Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita

Oamenii au nevoie de o hartă a carierei

Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita

Pe parcursul vieţii, întotdeauna apar intersecţii de drumuri, care necesită alegeri corecte, fără multe indicaţii.

Aceste drumuri sunt cascadele vieţii, iar drumul ales reprezintă specialitatea aleasă. În viaţa omului sunt două lucruri importante: educația și cariera. Ele sunt de o importanţă majoră, deoarece o alegere incorectă atrage după sine, o traiectorie greşită a vieţii.
Oamenii au nevoie de o hartă a carierei pentru a avea cele mai mari şanse să obţină  ce şi-au propus. Dacă vrei să construieşti o carieră este necesar să conştientizezi că trebuie să fii permanent bine informat, să cunoşti în amănunt fiecare detaliu al oricărui fragment din opțiunea aleasă.
În sprijinul viitorilor absolvenți, la Colegiul Naţional „Octavian Goga" din Marghita, în data de 16 decembrie 2014 s-a desfăşurat proiectul „Paşi spre carieră"  care a  vizat  clasele a XI-a şi  a XII-a.  Acest proiect de orientare profesională a fost coordonat de domnul director Marcel Emil Sas Adăscăliţii şi de doamna director adjunct Manuela Bârza, realizat cu sprijinul diriginților claselor respective. În urma unui sondaj de opinie în rândul elevilor colegiului s-au stabilit cele mai căutate meserii care au fost reprezentate de următorii specialişti: Ciprian Pasan - executor judecătoresc, Marcel Covaciu - inginer auto, Carmen Ciarnău - asistent medical, Camelia Boroş - economist finanţe-bănci, Livia Moisa - inginer I.T., Dorotti Yacoob - psiholog, Octavian Perţea - ofiţer I.P.J. Bihor, şeful Biroului Rutier din cadrul municipiului Marghita, Adrian Husti - medic resident, Andrian Csilik - ofiţer I.S.U. Crişana.
Fiecare dintre specialişti a prezentat avantajele şi dezavantajele meseriei lor, încercând să stârnească interesul şi dorinţa elevilor de a urma cariera respectivă. Aceştia s-au străduit să ne explice că pentru fiecare meserie e nevoie de vocaţie, insistând să urmăm ceea ce ne dorim noi înșine şi nu ceea ce îşi doresc alţii pentru noi. Cei nouă specialişti ne-au răspuns la fiecare întrebare fără ezitare, reușind astfel să elimine orice nelămuriri legate de domeniul respectiv. Cele mai frecvente întrebări ale elevilor au fost legate de riscurile pe care le implică meseria respectivă, cât de motivant este salariul comparativ cu munca prestată, dacă pe lângă carieră omul poate avea şi o viaţă personală.
În urma dezbaterilor, noi, elevii claselor a XI-a și a XII-a, am constatat faptul că unele meserii pot fi mult mai interesante în esenţă decât privite din exterior. Orice profesie presupune implicare, o carieră de succes se poate dobândi doar prin muncă şi devotament. Cu toate că au un nivel de stres ridicat, acestea sunt printre cele mai căutate meserii în rândul colegilor mei.
Consider că în urma proiectului derulat în şcoala noastră unii elevi s-au regăsit în meseriile prezentate, în timp ce alţii se gândesc la o posibilă reorientare. Există o mare diferenţă între a privi o meserie din exterior sau a fi prezentată din perspectiva specialistului în domeniu. La final cu toţii am înţeles că a te implica înseamnă a face parte dintr-o comunitate, a înfrunta zilnic noi provocări şi a face faţă cu succes unor situaţii dramatice.
Popa Georgiana, clasa a XI-a C
P.S. Pentru mai multe poze, accesaţi Galeria foto: Paşi spre carieră la „Octavian Goga” Marghita.

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 21:17:43 Ora standard a Europei de Est