Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Aritmetica microbuzelor școlare

Ghinioane și alte cele…

Aritmetica microbuzelor școlare

După cele trei microbuze (marca Volkswagen cu 8+1 locuri) livrate pe 7 decembrie 2006 școlilor și primăriilor din Cefa, Nojorid și Popești, luni, 29 ianuarie, au primit undă verde și celelalte 13 (de 16+1 locuri) achiziționate pe13 ianuarie și parcate în curtea gojdiștilor pe 15 ianuarie (cu două excepții – reprezentanții Tileagdului și Oșorheiului au refuzat să le aducă la “bază”, până luni, 29 ian.!!??).

Jocul ielelor și al cifrelor


În 2006, din cele 500 de microbuze promise de ministrul Mihai Hărdău, în Bihor au ajuns doar 3 microbuze. Atât, și nimic mai mult! Pe hârtie mai figurau încă 13. Da, dar numai pe hârtie. În realitate, ba! Cele 13 aveau să ajungă la destinație, cu mare greutate, în ianuarie 2007… care cum, și care pe unde!!! 11 au ajuns la „baza” gojdiștilor chiar de ziua lui Eminescu… unde au prins rădăcini serioase, încât, la vremea aceea, ne și întrebam, pe bună dreptate, de ce au trebuit să zacă microbuzele atâtea zile în curtea Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, uitându-se scopul pentru care au fost achiziționate. Mai cu seamă că ministrul Mihail Hărdău anunțase, cu surle și trâmbițe, în mesajul de Anul Nou, că a reușit tot ce-a promis (în 2006), că a „distribuit 680 de microbuze”, în loc de 500. Zilele acestea, am aflat, tot din gura dlui ministru (care a grăit, convingător, și tot pe site-ul M.Ed.C. – www.edu.ro) cine sunt beneficiarii celor 179 de microbuze (suplimentate). Ori matematica e greoaie ori memoria datelor este scurtă, ori altele sunt cifrele reale, domnule ministru, pentru că 500+179 nu dă 680, după cum nici 680-179 nu fac 500, nu-i așa? „Surplusul” a fost direcționat către inspectoratele școlare (care le-au achiziționat tot din fondurile alocate de M.Ed.C.). Dar de ce tocmai 179, când numărul inspectoratelor școlare abia trece de 40???


Pentru sfidarea …”fraierilor”


Dar, să revenim la microbuzele „noastre”.
Luni, 29 ianuarie, directorii de școli și primarii din 13 localități bihorene (Vașcău, Nojorid, Budureasa, Holod, Popești, Oșorhei, Bratca, Săcuieni, Săliște de Vașcău, Măgești, Nucet, Tileagd și Pomezeu) sunt convocați de Inspectoratul Școlar Județean Bihor  la colegiul gojdiștilor (la ora 13.00) să intre, în mod legal, în posesia microbuzelor. Microbuzul de Oșorhei a intrat pe poarta colegiului doar cu câteva minute înainte de împărțirea tortului, voind parcă să-i sfideze pe „fraierii” care le aduseseră încă din15 ianuarie. Cei din Tileagd au făcut-o, totuși, mai devreme (în dimineața aceleiași zile)...


O întâmplare cu cântec


Poate vă-ntrebați de ce le-a trebuit reprezentanților I.S.J. atât de mult timp (de „gândire”) până să livreze microbuzele beneficiarilor. Ei bine, motivul a fost unul simplu și banal, după cum ne-a explicat inspectorul școlar general, Liliana Sanda Antonescu. Atâtea zile a durat drumul hârtiilor (corespondența) de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor la Ministerul Educației și Cercetării, și retur.
Și cum „ghinioanele” se țin lanț, iată că și în ziua de 29 ianuarie, s-a întâmplat unul… Pe când toate microbuzele ieșeau unul câte unul pe poarta colegiului, două refuzau să răspundă comenzilor, rămânând înțepenite locului. Sub nicio formă microbuzele de Popești și Vașcău nu s-au lăsat duse de nas, până într-un târziu, când au venit meseriașii de la reprezentanța Volksvagen din Oradea, care le-a convins că e cazul să-și ia tălpășița (nimic grav, la adăpostul zidurilor gojdiste, celor două microbuze nărăvașe li se descărcaseră acumulatorii). Dacă tot a fost să se întâmple, după cum cugeta cineva, de ce nu a putut să cadă măgăreața pe  cei indisciplinați, nu-i așa?

Ovi Dan

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:32 Ora de vară a Europei de Est