Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative...

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

În anul 2014, doamna deputat Florica Cherecheş a desfăşurat o activitate bogată, susţinând 20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative, 7 moţiuni, a participat la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri și audiențe cu cetățeni şi a promovat Oradea în ţară şi în străinătate.

Declaraţiile politice au atins subiecte precum: importanţa familiei, situaţia copiilor abandonaţi şi regimul adopţiei, educaţie şi sănătate, asistenţa socială, munca la negru şi sistemul electoral.
În urma identificării unor probleme sau sesizărilor primite la Biroul parlamentar s-au formulat întrebări către miniştrii de resort cu privire la finanţarea învăţământului, finanţarea serviciilor sociale acordate de asociaţii şi fundaţiii, finanţarea în domeniul sanitar, contracararea muncii la negru, finanţarea şi dezvoltarea sistemului de învăţământ.
Dintre propunerile legislative depuse sau susţinute de doamna deputat amintim:
Propunerea de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Principalele modificări vizate sunt: prelungirea valabilităţii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte; reducerea numărului de rude care trebuie identificate pentru a-şi exprima consimţământul pentru adopţie, de la gradul al IV-lea la gradul al III-lea; acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie; încurajarea adopţiei copiilor de către cetăţeni români stabiliţi în străinătate
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care se urmăreşte includerea serviciilor publice Salvamont/ Salvaspeo, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă şi sonoră în timpul intervenţiilor.
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, pentru includerea Serviciului Public Salvamont în indexul instituţiilor alertate prin serviciul 112.
Propunere legislativă privind Tichetul de servicii destinat prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier, care are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu.
Propunere legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ
Propunere legislativă privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării
Amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2015: alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului de Reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea; alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţie cămin studenţesc cu 400 locuri la Universitatea Oradea; alocarea sumei de 8.800 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţia unei săli multifuncţionale cu o capacitate de 8.000 de locuri; alocarea sumei de 4.400 mii lei pentru obiectivul Finalizare investiţie şi dotări la Centrul oncologic Oradea, fondurile fiind necesare pentru cele două etaje superioare ale clădirii cu patru etaje ale Centrului Oncologic care vor găzdui, după finalizarea lucrărilor şi achiziţionarea dotărilor necesare, Secţia de Hematologie şi Chirurgie oncologică; suplimentarea sumei de 396.000 mii lei cu suma de 450.964 mii lei, sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor pentru drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2015; suplimentarea sumei prevăzute pentru obiectivul autostrada Braşov - Cluj - Borş cu suma de 400.000 mii lei în vederea continuării lucrărilor pe tronsonul Borş-Cluj.
Interesul pentru dezvoltarea durabilă a României a determinat acordarea unui vot negativ propunerii legislative iniţiate de Guvernul României privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Doamna deputat Florica Cherecheş, alături de parlamentarii PNL de Bihor, a protestat împotriva mutării Direcţiei Regionale Vamale din Oradea în Cluj-Napoca.
În calitate de membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor, doamna deputat a inițiat, în colaborare cu instituţii publice, activităţi adresate tinerilor, menite să contribuie la educarea şi dezvoltarea lor pentru viitor, cum ar fi:
Marşul pentru prevenirea fenomenului de violenţă în şcoli, ediţia II-a, desfăşurat în data de 30 ianuarie 2014 sub sloganul „O adolescenţă fără violenţă", la care au participat peste 600 de elevi orădeni purtând pancarte cu mesaje anti-violenţă, iar la final au asistat la un moment artistic pregătit de elevi pentru elevi în Sala Mare a Teatrului Regina Maria;
Conferinţa internaţională cu tema: „Unde este viitorul? Şomajul în rândul tinerilor şi exodul de valori în Europa" organizată în colaborare cu European Christian Political Youth Network (ECPYN) în data de 19 februarie 2014, la Palatul Parlamentului;
„Oradea - centrul Europei pentru o zi", ediţia a II-a, eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei. Elevi din 32 de instituţii de învăţământ au realizat standuri de prezentare aferente fiecărui stat-membru al Uniunii Europene, programe artistice, reuşind cu originalitate, creativitate şi inteligenţă să surprindă, cât mai real şi sugestiv, profilul ţării respective.
Acţiune de colectare cărţi pentru copii şi tineret, lansată în data de 2.04.2014 cu ocazia Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii. Cele peste 600 de cărţi colectate au fost predate Centrului cultural din satul Husasău de Criş, comuna Ineu, gestionat de preotul Ioan Ghitea, pentru a fi completat fondul de carte al bibliotecii înfiinţate anul trecut.
Sărbătorirea Zilei copilului și a Zilei copilului adoptat, printr-un picnic organizat în 1 iunie în colaborare cu Asociația părinților adoptivi și Asociația Căminul Felix. Au participat peste 150 de copii alături de părinți sau asistenți maternali sau părinți adoptivi, după caz.
În calitate de membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din parlamentari creştini cu confesiuni religioase diferite (ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi, neo-protestanţi), a participat la: Micul dejun cu rugăciune organizat la Seul, Coreea de Sud, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul coreean. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 3.000 de persoane din peste 20 de țări.
Marșul pentru viață 2014 - „Adopția, o alegere nobilă", eveniment anual, dedicat valorizării și protejării vieții copiilor începând de la concepție.
Conferinţa internaţională „Traficul de persoane - o ameninţare la adresa valorilor familiei". Evenimentul a avut loc în data de 2 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului, fiind organizat de Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane şi Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Federaţia Europeană a Asociaţiilor Familiilor Catolice și Mişcarea Europeană pentru Politici Creştine.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Putna de către Grupul ecumenic de rugãciune din Parlamentul României.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Bruxelles, Belgia, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul European. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 300 de persoane din Europa şi Statele Unite ale Americii, parlamentari şi personalităţi din diverse domenii, iar doamna deputat Florica Cherecheş a fost unul din cei doi vorbitori principali ai evenimentului.
Doamna deputat Florica Cherecheş a participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintim:
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată de Asociaţia Tikvah Oradea
Political Leadership Congress ce a avut loc la Timişoara şi a reunit persoane din mai multe domenii de activitate: mediul de afaceri, administraţie, politic, religios, non-guvernamental;
Târgul școlilor profesionale 2014 Oradea
Proiectul „Femina" implementat de Fundaţia Comunitară Oradea, care a avut ca scop dezvoltarea femeii şi creşterii încrederii în sine în cadrul unor programe individuale de coaching şi mentorat, doamna deputat Florica Cherecheş făcând parte din echipa de mentori.
European Leadership Forum, conferință internațională pe teme de conducere care a avut loc în Wisla, Polonia
Conferință internațională pe tema familiei organizată la Washington DC;
Campanie de informare cu privire la prevenirea şi diagnosticarea la timp a cancerului la sân, organizată la Oradea de către Organizaţia Femeilor Liberale Oradea;
Summit-ul „Împreună pentru Schimbare" organizat de Alianţa România fără Orfani, ce a avut loc la Poiana Braşov
Dezbaterea organizată de UNICEF cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în domeniul respectării și promovării drepturilor copilului, precum și identificarea de provocări cu care încă România se confruntă și propunerea de soluții;
Doamna deputat Florica Cherecheș, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, a participat la cea de-a 11-a Adunare Generală a Coaliției Parlamentare Internaționale pentru Refugiații Nord-Coreeni și Drepturile Omului, având ca temă „Rolul organizațiilor internaționale în rezolvarea problemei drepturilor omului în Republica Populară Democrată Coreea", fiind organizată la Palatul Parlamentului;
Fulvia Dumitreanu,
consilier parlamentar

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:08:32 Ora de vară a Europei de Est