
ADRIANA CIUPE - Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr", Zalău    
ANDREEA RUSESCU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova    
XONIA PURCĂRAŞ - Şcoala Gimnazială „Simion Barnuţiu", Zalău
Categoria  15-18 ani   
Premiul I: IOANA RĂDUŢ - Colegiul Naţional „Al. Odobescu", Piteşti  
Premiul II: AURA COSTE - Colegiul Tehnic „Transilvania", Deva   
Premiul III: ELIZA VOINEA - Colegiul Naţional „Carol I", Craiova     
Menţiuni:
ROXANA IVAN - Liceul Teoretic „C. Brâncoveanu", Dăbuleni, Dolj 
CARMEN PUFULETE - Colegiul Naţional „Carol I", Craiova  
SORINA MATEI - Liceul Tehnologic „Oltchim", Râmnicu Vâlcea  
ŞTEFAN PARASCHIV - Liceul Teoretic „Traian",  Constanţa 
SANDRA NICOARĂ - Colegiul Tehnic „Transilvania", Deva
REPORTAJ
Categoria 7-10 ani  
Premiul I: ALBERTO DIMA  - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad       
Premiul II: IOANA SZILAGHY - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad   
Premiul III: IASMINA KADAM - Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş", Timişoara
Menţiuni:
IRINA TEODOR - Şcoala Gimnazială „Stroe S. Belloescu", Bârlad
MELISA GALGOCZI MALIMARCOV - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara
Categoria 11-14 
Premiul I: ADELINE PETROVICI - Şcoala Gimnazială Nr. 19 „Vlad Ţepeş", Timişoara  
Premiul II: BRIANA CLEOPATRA BĂLAN - Liceul de Arte „Corneliu Baba", Bistriţa
Premiul III: ALEXANDRU MUNTEANU - Liceul Teoretic „Vlad Ţepeş", Timişoara
Menţiuni:
DIANA IRIMIA - Şcoala Gimnazială „Constantin Parfene", Vaslui 
IOANA RUNCAN - Şcoala Gimnazială „Artemiu Publiu Alexi", Sângeorz Băi
ANDRADA VLAD - Colegiul Naţional „Cetate" Deva
LIVIU ŞERB - Şcoala Gimnazială „O.D. Iorgulescu", Câmpulung Muscel
DANA ALEXANDRU - Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti", Craiova 
Categoria 15-18 ani
Premiul I: TEODORA NEMŢANU - Liceul Teoretic „M. Kogălniceanu", Vaslui
Premiul II: CAMELIA ARDELEAN - Liceul Teoretic „Gheorghe Şincai", Zalău  
Premiul III: CODRUŢA DRAGOMIR - Liceul cu Program Sportiv „Banatul", Timişoara
Menţiuni:
ALEXANDRU PREDA - Liceul Tehnologic „Horia Vintilă" Segarcea, jud. Dolj   
MARINA IANINA DRĂGĂNESCU - Colegiul Naţional „Zinca Golescu", Piteşti
ADRIAN LAICHICI - Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga", Timişoara
DAIANA LUPSAC - Colegiul Naţional „Constantin Diaconovici Loga", Timişoara ANDRA UNGUREANU - Liceul cu Program Sportiv Botoşani 
Premiul special a fost acordat concurentului care este si sportiv legitimat: ALINA PODAR - Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza", Alexandria
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Cei mai valoroşi tineri jurnalişti sportivi, premiaţi.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 00:47:00 Ora standard a Europei de Est