Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative...

Bilanţul de activitate al d-nei deputat Florica Cherecheş

În anul 2014, doamna deputat Florica Cherecheş a desfăşurat o activitate bogată, susţinând 20 de declaraţii politice, 12 întrebări adresate miniştrilor, 33 de propuneri legislative, 7 moţiuni, a participat la conferinţe, seminarii şi grupuri de lucru, a avut numeroase întâlniri și audiențe cu cetățeni şi a promovat Oradea în ţară şi în străinătate.

Declaraţiile politice au atins subiecte precum: importanţa familiei, situaţia copiilor abandonaţi şi regimul adopţiei, educaţie şi sănătate, asistenţa socială, munca la negru şi sistemul electoral.
În urma identificării unor probleme sau sesizărilor primite la Biroul parlamentar s-au formulat întrebări către miniştrii de resort cu privire la finanţarea învăţământului, finanţarea serviciilor sociale acordate de asociaţii şi fundaţiii, finanţarea în domeniul sanitar, contracararea muncii la negru, finanţarea şi dezvoltarea sistemului de învăţământ.
Dintre propunerile legislative depuse sau susţinute de doamna deputat amintim:
Propunerea de modificare şi completare a Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei. Principalele modificări vizate sunt: prelungirea valabilităţii atestatului de persoană sau familie aptă să adopte; reducerea numărului de rude care trebuie identificate pentru a-şi exprima consimţământul pentru adopţie, de la gradul al IV-lea la gradul al III-lea; acordarea concediului de îngrijire a copilului pe o perioadă de un an, indiferent de vârsta copilului, precum şi de o indemnizaţie lunară egală cu media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni, pentru cei care adoptă, astfel încât să se faciliteze adaptarea copilului în noua familie; încurajarea adopţiei copiilor de către cetăţeni români stabiliţi în străinătate
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, prin care se urmăreşte includerea serviciilor publice Salvamont/ Salvaspeo, în rândul structurilor care au dreptul de a utiliza mijloace speciale de avertizare luminoasă şi sonoră în timpul intervenţiilor.
Propunerea de modificare a O.U.G. nr. 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, pentru includerea Serviciului Public Salvamont în indexul instituţiilor alertate prin serviciul 112.
Propunere legislativă privind Tichetul de servicii destinat prestaţiilor casnice la domiciliu şi prestaţiilor cu caracter ocazional sau sezonier, care are drept scop crearea cadrului legal simplificat în domeniul serviciilor la domiciliu.
Propunere legislativă privind siguranţa în unităţile de învăţământ
Propunere legislativă privind votul prin corespondenţă, exercitat de cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara graniţelor ţării
Amendamente la Legea bugetului de stat pe anul 2015: alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului de Reabilitare a Colegiului Naţional Mihai Eminescu din Oradea; alocarea sumei de 6.600 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţie cămin studenţesc cu 400 locuri la Universitatea Oradea; alocarea sumei de 8.800 mii lei pentru finanţarea obiectivului Construcţia unei săli multifuncţionale cu o capacitate de 8.000 de locuri; alocarea sumei de 4.400 mii lei pentru obiectivul Finalizare investiţie şi dotări la Centrul oncologic Oradea, fondurile fiind necesare pentru cele două etaje superioare ale clădirii cu patru etaje ale Centrului Oncologic care vor găzdui, după finalizarea lucrărilor şi achiziţionarea dotărilor necesare, Secţia de Hematologie şi Chirurgie oncologică; suplimentarea sumei de 396.000 mii lei cu suma de 450.964 mii lei, sume defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor pentru drumurile judeţene şi comunale pentru anul 2015; suplimentarea sumei prevăzute pentru obiectivul autostrada Braşov - Cluj - Borş cu suma de 400.000 mii lei în vederea continuării lucrărilor pe tronsonul Borş-Cluj.
Interesul pentru dezvoltarea durabilă a României a determinat acordarea unui vot negativ propunerii legislative iniţiate de Guvernul României privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România.
Doamna deputat Florica Cherecheş, alături de parlamentarii PNL de Bihor, a protestat împotriva mutării Direcţiei Regionale Vamale din Oradea în Cluj-Napoca.
În calitate de membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din cadrul Camerei Deputaţilor, doamna deputat a inițiat, în colaborare cu instituţii publice, activităţi adresate tinerilor, menite să contribuie la educarea şi dezvoltarea lor pentru viitor, cum ar fi:
Marşul pentru prevenirea fenomenului de violenţă în şcoli, ediţia II-a, desfăşurat în data de 30 ianuarie 2014 sub sloganul „O adolescenţă fără violenţă", la care au participat peste 600 de elevi orădeni purtând pancarte cu mesaje anti-violenţă, iar la final au asistat la un moment artistic pregătit de elevi pentru elevi în Sala Mare a Teatrului Regina Maria;
Conferinţa internaţională cu tema: „Unde este viitorul? Şomajul în rândul tinerilor şi exodul de valori în Europa" organizată în colaborare cu European Christian Political Youth Network (ECPYN) în data de 19 februarie 2014, la Palatul Parlamentului;
„Oradea - centrul Europei pentru o zi", ediţia a II-a, eveniment organizat cu ocazia Zilei Europei. Elevi din 32 de instituţii de învăţământ au realizat standuri de prezentare aferente fiecărui stat-membru al Uniunii Europene, programe artistice, reuşind cu originalitate, creativitate şi inteligenţă să surprindă, cât mai real şi sugestiv, profilul ţării respective.
Acţiune de colectare cărţi pentru copii şi tineret, lansată în data de 2.04.2014 cu ocazia Zilei internaţionale a cărţilor pentru copii. Cele peste 600 de cărţi colectate au fost predate Centrului cultural din satul Husasău de Criş, comuna Ineu, gestionat de preotul Ioan Ghitea, pentru a fi completat fondul de carte al bibliotecii înfiinţate anul trecut.
Sărbătorirea Zilei copilului și a Zilei copilului adoptat, printr-un picnic organizat în 1 iunie în colaborare cu Asociația părinților adoptivi și Asociația Căminul Felix. Au participat peste 150 de copii alături de părinți sau asistenți maternali sau părinți adoptivi, după caz.
În calitate de membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României, format din parlamentari creştini cu confesiuni religioase diferite (ortodocşi, catolici, greco-catolici, protestanţi, neo-protestanţi), a participat la: Micul dejun cu rugăciune organizat la Seul, Coreea de Sud, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul coreean. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 3.000 de persoane din peste 20 de țări.
Marșul pentru viață 2014 - „Adopția, o alegere nobilă", eveniment anual, dedicat valorizării și protejării vieții copiilor începând de la concepție.
Conferinţa internaţională „Traficul de persoane - o ameninţare la adresa valorilor familiei". Evenimentul a avut loc în data de 2 aprilie 2014 la Palatul Parlamentului, fiind organizat de Grupul pentru Combaterea Traficului de Persoane şi Grupul Ecumenic de Rugăciune din cadrul Parlamentului României, în colaborare cu Federaţia Europeană a Asociaţiilor Familiilor Catolice și Mişcarea Europeană pentru Politici Creştine.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Putna de către Grupul ecumenic de rugãciune din Parlamentul României.
Micul dejun cu rugăciune organizat la Bruxelles, Belgia, de către Grupul ecumenic de rugăciune din Parlamentul European. Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 300 de persoane din Europa şi Statele Unite ale Americii, parlamentari şi personalităţi din diverse domenii, iar doamna deputat Florica Cherecheş a fost unul din cei doi vorbitori principali ai evenimentului.
Doamna deputat Florica Cherecheş a participat la mai multe conferinţe şi evenimente, dintre care amintim:
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului organizată de Asociaţia Tikvah Oradea
Political Leadership Congress ce a avut loc la Timişoara şi a reunit persoane din mai multe domenii de activitate: mediul de afaceri, administraţie, politic, religios, non-guvernamental;
Târgul școlilor profesionale 2014 Oradea
Proiectul „Femina" implementat de Fundaţia Comunitară Oradea, care a avut ca scop dezvoltarea femeii şi creşterii încrederii în sine în cadrul unor programe individuale de coaching şi mentorat, doamna deputat Florica Cherecheş făcând parte din echipa de mentori.
European Leadership Forum, conferință internațională pe teme de conducere care a avut loc în Wisla, Polonia
Conferință internațională pe tema familiei organizată la Washington DC;
Campanie de informare cu privire la prevenirea şi diagnosticarea la timp a cancerului la sân, organizată la Oradea de către Organizaţia Femeilor Liberale Oradea;
Summit-ul „Împreună pentru Schimbare" organizat de Alianţa România fără Orfani, ce a avut loc la Poiana Braşov
Dezbaterea organizată de UNICEF cu privire la progresele înregistrate de țara noastră în domeniul respectării și promovării drepturilor copilului, precum și identificarea de provocări cu care încă România se confruntă și propunerea de soluții;
Doamna deputat Florica Cherecheș, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Coreea, a participat la cea de-a 11-a Adunare Generală a Coaliției Parlamentare Internaționale pentru Refugiații Nord-Coreeni și Drepturile Omului, având ca temă „Rolul organizațiilor internaționale în rezolvarea problemei drepturilor omului în Republica Populară Democrată Coreea", fiind organizată la Palatul Parlamentului;
Fulvia Dumitreanu,
consilier parlamentar

Trimite email
sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 10:11:44 Ora standard a Europei de Est

Poza zilei

Conferința anuală ,,Agora”

Ieri, 22 noiembrie 2024, în Aula Albastră a Universității ,,Agora" din municipiul Oradea, s-a desfășurat Conferința anuală ,,Agora" - 2024, cu participarea doamnei rector, conf. univ. dr. Alina Angela Manolescu, a doamnei profesor univ. dr. Adriana Manolescu, președinte fondator, a prorectorilor și decanilor celor două facultăți, cadre didactice universitare, studenți și invitați din partea Primăriei Municipiului Oradea și a Poliției Locale, alți colaboratori ...