Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Proiectul judeţean „Dăruind, dobândeşti!”

A fost o seară de neuitat, cu un impact deosebit

Proiectul judeţean „Dăruind, dobândeşti!”

Proiectul judeţean „Dăruind, dobândeşti!" se derulează cu succes la Azilul de noapte pentru adăpost temporar al persoanelor adulte (din Str. Gutemberg Nr.8, Oradea).

Un număr de 42 de copii de la L.T. „Onisifor Ghibu", însoţiţi de prof. Dascălu Lenuţa Amalia - responsabil proiect, prof. Herţe Carmelia - coordonator proiect, în cadrul L.T. „O. Ghibu", prof. Timofte Camelia şi prof. Furtos Eugen - membri în echipa de proiect, împreună cu un grup de părinţi au împlinit porunca Celui Întrupat: „Mila voiesc, nu jertfa!"
Locaţia de pe Gutemberg găzduieşte un număr de 96 de persoane. Administraţia publică acordă acestora servicii de găzduire temporară, informare şi consiliere. Fără locuinţă, unii chiar fără identitate, sunt persoanele pe lângă  care mulţi dintre noi trecem în cursul zilei aruncându-le priviri indiferente sau dispreţuitoare; în seara zilei de 16 decembrie 2014, elevii de la Liceul T. „O. Ghibu" au fost adevăraţi „samariteni miloşi", aducându-le nu doar bucuria colindului, ci şi alimente, dulciuri, îmbrăcăminte, lenjerie de pat şi alte bunuri necesare.
Deoarece proiectul „Dăruind, dobândeşti" se derulează în parteneriat cu bisericile din oraş, celor 45 de elevi li s-a alăturat un grup de tineri de la Biserica Efrata Oradea, avându-l ca lider pe dl. Milian Ovidiu; în majoritate membrii acestui grup sunt elevi de la  „Ghibu" şi de la Şcoala Gimnazială „Ioan  Slavici".
Şi ei au oferit cadouri armonizându-şi colindul cu cel al elevilor; sub clar de lună, ei au purtat colindul printre cele şase module sat din curtea Azilului care adăpostesc nu mai puţin de 32 de persoane, cel mai tânăr membru al acestei comunităţi este o fetiţă de patru săptămâni. Beneficiarii acestor module se bucură de găzduire atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, primind chiar o masă caldă pe zi, graţie Asociaţiei Smiles.
Sceneta Naşterea Pruncului Iisus
Elevii au prezentat, atât în interior, cât şi afară, sub cerul înstelat, o scenetă pe tema Naşterii Pruncului Iisus şi un buchet de colinde, care au fost savurate cu bucurie şi aplauze de cei prezenţi.
Mulţumim d-nei director Hava Maria, reprezentant al Asociaţiei Smiles Cihei, care în virtutea Acordului de parteneriat din cadrul Proiectului „Dăruind, dobândeşti!", ne-a facilitat intrarea în Azil, transformând-o într-o vizită interactivă.
A fost o seară de neuitat, cu un impact deosebit în inimile tuturor participanţilor, fiecare având de învăţat ceva şi fiecare dăruind ceva special celuilalt, ceva care în circumstanţe obişnuite nu se poate oferi.
Dascălu Lenuţa Amalia

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:40:55 Ora de vară a Europei de Est