Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (II)

Din ciclul „Lecturile copilăriei”

O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (II)

La Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu" Ştei, în spaţiul mirific al CDI - ului, s-a desfăşurat miercuri, 17 decembrie 2014, cea de-a XVI-a ediţie a concursului literar-artistic, intitulat „O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun".

Activitatea face parte din proiectul judeţean „Lecturile copilăriei" care se derulează în mai multe etape.
Ca în fiecare an, cu pricepere, răbdare şi profesionalism, dascălii şcolii noastre îndrumă paşii copiilor spre lumea fermecătoare a basmelor şi poveştilor, spre o lume a cunoaşterii, în general.
Acestă îndrăgită activitate are scopul de a descoperi, de a forma şi de a pune în valoare capacităţile şi resursele intelectuale ale copiilor, de a-i antrena în universul lecturii, în lumea minunată a teatrului, de a le valorifica în mod armonios cunoştinţele dobândite şi a le dezvolta aptitudinile artistice.
Iniţiatorii acestui proiect de promovare a lecturii sunt: bibl. inst. Ileana Tomescu şi prof. documentarist Gabriel Vancea, iar din echipa de sprijin fac parte: prof. Georgeta Muşet - directorul şcolii, prof. Simona Pantea - directorul adjunct, prof. Sanda Merce - consilierul educativ,  profesorii de limba română: Ioana Toth şi Adelina Mangra, alţi profesori: Cristian Bunta, Ruxandra Domocoş, Adriana Colda şi Elena Gabor, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Avram Iancu", director, prof. Cristian Andru, director adjunct, prof. Emanuel Coroiu, prof. lb. romană Inga Rusu şi bibliotecar Cristina Epuran.
Protagoniştii acestui minunat şi îndrăgit proiect sunt elevii claselor a IV-a A, B, C, D, şi a V-a A, B, C, în colaborare cu elevii din clasa a V-a de la şcoala parteneră.
Prima etapă pe care au avut-o de parcurs elevii implicaţi a fost aceea de a citi zece lecturi pe parcursul semestrului I (scurte poveşti şi poezii din literatura română şi universală). Şcolarii şi-au notat în caiete date despre autorii şi operele citite, iar paginile jurnalului au fost presărate cu imagini sugestive.   
Următoarea etapă a fost pregătirea scenetelor pentru concurs. Micii actori au fost elevii şcolii noastre din clasele a V-a A, B, C, care au avut diverse roluri în scenetele: ,,Povestea mătuşii Floarea din Vrancea", ,,Un şmecher la lecţie", „Prinţ şi cerşetor", coordonaţi de d-na bibl. inst. Ileana Tomescu, iar elevii clasei a V-a de la şcoala parteneră au pregătit sceneta „Dl. Goe", coordonaţi de d-na bibl. Cristina Epureanu.
Spre finalul semestrului au fost evaluate  caietele de lectură.
O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun
Etapa finală a primului semestru s-a desfăşurat în luna decembrie, constând într-un reuşit concurs literar-artistic, intitulat „O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun", prezentat de elevii Răzvan Fericean şi Andreea Gruie (din cls. a VIII-a C), coordonaţi de  d-na bibliotecară.
Surpriza evenimentului a constituit-o sosirea lui Moş Crăciun, cu desaga plină cu daruri. Sponsorii Moşului au fost Primăria şi Consiliul local, S.C. Buru SRL şi dl. prof. Alin Paşca.
Am avut şi un moment artistic, deschis cu un colind interpretat de elevii şcolii, coordonaţi de d-na prof. Daniela Rada.
Au urmat probele  concursului: Poveşti şi personaje - scenete,  Autori cunoscuţi, Locul naşterii, Proverbe româneşti şi Creaţii lirice, împletite cu o scenetă umoristică, intitulată „La doctor", prezentată de Răzvan Fericean şi Alexandra Nicoară (din a VIII-a C).
La finalul concursului, juriul (format din prof. Ioana Toth, Adelina Mangra şi Lia Moruţ) a  acordat punctaj maxim celor patru echipaje.
Următorul moment artistic a fost susţinut de grupul de colindători, condus de dl. prof. George Drăgan, care ne-a dat vestea Naşterii Pruncului Iisus prin intermediul unor colinde tradiţionale româneşti.
Ultimul cuvânt l-a avut conducerea şcolii care a felicitat profesorii coordonatori, a înmânat diplome concurenţilor, a mulţumit invitaţilor şi părinţilor pentru prezenţă şi sprijin şi a urat tuturor Sărbători fericite şi un An Nou cu împliniri şi bucurii.
Ileana Tomescu
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: O serbare literară - tradiţii şi obiceiuri de Crăciun (II). 

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:45:18 Ora de vară a Europei de Est