Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Aritmetica microbuzelor școlare

Ghinioane și alte cele…

Aritmetica microbuzelor școlare

După cele trei microbuze (marca Volkswagen cu 8+1 locuri) livrate pe 7 decembrie 2006 școlilor și primăriilor din Cefa, Nojorid și Popești, luni, 29 ianuarie, au primit undă verde și celelalte 13 (de 16+1 locuri) achiziționate pe13 ianuarie și parcate în curtea gojdiștilor pe 15 ianuarie (cu două excepții – reprezentanții Tileagdului și Oșorheiului au refuzat să le aducă la “bază”, până luni, 29 ian.!!??).

Jocul ielelor și al cifrelor


În 2006, din cele 500 de microbuze promise de ministrul Mihai Hărdău, în Bihor au ajuns doar 3 microbuze. Atât, și nimic mai mult! Pe hârtie mai figurau încă 13. Da, dar numai pe hârtie. În realitate, ba! Cele 13 aveau să ajungă la destinație, cu mare greutate, în ianuarie 2007… care cum, și care pe unde!!! 11 au ajuns la „baza” gojdiștilor chiar de ziua lui Eminescu… unde au prins rădăcini serioase, încât, la vremea aceea, ne și întrebam, pe bună dreptate, de ce au trebuit să zacă microbuzele atâtea zile în curtea Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, uitându-se scopul pentru care au fost achiziționate. Mai cu seamă că ministrul Mihail Hărdău anunțase, cu surle și trâmbițe, în mesajul de Anul Nou, că a reușit tot ce-a promis (în 2006), că a „distribuit 680 de microbuze”, în loc de 500. Zilele acestea, am aflat, tot din gura dlui ministru (care a grăit, convingător, și tot pe site-ul M.Ed.C. – www.edu.ro) cine sunt beneficiarii celor 179 de microbuze (suplimentate). Ori matematica e greoaie ori memoria datelor este scurtă, ori altele sunt cifrele reale, domnule ministru, pentru că 500+179 nu dă 680, după cum nici 680-179 nu fac 500, nu-i așa? „Surplusul” a fost direcționat către inspectoratele școlare (care le-au achiziționat tot din fondurile alocate de M.Ed.C.). Dar de ce tocmai 179, când numărul inspectoratelor școlare abia trece de 40???


Pentru sfidarea …”fraierilor”


Dar, să revenim la microbuzele „noastre”.
Luni, 29 ianuarie, directorii de școli și primarii din 13 localități bihorene (Vașcău, Nojorid, Budureasa, Holod, Popești, Oșorhei, Bratca, Săcuieni, Săliște de Vașcău, Măgești, Nucet, Tileagd și Pomezeu) sunt convocați de Inspectoratul Școlar Județean Bihor  la colegiul gojdiștilor (la ora 13.00) să intre, în mod legal, în posesia microbuzelor. Microbuzul de Oșorhei a intrat pe poarta colegiului doar cu câteva minute înainte de împărțirea tortului, voind parcă să-i sfideze pe „fraierii” care le aduseseră încă din15 ianuarie. Cei din Tileagd au făcut-o, totuși, mai devreme (în dimineața aceleiași zile)...


O întâmplare cu cântec


Poate vă-ntrebați de ce le-a trebuit reprezentanților I.S.J. atât de mult timp (de „gândire”) până să livreze microbuzele beneficiarilor. Ei bine, motivul a fost unul simplu și banal, după cum ne-a explicat inspectorul școlar general, Liliana Sanda Antonescu. Atâtea zile a durat drumul hârtiilor (corespondența) de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor la Ministerul Educației și Cercetării, și retur.
Și cum „ghinioanele” se țin lanț, iată că și în ziua de 29 ianuarie, s-a întâmplat unul… Pe când toate microbuzele ieșeau unul câte unul pe poarta colegiului, două refuzau să răspundă comenzilor, rămânând înțepenite locului. Sub nicio formă microbuzele de Popești și Vașcău nu s-au lăsat duse de nas, până într-un târziu, când au venit meseriașii de la reprezentanța Volksvagen din Oradea, care le-a convins că e cazul să-și ia tălpășița (nimic grav, la adăpostul zidurilor gojdiste, celor două microbuze nărăvașe li se descărcaseră acumulatorii). Dacă tot a fost să se întâmple, după cum cugeta cineva, de ce nu a putut să cadă măgăreața pe  cei indisciplinați, nu-i așa?

Ovi Dan

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:43 Ora standard a Europei de Est