Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita

Oamenii au nevoie de o hartă a carierei

Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita

Pe parcursul vieţii, întotdeauna apar intersecţii de drumuri, care necesită alegeri corecte, fără multe indicaţii.

Aceste drumuri sunt cascadele vieţii, iar drumul ales reprezintă specialitatea aleasă. În viaţa omului sunt două lucruri importante: educația și cariera. Ele sunt de o importanţă majoră, deoarece o alegere incorectă atrage după sine, o traiectorie greşită a vieţii.
Oamenii au nevoie de o hartă a carierei pentru a avea cele mai mari şanse să obţină  ce şi-au propus. Dacă vrei să construieşti o carieră este necesar să conştientizezi că trebuie să fii permanent bine informat, să cunoşti în amănunt fiecare detaliu al oricărui fragment din opțiunea aleasă.
În sprijinul viitorilor absolvenți, la Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita, în data de 16 decembrie 2014 s-a desfăşurat proiectul „Paşi spre carieră"  care a  vizat  clasele a XI-a şi  a XII-a.  Acest proiect de orientare profesională a fost coordonat de domnul director Marcel Emil Sas Adăscăliţii şi de doamna director adjunct Manuela Bârza, realizat cu sprijinul diriginților claselor respective. În urma unui sondaj de opinie în rândul elevilor colegiului s-au stabilit cele mai căutate meserii care au fost reprezentate de următorii specialişti: Ciprian Pasan - executor judecătoresc, Marcel Covaciu - inginer auto, Carmen Ciarnău - asistent medical, Camelia Boroş - economist finanţe-bănci, Livia Moisa - inginer I.T., Dorotti Yacoob - psiholog, Octavian Perţea - ofiţer I.P.J. Bihor, şeful Biroului Rutier din cadrul municipiului Marghita, Adrian Husti - medic resident, Andrian Csilik - ofiţer I.S.U. Crişana.
Fiecare dintre specialişti a prezentat avantajele şi dezavantajele meseriei lor, încercând să stârnească interesul şi dorinţa elevilor de a urma cariera respectivă. Aceştia s-au străduit să ne explice că pentru fiecare meserie e nevoie de vocaţie, insistând să urmăm ceea ce ne dorim noi înșine şi nu ceea ce îşi doresc alţii pentru noi. Cei nouă specialişti ne-au răspuns la fiecare întrebare fără ezitare, reușind astfel să elimine orice nelămuriri legate de domeniul respectiv. Cele mai frecvente întrebări ale elevilor au fost legate de riscurile pe care le implică meseria respectivă, cât de motivant este salariul comparativ cu munca prestată, dacă pe lângă carieră omul poate avea şi o viaţă personală.
În urma dezbaterilor, noi, elevii claselor a XI-a și a XII-a, am constatat faptul că unele meserii pot fi mult mai interesante în esenţă decât privite din exterior. Orice profesie presupune implicare, o carieră de succes se poate dobândi doar prin muncă şi devotament. Cu toate că au un nivel de stres ridicat, acestea sunt printre cele mai căutate meserii în rândul colegilor mei.
Consider că în urma proiectului derulat în şcoala noastră unii elevi s-au regăsit în meseriile prezentate, în timp ce alţii se gândesc la o posibilă reorientare. Există o mare diferenţă între a privi o meserie din exterior sau a fi prezentată din perspectiva specialistului în domeniu. La final cu toţii am înţeles că a te implica înseamnă a face parte dintr-o comunitate, a înfrunta zilnic noi provocări şi a face faţă cu succes unor situaţii dramatice.
Popa Georgiana, clasa a XI-a C
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:48:28 Ora de vară a Europei de Est