Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

Botezul Domnului nostru Iisus Hristos

Boboteaza la Sf. Apostol Andrei

„Şi un glas din ceruri S-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel Iubit, întru care am binevoit".

Iubiţii noştri credincioşi,
Dăm slavă lui Dumnezeu, mai întâi, că ne-a-nvrednicit să ajungem această sfântă şi mare zi, a Bobotezei; sărbătoare care încheie ciclul de sărbători creştine pe care le-a rânduit biserica în această perioadă. În 25 decembrie, am sărbătorit Naşterea Domnului sau Crăciunul, la 1 ianuarie, Tăierea împrejur, la 8 zile de la naştere, pe Sfântul Vasile şi Anul Nou, iar astăzi (marţi, 6 ianuarie 2015 - n.n.), un mare praznic, o mare sărbătoare, Botezul Domnului nostru Iisus Hristos sau Boboteaza".  
Am citat din cuvântul de învăţătură pus la suflet de părintele vicar Vasile Bota.
Vorbind despre sărbătoarea zilei, Botezul Domnului, părintele a ţinut să sublinieze că este una dintre cele mai vechi sărbători creştine. „Până în veacul al IV-lea, la sfârşit, în data de 6 ianuarie, se sărbătorea atât Crăciunul, cât şi Botezul Domnului. Întrucât sunt câteva diferenţe între arătarea Domnului de la Naşterea Sa şi arătarea Preasfintei Treimi la Botez, biserica a rânduit, repet, la sfârşitul secolului al IV-lea, să separe cele două evenimente importante din viaţa mântuirii noastre. Şi am amintit de câteva deosebiri. Mai întâi, la Naşterea Domnului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost descoperit doar păstorilor şi magilor. La Botezul Domnului, însă, a fost descoperit lumii întregi de către Ioan Botezătorul. La Naşterea Domnului, S-a arătat doar a doua persoană a Sfintei Treimi, Fiul lui Dumnezeu, întrupat care S-a făcut om, pe când la Botezul Domnului, S-a descoperit Sfânta Treime: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt. De aceea, în Troparul sărbătorii mărturisim acest adevăr, semnificaţia sărbătorii:
În Iordan, botezându-te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul în chip de porumb (el) a adeverit întărirea cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, şi lumea ai luminat, slavă Ţie!"
În continuare, părintele vicar Vasile Bota a stăruit în a ne lămuri, prin intermediul unor întrebări (retorice) dacă avea nevoie Fiului lui Dumnezeu (care era fără de păcat, care s-a născut şi fără de păcatul strămoşesc) să fie botezat? Părintele a ţinut apoi să sublinieze marea diferenţă (o totală diferenţă) care există între Botezul lui Ioan şi botezul creştin. „Dacă nu înţelegem această diferenţă, uşor cădem în rătăcire, spunând că dacă Hristos S-a botezat exact la 30 de ani, aşa trebuie să ne botezăm şi noi, creştinii", confundând Botezul lui Ioan cu botezul creştin. Dacă vom deschide paginile sfintei Scripturi, însă, vom vedea că se vorbeşte despre trei feluri de botezuri..."
Apoi, afară, pe solea din faţa bisericii, am urmărit slujba de sfinţire a apei celei mari din ziua de Bobotează, prin invocarea şi prin lucrarea Duhului Sfânt, ca să fie de folos: „Pentru că apa se sfinţeşte să fie folositoare atât sufletului, cât şi trupului, spre iertarea păcatelor, spre întărire sufletească, spre alungarea demonilor, spre vindecare de boli...", a precizat părintele vicar.
În deplină rânduială, una proverbială, în această parohie, consilierii au umplut sticlele creştinilor cu apă sfinţită.
Ovidiu Dan
P.S. Pentru mai multe poze (42 de poze), accesaţi Galeria foto: Boboteaza la Sf. Apostol Andrei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:47:02 Ora de vară a Europei de Est