Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Acad. Gheorghe Păun

Bioschițe de informaticieni români de succes (11)

Acad. Gheorghe Păun

Gheorghe Păun s-a născut la 6 decembrie 1950, în Cicănești, județul Argeș, unde a urmat și școala generală (1957-1965). Liceul l-a absolvit la Curtea de Argeș (1965-1969), urmând apoi Facultatea de Matematică la Universitatea din București (1969-1974), unde a obținut și doctoratul în matematică (1977), având drept conducător științific pe celebrul matematician Solomon Marcus.

A fost ales membru corespondent (1997) și apoi membru titular (2012) al Academiei Române. Este membru titular al Academiei Europaea din 2006  [1].
Acad. Gheorghe Păun are preocupări extrem de diverse și foarte consistente atât în domeniul științei cât și cel al culturii. Este matematician și informatician, scriitor și poet (membru al Uniunii Scriitorilor din România), editor/redactor și om de cultură (fondator și redactor-șef al revistei de cultură „Curtea de la Argeș"). Este părintele Calculului cu membrane (engl. Membrane Computing, 1998), domeniu de bioinformatică numit și Sisteme P (engl. P Systems, cu „P" de la Păun) [2]. Este un autor extrem de prolific și complex, a publicat peste 500 de articole științifice în limba engleză și peste 90 de cărți traduse și în limbile engleză, japoneză, chineză, rusă, maghiară, italiană. Are foarte mulți colaboratori și discipoli celebri și peste 15.000 de citări în domeniul științific [3].
Solomon Marcus i-a făcut, recent, poate cea mai fidelă caracterizare: „Gheorghe Păun a fost toată viaţa un mare muncitor, iar hărnicia sa a fost tot timpul în alianţă cu talentul său, cu deosebire în problemele de natură combinatorială, generativă şi de alegeri strategice. Mai trebuie adăugat aici ceva esenţial: academicianul Păun este un împătimit al jocului, ludicul ocupă un loc central în personalitatea sa. Le-a făcut pe toate cu starea de spirit a gratuităţii, le-a făcut de dragul lor. Truda sa nu a fost niciodată o caznă, o salahorie, ci dimpotrivă: şi-a însuşit disciplina concentrării pe obiectul supus investigaţiei, fără ca aceasta să-i afecteze starea de destindere, de relaxare, de bună dispoziţie. Cine l-a văzut pe Gheorghe Păun adresându-se unei săli de profesionişti ai domeniului a putut cunoaşte verva cu care îşi trăieşte ideile, faţa sa radiind de satisfacţie şi de bucurie, plăcerea cu care savurează unele rezultate, modul în care se autoironizează şi râde atunci când relatează diferitele capcane întâlnite pe parcurs. Se întâmplă de multe ori ca talentul să nu se asocieze cu munca şi cu hărnicia, după cum se întâmplă de şi mai multe ori ca hărnicia şi munca să nu se asocieze cu talentul. La Gheorghe Păun mariajul talentului cu munca şi cu hărnicia este total şi acest fapt explică ceea ce unul dintre marii lui parteneri, Grzegorz Rozenberg, propunea drept cuvânt cheie în caracterizarea personalităţii lui: eficienţa." (Solomon Marcus, Răspuns la Discursul de recepție la Academia Română, 24 octombrie 2014) [4].
Am avut privilegiul de a-l cunoaște îndeaproape pe domnul acad. Gheorghe Păun, prima dată în 2004, când a acceptat invitația mea de a fi keynote speaker la prima ediție a conferinței internaționale de IT fondată de subsemnatul (ICCC 2004, Băile Felix). A venit însoțit de doi prieteni, oameni de știință redutabili din Italia (prof. Antonio Di Nola) și Spania (Mario de Jesús Pérez Jiménez). A revenit în Oradea la ICCCC 2008 (Băile Felix), tot keynote speaker, alături de Lotfi A. Zadeh (SUA), Stephan Olariu (SUA), Pierre Borne (Franța), Janos Fodor (Ungaria), Gaston Lefranc (Chile), Athanasios Styliadis (Grecia), Dragan Radojević (Serbia), acad. Florin Gheorghe Filip (România), acad. Dan Tufiș (România) ș.a. [5]
Am menținut mereu o strânsă legătură și colaborare, domnul Păun fiind și membru în colectivul editorial al revistei de IT fondată de subsemnatul în 2006 (IJCCC) [6], iar eu m scris de mai multe ori despre activitatea științifică și culturală a domniei sale în revista „OviDan" [7].
Bibliografie
[1] http://www.imar.ro/~gpaun/
[2] http://ppage.psystems.eu/ 
[3] http://arnetminer.org/person/gheorghe-paun-124761.html
[4] http://acad.ro/com2014/pag_com14_1024.htm
[5] http://univagora.ro/ro/icccc2016/
[6]  http://univagora.ro/jour/index.php/ijccc
[7] http://www.ovidan.ro/?p=articles.20.211
Ioan Dzițac
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Acad. Gheorghe Păun.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:41:15 Ora de vară a Europei de Est